İngiliz ilaç şirketi AstraZenaca, Oxford Üniversitesi ile birlikte geliştirilen ve iki doz halinde uygulanan "AZD1222" adlı aşının ortalama olarak yüzde 70 oranında etkili olduğunu duyurdu. AstraZeneca tarafından yapılan açıklamada, uygulanan dozlardan birinin ise yüzde 90'dan fazla koruma sağladığı ifade edildi. 

Geniş kapsamlı klinik çalışmalara, yarısı İngiltere'de, geri kalanı Brezilya'da olmak üzere 20 binden fazla gönüllü katıldı. İki doz aşı yaptıranlar arasında 30 Covid-19 vakası görüldü. Araştırmacılar, aşının ortalama olarak yüzde 70 oranında koruma sağladığını açıkladı. 

Bununla birlikte, gönüllülere iki "yüksek" doz verildiğinde korumanın yüzde 62 olduğu, ancak insanlara önce "düşük" doz ve ardından yüksek doz verildiğinde bu oranın yüzde 90'a yükseldiği ifade edildi. Ancak, farklı miktarlarda uygulanan dozlarının neden değişik sonuçlara neden olduğu konusunda detay verilmedi. 

1 YIL BOYUNCA KORUMA SAĞLAMASI BEKLENİYOR

Aşının arkasındaki baş araştırmacı Profesör Andrew Pollard, BBC'ye yaptığı açıklamada,  "Bu sonuçlardan gerçekten memnunuz. Şu anda virüsün bağışıklığı etkisiz hale getirecek kadar mutasyona uğrayıp uğramayacağını bilmiyoruz. Ancak aşı bağışıklığının bir yıl boyunca devam edebileceğini umuyoruz. Koruma süresinin belirlenmesi için daha fazla veriye ihtiyacımız var" dedi.

İNGİLTERE SAĞLIK BAKANI: AŞIYI KULLANMAYA GELECEK AY BAŞLAMAYI UMUYORUZ

İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock tarafından yapılan açıklamada, aşının tek dozunun yüzde 90 koruma sağlamasının çok iyi bir haber olduğunu ve İngiltere'de aşının gelecek ay dağıtılmaya başlanabileceğini açıkladı. 

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise aşıya ilişkin yaptığı yorumda, "Çok heyecanlandırıcı bir haber. Harika sonuçlar. Bununla birlikte aşının hala bazı güvenlik kontrollerine ihtiyacı var. Bilim insanlarına ve gönüllere tesekkür ederim" ifadelerini kullandı. 

OXFORD'UN AŞISI DİĞERLERİNDEN DAHA UCUZ OLACAK

AstraZeneca'nın ABD'li ve Alman rakipleri Pfizer/BionTech'ten geçen hafta yapılan açıklamada, geliştirilen aşının yüzde 95'ten fazla etkili olduğu duyurulmuştu. Bir diğer ABD şirket Moderna'nın aşısının ara sonuçlarında yüzde 94,5 etkili olduğı görülmüştü. Ancak, Oxford Üniversitesi'nin geliştirdiği aşının diğerlerinden çok daha ucuz olacağı,  dünya çapında dağıtımının daha kolay olacağı belirtildi.

AstraZeneca'nın dağıtım direktörü Cheng, aşının normal buzdolabı sıcaklıklarında saklanabileceğini, 2020'in sonuna kadar da 200 milyon doz üretileceğini duyurdu. Daha önce Pfizer /BioNTech aşısnın -70 derecede saklanması gerektiği ve bu durumun aşının dağıtımında büyük zorluklara yol açabileceği belirtilmişti. 

Daha önce Pfizer/BioNTech aşısının fiyatının 35 euro (yaklaşık 280 Türk Lirası), Moderna'nın aşısının ise 37 dolar (288 Türk Lirası) olacağı açıklanmıştı. 

Öte yandan, denetleyici kurumlar tarafından onaylanması halinde, Oxford Üniversitesi'nin aşısı corona virüs salgınıyla mücadelede önemli rol oynayacak. İngiltere hükümeti daha önce 100 milyon doz aşı siparişi vermişti. Bu miktarla 50 milyon kişiye aşı yapılabilecek.