GÜNDEME BAKIŞ - CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı TV 100'de Gazeteci Candaş Tolga Işık'ın sorularını yanıtlayarak, projelerini anlattı. Tugay, CHP'li Eren Erdem'in  5'li çete iddialarıyla ilgili soruları yanıtlayarak, "Ben Mehmet Cengiz'i hiç görmedim, tanımam. Mavişehir'de Cengiz İnşaatın arazileri var, onlardan birinde belediyenin küçük bir hissesi vardı, o hisseyi belediyeye gelir getirmek için satışa çıkardık. Orada büyük ortağın küçük hisseyi almak yasal hakkı, konu mahkemeye taşınsa mahkeme de bu kararı verecek. Mahkemeye de taşındı, yapılan satışta usulsüzlük, kamu zararı olmadığı karara bağlandı. Satışın değeri piyasa değerinin üzerinde. Mavişehir'de bugüne kadar metrekare başına belirlenmesi en yüksek satıştır. Bu satışlar meclis ve encümen kararlarıyla olur. Bu süreç istismar edildi. Ben kimsenin adamı değilim, halkın Cumhuriyet Halk Partisi'nin adamıyım" dedi. 

"ACEMİYİM' DEMEDİM"

Tugay'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle: 

İsmail Saymaz'a "Acemiyim" gibi bir ifadede bulunmadım. Acemiydim demedim. Belediyedeki görev süremin ilk aylarıydı ve belediyenin maddi sıkıntıları vardı. Sonradan hata yaptığını İsmail Bey de söyledi. Acemiyim diye bir ifadem olmadı.

Bizim yaptığımız bir ğplan değişikliği yok. Orada AVM ile ilgili plan değişikliği talebi bu şirketten gelen ve bu yapılmadı. Konu meclisin gündeminde ve hiçbir şekilde inşaat artışı yok. Emsal artışı yok. Bürokrat arkadaşlarımız değerlendirecek, meclis karar bağlayacak.

"ÇAMUR AT İZİ KALSIN İDDİALARI"

Genel Merkezden 5'li çete gibi bir uyarı almadım, gerek olmadı. Ben Karşıyaka'da belediye başkanlığı yaptım, bu firmaların ilçede yatırımları var. Benim bu firmalara sağladığım bir avantaj yok. Bunlar çamur at izi kalsın iddiaları, gerçekliği yok. Ben geçen 5 yılda alnım ak, pırıl pırıl bir belediye başkanlığı yaptım. Bunu da herkes biliyor.

"DOĞRU YAPTIĞIMA ÇOK EMİNİM"

Siyaset halka kulak vererek yapılır. Ben de halkımızın tepkilerini gördüm, yeni bir siyaset yapmamız gerekiyordu, bunu görerek hiçbir hesap içinde olmadım. Kurultayı kaybedersek geleceğimin de kötüye gideceğini bilerek tavrımı koydum. Doğru bir şey yaptığıma da çok eminim.

"GÖREV SÜREM BİTMEDEN KÖRFEZ SAĞLIKLI SUYA KAVUŞACAK"

Hayatımın hemen hepsini İzmir'de geçirdim. İzmirliler gibi plansız yapılaşmış şehrin görüntü karmaşasından rahatsızım. Gece kondular, olması gerektiği gibi yerleşmemiş yeşil alanlar var. Körfez konusunda hassasız. Körfezin temiz olmasını istiyoruz. Körfezi kullanmalıyız, yabancı olmamalıyız. Körfezin istediğimiz kadar temiz olmaması ve kullanmamamız bizi rahatsız ediyor. Görev sürem bitmeden körfezde sağlıklı bir su görüntüsü olacak.

"İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ' DİYEREK BIRAKAMAYIZ"

Son yıllarda yoğun yağışlar oluşuyor, su kıyıda toplanıyor. Dalgaların etkisini hafifletici kıyı düzenlemeleri, deşarj kanal sistemleri yapılacak. Kısa sürede bunları yapacağız ve bir daha Alsancak'ta asla su baskını olmaz. Bunlar iklim değişikliği sorunları ama tabi ki iklim değişikliği diyerek öylece bırakmayacağız. Kısa sürede çözeceğiz.

"RİSKLİ BİNALARIN YENİDEN İNŞASI GEREKEBİLİR"

İzmir'in en büyük sorunlarından biri deprem ama İzmir'de büyük fay hatları yok, 7'nin üzerinde deprem kaydedilmiş değil, küçük ölçekli depremler var. Ancak Samos ya da Kuşadası'nda olan deprem Bayraklı'da yıkıma yol açtı. O bölgenin çanak şeklinde olması da buna sebep oldu. Zemin bizim için sıkıntı. Her zemine bina yapılabilir diyor inşaat mühendisleri, biz zemin ve üst yapı ilişkisinin doğruluğundan eminsek korkmamıza gerek yok. Son olarak 6,9'luk bir deprem oldu, bundan ders çıkardık. Yaşanan her deprem bir şeyler öğretiyor. Bakanlığın bazı verilerinin hatalı olduğunu da deprem uzmanları anladı. Ben kendimden eminim ve ne yapacağımı çok iyi biliyorum. Deprem mevzuatına göre doğru hesaplamalarda bazı binaların yeniden inşası gerekebilir. En riskli olandan başlayacağız.

