Kırgızistan'da 4 Ekim Pazar günü yapılan milletvekili seçimleri kelimenin tam anlamıyla ülkeyi allak bullak etti, gece boyunca ülkede çatışmalar yaşandı. Kırgızistan'da Pazar günkü seçim sonuçlarının iptal edilmesini isteyen çok sayıda kişi başkent Bişkek'teki hükümet binasına girdi. Görüntülerde, Cumhurbaşkanlığı ofisinin ve Meclis'in olduğu binada onlarca kişinin olduğu ve camlardan kağıtlar atıldığı yer aldı. Hükümet binasına giren protestoculardan biri, yaklaşık 2000 kişinin binaya girdiğini ve herhangi bir engelle karşılaşmadıklarını söyledi.
"Durduk, milli marşı okuduk ve hiçbir engelle karşılaşmadan binaya girdik" diyen protestocu, binada sadece teknik ekibin olduğunu, onların da daha sonra binadan ayrıldıklarını kaydetti.

Polis, sayıları 5 binden fazla olduğu belirtilen göstericileri dağıtmak için gaz ve ses bombası kullandı. Olaylarda 100'den fazla kişinin yaralandığı belirtildi. Parlamento seçimlerinde sonuçlarla oynandığını savunan muhalifler, başkent Bişkek'in yanı sıra birçok şehirde de sokaklara çıktı.

Göstericilerin bir kısmı Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kalmaya devam ederken, diğerleri Ala-Too Meydanı ve siyasi mahkumların kaldığı cezaevine doğru hareket etti. Ala-Too Meydanı'ndaki göstericiler hoparlörlerden "Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı aldık" ve "Almazbek Atambayev ve Sadır Caparov serbest bırakılmalıdır" şeklinde anonslar ve kutlama yaptı. Dakikalar sonra göstericilerin kapılarını kırıp işgal ettikleri cezaevinden eski Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'i çıkardığı duyuruldu. Kırgızistan'ı çalkalayan seçim sonuçlarına ilişkin beklenen açıklama bu sabah saatlerinde yapıldı, Kırgızistan merkez seçim kurulu seçimleri geçersiz saydığını duyurdu. Seçime katılan 16 partiden yalnızca dördü yüzde 7'lik seçim barajını geçebildi ve bunlardan üçü Cumhurbaşkanı Ceenbekov ile bağlantılı.Uluslararası gözlemciler seçimlerde oy karşılığı para dağıtanlar olduğuna dair söylentiler bulunduğunu, seçmenlerin tehdit edildiğini ve endişe duymak için meşru gerekçeler olduğunu açıkladı.

Ülkedeki muhalefet partileri ise bu sonuçları tanımayacaklarını duyurdu.Partiler, Kırgızistan Merkezi Seçim Komisyonu'nun bu sonuçları iptal etmesi gerektiğini belirtti.

Uluslararası gözlemciler seçimlerde oy karşılığı para dağıtanlar olduğuna dair söylentiler bulunduğunu, seçmenlerin tehdit edildiğini ve endişe duymak için meşru gerekçeler olduğunu açıkladı.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Seçim Gözlem Misyonu Başkanı Thomas Boserup seçimin genel olarak sorunsuz geçtiğini fakat oy karşılığı para dağıtma iddiasının "ciddi bir endişe" yarattığını söyledi.