GÜNDEME BAKIŞ - Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Çeşme'de hayata geçirilmek istenen "Ege Turizm Projesi" AK Parti ile CHP'yi karşı karşıya getirmiş, kentte sert tartışmalara neden olmuştu. CHP'nin yanı sıra birçok oda ve STK'da projenin iptaline ilişkin dava açmıştı. Sürece ilişkin bilirkişi rapor da yayınlanarak, projenin kamu yararı olmadığı iletilmişti. Ancak, Danıştay 6. İdaresi yürütmenin durdurma istemine yönelik açılan davayı oy çokluğuyla reddetmişti. 

YÜRÜTME DURDURULMUŞTU

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu ise yaşanan gelişmelerin ardından flaş bir karar vermiş vererek yürütmeyi durdurmuştu. 

DANIŞTAY SAVCISINDAN GÖRÜŞ

Danıştay 6. İdaresi'ne verilen dava dilekçelerinde bazı STK ve odaların davaya taraf olma talebi, görev tanımlamaları doğrultusunda ele alınarak reddedilmişti. Danıştay Savcısı Elif Emel Çelik, taraf olması reddedilen İzmir Tabip Odası'na ilişkin görüş yazısı bildirdi. 

Çelik'in görüş yazısı şöyle:

"YETERLİ VERİ YOK"

Sonuç olarak işlemin dayanağı Gerekçe Raporunda, 5.150 hektar orman alanı ile korunan alanları içerecek şekilde 16.000 hektarın üzerinde olan alanın KTKGB olarak belirlenmesi ile korunan alanların KTKGB sınırları içerisinde kalmasının zorunluluğunun, sebeplerinin ve kamu yararının, turizm geliri ve turist sayısı hedefi için gerekli 300.000 ilave yatak kapasitesinin yüzde 30'unun bölgede oluşturulması amacının daha küçük bir alanda gerçekleştirilmesinin mümkün olup olmadığının, yatırıma konu olacak turizm türlerinin kendi içindeki entegrasyonu ile çevreye etkisinin ve zaten yetersiz olan su kaynaklarına olabilecek olumsuz etkisinin giderilmesi yöntemlerinin, korunan alanlarla ilişkilerinin, bağlantılarının, korumaya ilişkin yöntemlerin, turizmin tüm yıla yayılması stratejisinin gerçekleştirilmesine ve Çeşme ilçesindeki jeotermal kaynak potansiyeli ve bu potansiyelin değerlendirilmesi yöntemine ilişkin yeterli verilerin ve bilgilerin yer almadığı anlaşılmaktadır. 

"HUKUKA UYARLIK GÖRÜLMEMİŞTİR"

Öte yandan deniz alanını ile yaklaşık 47 kilometre kıyı alanının ve sahil şeridinin KTKGB sınırı içine alınmasının hukuki dayanağı bulunmamaktadır. Bu durumda yukarıda yazılı Yönetmeliğin 4. maddesindeki düzenlemelere uygun olmayan Gerekçe Raporuna dayanan ve Kanun'da belirtilen KTKGB tanımına ve amacına aykırı olan İzmir Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesinin sınırlarının yeniden belirlenmesine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık görülmemiştir. Açıklanan nedenlerle, davacılardan İzmir Tabip Odası yönünden davanın ehliyet yönünden reddi, diğer davacılar yönünden dava konusu işlemin iptali gerektiği düşünülmektedir. 

AV. MERCAN: "DANIŞTAY SAVCISININ GÖRÜŞÜ BİZİ UMUTLANDIRDI"

Çeşme Projesi'ne dava açan Avukat Şehrazat Mercan ise konuya ilişkin, "Danıştay Savcısının Çeşme Projesine ilişkin, alan belirleme kararının iptali yönündeki olumlu görüşleri bizi daha da umutlandırdı. Bu dava ülkemiz için, bölgemiz için önemli. Umarız Dairenin kararı da iptal olarak çıkar. Hatırlatmak isterim; turizm alanı ilan edilen yer, Çeşme'nin güneyi ve yüzde 98.02'si orman, mera, deniz, ada, kıyı ve sit alanları. Yani sizin,benim, hepimizin.