ABD Başkanı Donald Trump, 1967’den bu yana işgal altında olan Suriye’ye ait Golan Tepeleri’nde İsrail’in ‘egemenliğini’ resmen tanıyan kararnameyi dün imzaladı. Trump’ın bu hamlesinden hemen önce bölge için bir başka önemli gerilim noktası olan Gazze Şeridi’nde tansiyon yükseldi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Trump’ın Washington’daki buluşmasına saatler kala Gazze’den fırlatılan füzeler İsrail’in başkenti Tel Aviv’in 20 km kuzeyindeki Mişmeret bölgesinde bir eve isabet etti. Yerel saatle 05.25’te meydana gelen saldırıda altısı hafif, yedi kişi yaralandı.

NETANYAHU YARIDA KESTİ
Hamas’ın gerçekleştirdiği öne sürülen roket saldırısı üzerine, önceki gün dört günlük ziyaret için Washington’a giden Başbakan Netanyahu, Trump ile bir araya geldikten sonra derhal ülkesine dönme kararı aldı. İki lider görüşmenin ardından Beyaz Saray’da kameraların karşısına geçti. Netanyahu, ordunun roket saldırısına karşılık vermeye başladığını duyurdu. İsrail’in tahammül göstermeyeceğini söyleyen Netanyahu, “Biz burada konuşurken, İsrail bu kötü niyetli saldırganlığa şiddetle karşılık veriyor. Kendimizi korumak için ne gerekiyorsa yapacağız” dedi. ABD Başkanı Trump ise saldırıyı kınayarak, “İsrail’in kendini koruma hakkı var” ifadesini kullandı.

GAZZE’YE BOMBA YAĞDI
İsrail uçaklarının, Gazze’nin kuzeyinde Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’na ait bir hedefi vurduğu aktarıldı. İsrail ordusundan yapılan açıklamada ise, Hamas bağlantılı bir sigorta şirketine ev sahipliği yapan üç katlı bir binanın imha edildiği belirtildi. Binanın Hamas’ın istihbarat servisleri tarafından kullanılan gizli bir karargâh olduğu iddia edildi. Yerel kaynaklar, İsrail jetlerinin Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’nin ofisini de vurduğunu duyurdu. Haniye’nin ofisinde bulunmadığı bildirildi.

HAMAS: ATEŞKESE VARILDI
Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan bir Hamas yetkilisi, “Gazze Şeridi’nden düşmana roket fırlatılması, Hamas dâhil direniş hareketlerinden hiçbirinin çıkarına değildir” açıklaması yaptı. Yetkili, aynı mesajın İsrail ve Hamas arasında arabuluculuk yapan Mısır hükümetine de iletildiğini kaydetti. Hamas Şefi Haniye ise yaptığı yazılı açıklamada, Filistin halkının teslim olmayacağını belirterek, “Kırmızı çizgiyi aştıkları takdirde, direniş güçlerinin düşmana karşı koyacak güçte olduğunu” vurguladı. Tüm bu gelişmelerin ardından Hamas, Mısır arabuluculuğunda dün yerel saatle 22.00’da yürürlüğe girmek üzere Gazze’de ateşkese varıldığını duyurdu.

Bölgede gerilim yeniden artarken, İsrail de 9 Nisan’da yapılacak genel seçimlere hazırlanıyor. Kamuoyu araştırmalarına göre iktidardaki merkez sağ Likud partisi bu seçimlerde güç kaybedebilir.