Hürriyet'e konuşan Oklahoma Üniversitesi Ortadoğu Ensitüsü Direktörü Joshua Landis, "İsrail'in Suriye'deki İran füze yerleşimlerine ve Suriye ordusuna yönelik saldırısı İran'ın İsrail'e yönelik karşı bir saldırıyı düşünmesinin önüne geçmek içindi. İsrail, İran'ın Golan Tepeleri konusundaki siyasi dengeleri değiştirmesinin önüne geçmesi için son birkaç yılda yeni kırmızı çizgiler çekiyordu. İran'ın birkaç ay önce İsrail'e ait insansız hava aracını düşürmesinin ardından İsrail yönetimi daha agresif bir tutum takındı" dedi. 

İRAN'IN TARİHTEKİ İLK SALDIRISI

Önceki gün Suriye'deki İran'a ait olduğu belirtilen mevzilerden, İsrail işgali altındaki Golan Tepelerine yönelik füze saldırısı İran'ın İsrail kontrolündeki bir bölgeye tarihteki ilk saldırısı olarak belirtiliyor.  

'SURİYE VE İRAN BİR CEPHE SAVAŞI İSTEMİYOR'

Landis, İran ve Suriye'nin İsrail ile bir cephe savaşı planladığını düşünmediğini aktarırken, İsrail'in Suriye'deki dengelerin kendi aleyhine dönmesini engellemeye çalıştığını ifade etti. Landis, "Golan, 1973'ten beri İsrail'in en güvenli sınırı oldu. Suriye'deki iç savaşın ardından ülkede İran'ın giderek artan etkisi nedeniyle, İsrail İran'a bölgede 'havanın' hakimi olduğunu ve İran'dan çok daha yüksek bir askeri teknolojiye sahip olduğunu göstermek istiyor" dedi.

İrandan ilk açıklama geldi... Herkes bu soruyu soruyor: İran-İsrail savaşı ne kadar gerçekçi

hurriyet.com.tr'ye konuşan Atlantik Konseyi'nden Ortadoğu uzmanı Mona Alami ise "İsrail'in Trump'ın İran tutumu ve nükleer anlaşmadan çekilmesi nedeniyle elde ettiği eşsiz pozisyonu kullandığını düşünüyorum. İran'ın Suriye içindeki sürekli yayılması İran tarafından direkt bir tehdit olarak algılanıyor" yorumunda bulundu.

İRAN'DAN İLK AÇIKLAMA

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi "İran, İsrail'in Suriye'ye saldırılarını şiddetle kınıyor.  Uluslararası toplumun sessizliği İsrail saldırganlığını cesaretlendiriyor. Suriye kendini savunmak için her hakka sahip" dedi.

'İRAN GAYRİ NİZAMI HARP KONUSUNDA UZMAN' 

Alami, 'İki taraf arasındaki çatışmaların vekâlet savaşlarından cephe savaşlarına evrilip evrilmeyeceği' sorusu için "İran, gayri nizami savaş konusunda, suikastlar, propaganda ve sahadaki vekillerini kullanma yönteminde uzmanlaşmış durumda ve Suriye'deki bu kartını kullanmaya mümkün olduğu ölçüde kullanmaya devam edecek. Ancak İsrail'in bu şekilde bir hamleye girip girmeyeceği merak konusu" dedi.

Rusya'nın İran ve İsrail arasındaki krizde taraf tutmamaya gayret ettiğinin altını çizden Alami, Rusya'nın iki ülke arasında tansiyonun düşmesine yönelik gayretleri ve ılımlı açıklamalarının işe yaramayacağı görüşünde...