Oruçluyken hacamat yaptırılır mı, hacamat orucu bozar mı? soruları Ramazan ayında gündeme gelen konuların başında yer aldı. İlk sahura kalkılmasının ardından 11 Mart 2024 tarihinde Ramazan ayı başladı. İnternet adresinden orucu bozan ve bozmayan durumları yayınlayan Diyanet İşleri Başkanlığı hacamatın oruç üzerindeki etkisine de yer verdi. Sağlık için hacamat yaptırmak isteyen Müslümanlar Diyanet bilgilerine göre hareket edecekler. Peki, hacamat orucu bozar mı? İşte, o konu hakkında bilgiler.

ORUÇLUYKEN HACAMAT YAPTIRILIR MI?
Ramazan’da oruçlu iken kan verenin orucu bozulmaz (İbn Kudâme, el-Muğnî, IV, 50-52). Vücuda kan almak ise, beslenme, gıda alma kapsamına girdiği için orucu bozar. Kan vermenin orucu bozup bozmaması ile ilgili olarak birbirine zıt iki rivayet vardır.
Bunlardan birine göre Hz. Peygamber (s.a.s.), “Hacamat yapanın ve yaptıranın (vücuttan tedavi maksadıyla kan alanın ve aynı amaçla vücudundan kan aldıranın) orucu bozulur.” (Ebû Dâvûd, Savm, 28) buyurmuştur. Öte yandan Resûlullah’ın (s.a.s.) oruçlu iken hacamat yaptırdığı rivayet edilmiştir (Buhârî, Savm, 32; Ebû Dâvûd, Savm, 29).

Bu iki hadisi birlikte değerlendiren bilginlerin çoğu, birinci hadisi “Hacamat yapan kişinin, kanı özel alet ile emerken ağzına kaçırabileceği, hacamat yaptıran ise kan verdiği için zayıf düşerek hasta olabileceği için oruçları bozulma tehlikesi ile karşı karşıya kalır.” şeklinde yorumlamış ve ikinci hadisi esas alarak kan vermenin orucu bozmayacağı sonucuna varmışlardır. (HÜRRİYET)