GÜNDEME BAKIŞ- İzmir’de 30 Ekim 2021 yılında meydana gelen deprem sonrası evleri hasar gören depremzedelerden sesini duyurmak için yeni bir hamle geldi.  İZDEDA Başkanı Haydar Özkan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a mektup yazdı. 

Özkan’ın mektubunda şu ifadeler kullanıldı
“Ben 30 yılı aşkın süre boyunca devletine onurla hizmet etmiş, emekli bir astsubayım. 30 Ekim 2020 tarihinde İzmir’de gerçekleşen depremle birlikte yaşadığım konut ağır hasar aldı ve yıkıldı. Deprem sonrasında depremzedeler olarak kurmuş olduğumuz İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği’nin başkanıyım.

Depremin üzerinden 20 ay geçmesine rağmen size ulaştırılmadığına inandığımız, çözüme ulaşmayan birçok sorunumuz var. Ümitlerimizin kırıldığı, gücümüzün tükendiği şu günlerde bu mektubu kaleme almaktayım. Deprem sonrasında iletişim kurmuş olduğumuz siyasetçiler depremi siyaset üstü bir mesele olarak tanımladılar lakin aradan geçen 20 ayda pinpon topu gibi gittik geldik. Sırtımızın sıvazlandığıyla kaldık. AK Parti İzmir Milletvekili 2021 yılının nisan yapmış olduğu ziyarette “emsali alın, biz krediyi vereceğiz” demişti. Emsal artışını İzmir Büyükşehir Belediyemiz vererek yanımızda oldu, kredi meselesi ise sürüncemede kaldı.

75.000 BAĞIMSIZ BÖLÜM MALİKİ BELİRSİZLİK İÇİNDE SAVRULMAKTADIR

Deprem sonrasında yıkılan binaların olduğu bölgelerde 7 adet proje alanı inşa edildi ve yaklaşık 1500 konut yapıldı. Deprem öncesinde genel ekseriyetle zemin artı yedi katlı olan bu konutların kat sayısı beşe düşürüldüğü için birtakım hak kayıpları oluştu. Kat sayısı düştüğü için daire sayısı da azaldı, bu sebeple evine kavuşamayan depremzedelerimiz oldu. Buna ek olarak konut sahibi olan vatandaşlarımızın da birçok kaybı oldu. Deprem öncesinde ortalama 130 metrekare olan evler 70-80 metrekarelere düştü. Bu depremzedelerimizin sorunlarının çözümü hususunda desteğinizi beklemekteyiz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’mızın yayınlamış olduğu rapora göre 79.272 adet bağımsız bölüm deprem sebebiyle hasar almıştır. Proje alanında yapılan yaklaşık 1.500 konutumuza ilave olarak, şehir hastanesi yakınında rezerv alan oluşturulmuş ve ağır hasarlı konut sahibi vatandaşlarımıza burada hak sahipliği tanınmıştır. Bu bölgede yaklaşık 3.500 konut yapım aşamasındadır. Proje alanlarında ve rezerv alanda yaklaşık 5000 konut inşa ediliyor olmasına karşın sorunlarımız çözüme kavuşmamıştır. Orta hasarlı yapılara verilen güçlendirme kredisi işlevsiz hale gelmiştir, zemin yapısı sebebiyle güçlendirme yapmak mümkün değildir. Orta hasarlı daire maliklerine rezerv alandan hak sahipliği sağlanması elzemdir. Destek verilen 5000 konut malikini dışarıda bıraktığımızda yaklaşık 75.000 bağımsız bölüm maliki belirsizlik içinde savrulmaktadır.

SIFIR FAİZLE İKİ YIL ÖDEMESİZ KREDİ 
75. 000 bağımsız bölüm malikinin güvenli evlerde yaşaması için ortaya çıkan formül kentsel dönüşüm projeleri oldu. Evlerimizi yeniden yapmak istediğimizde çok ağır bir tabloyla karşılaştık. Bugün evlerimizi yeniden yapmak için bizden talep edilen rakamlar 800.000 lira dolaylarındadır. Kentsel dönüşüm kredisinin üst limiti olan 400.000 liralık bir kredi kullanımı yaptığımızda evimizi yaptırmak için gerekli olan meblağın neredeyse yarısına erişebiliyoruz. Kredi faizleri sebebiyle bu meblağın dahi ödemesi 9000 lirayı buluyor. Çoğu emekli ve dar gelirli olan biz depremzedelerin bu taksitleri ödemesinin, dolayısıyla evlerine yeniden kavuşmasının olanağı yoktur. Halen devletimizin ve şahsınızın biz depremzedeleri darda bırakmayacağına inanmak istiyoruz. Bu sorunlarımızın çözümü için tek çare biz depremzedelere sağlanacak olan sıfır faizli, 2 yılı ödemesiz 20 yıl vadeli, 600.000 liralık bir kredidir. 2 yılı vadesiz dememizdeki sebep hali hazırda kirada yaşıyor olmamızdır. Sağlanacak olan uzun vadeli, faizsiz krediyle birlikte depremzedelerimiz evlerine kavuşacak, üretim hızlanacak ve şüphesiz ki istihdam da artacaktır. Hem ülkemiz hem de depremzedelerimiz için faydalı olacağına inandığım, bizim tek çıkışımız ve umudumuz olan bu hususta yardımınıza ve desteklerinize muhtacız. Umuyorum ki bu zor günleri sizlerin destekleriyle aşacağız.