"BELEDİYE BİNASINI 2,5 SENEDE BİTİRECEĞİZ"

İzBB binası depremden dolayı yıkılmadı. Depremden sonra binanın ne kadar sağlıklı olduğu tartışıldı ve görüş ayrılıkları oldu. Güçlendirmeyi savunan akademisyen ve mimarlar odası vardı ama Tunç Soyer yıkılmasını daha doğru buldu. Bir kararsızlık hali vardı, Tunç Başkanın görüşü oraya sembolik bina yönündeydi. Ben eskisi büyüklüğünde hizmet birimlerinin orada toplandığı bir bina yapmak istiyorum. Tüm dünya kentlerinde belediye binaları kentin merkezindedir. Bu halka da güven verir. Proje taslağı çıktı ortaya ama uygulamaya geçmedi. 2,5 sene içinde yeni belediye hizmet binasını bitireceğimizi düşünüyorum. 

"HASTANEYE ULAŞIMI MONORAY SAĞLAYABİLİR"

Bizim ulaşım planlamasında zor bir alanımız var, şehir hastanesine ulaşımın hangi yoldan olacağı bilinmiyor. Bunların ön planı olmadan Bakanlık hastaneyi yaptı. Buraya insanların kolayca ulaşımı için bir şey yapmalıyız, bunlardan biri monoray. Doğayı koruyan, keyifli bir seyahat aracı. Türkiye'de hiçbir yerde yok, İzmir'de neden olmasın. Bu bir ön fikir, proje çalışmasına ihtiyaç var, arkadaşlarımız çalışıyor.

"YOL GENİŞLETMELERİ, ŞERİT İLAVELERİ YAPACAĞIZ"

Ana arterlerde tıkanmalar var, daralmalar var. 4 şerit geliyor. Bazı kavşaklarda 4 şeritli yol, 2 şeritli köprülü kavşaklara geçiyor. Huninin ağızına girer gibi sıkışıyor trafik. Şerit ilavesiyle trafik rahatlayacak. Bunu yeşillik Caddesinde, Karabağlar'da köprülü kavşak çalışması yapacağız. Yol genişletme çalışmaları yapacağız. Anadolu Caddesi,, Yeşildere, Havaalanı Yolu'nda.

"ALSANCAK GARI ÖNÜNDEKİ TRAFİĞİ YERALTINA ALACAĞIM"

İzmir'in tamamında birçok noktada battı çıktı çalışması olması gerekiyor, bunları lansmanda anlatacağım. Mavişehir'de üst köprü geçiş projesi var. Bu büyük bir iş değil ama trafiği çok rahatlatacak. Alttan değil, üstten bir yol yapmış oluyoruz. Alsancak garının önünde trafiği yeraltına alma fikri var, bu dönem çok konuşuldu ama neden yapılmadı bilmiyorum. Ben bunu vadedebilirim. Kent merkezindeki trafiği azaltmak için de konforlu, düzenli bir toplu taşıma gerekiyor.

"İKLİM UYUMLU SOKAKLARI İNŞA EDECEĞİZ"

Biz yağmur suyunu toprak emsin istiyoruz. İklim uyumlu sokak çalışmalarımız var, bunları İzmir geneline yayacağız. Tabi ki yağmur suyu kanallarını da yapacağız. 

"HARMANDALI'NA ÇÖP DÖKMEYECEĞİZ"

Çöp dünyanın sorunu. Çöp miktarını azaltıp, ayrıştırmayı hedefliyoruz. Geri dönüşümü maksimize etmek lazım. Bunların yanında organik atıkları komposto dönüştüreceğimiz tesislerimiz olacak. Biz Karşıyaka'da 2 yıldır halkımıza kompost eğitimleri veriyoruz. Onların gıda atıklarını komposto dönüştürmesini kolaylaştıracağız. Tarım ve orman alanlarında bunları kullanacağız. Çöp de 3'te 1 oranında azalacak. Bu çalışma Türkiye'ye örnek olacak. Çöpün yakarak bertarafı için alan bakıyoruz, çöp yakma tesislerini yapacağız. O zamana kadar da Harmandalı değil ama insanları rahatsız etmeyecek başka bir alan için proje yapıyoruz. Harmandalı'na çöp dökmeyi durduracağız.

"ŞATO TEKRAR HALKIN KULLANIMINA AÇILACAK"

Büyükşehir Belediye Başkanı olunca kendi evimde oturacağım. İzmirlilerin hassasiyetleri var, şato halkın kullanımıma açılacak.