Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - İzmir Büyükşehir Belediyesi Mart Ayı olağan meclisi Başkan Tunç Soyer idaresinde gerçekleştirildi. Meclisin gündeminde Kahramanmaraş Merkezli yaşanan ikiz depremler ve bölgedeki yıkım yer alırken, İzmir'in kentsel dönüşümü ve afetlere karşı dirençliliği kapsamında yapılan çalışmalar da ele alındı. 

SOYER’DEN DEPREM BÖLGESİNE YARDIMA DEVAM ÇAĞRISI

Kahramanmaraş’ta gerçekleşen ve 10 ili etkileyen 2 deprem sonrasında bölgede ihtiyaçların devam ettiğini kaydeden Başkan Tunç Soyer, “Çok büyük bir felaket çok büyük, ben İzmir’de birlik olan tek yürek olan tüm Siyasal Partilere, odalara, Sivil Toplum Kuruluşlarına teşekkür ederim. İzmir deprem bölgesinde örnek bir çalışma sergiledi, tüm İzmirlilere şükranlarımı sunuyorum. Ancak ne yapsak az, on binler, yüz binler yine açıkta ve sorunlarla baş başa, yardımlara devam etmemiz lazım. Birkaç ay içinde üzerimize düşeni yaptık ve bitti diyeceğimiz bir durum değil. Yunanistan kadar bir ülke düşünün ki yıkıldı ve 13 milyon nüfus, biz de bu yüzden tüm imkânlarımız ile bölgede olmaya devam edeceğiz. Çok büyük bir felaket, yardımlarımız da devam edecek, etmek zorunda. Meclis üyelerimize de teşekkür ederim” ifadelerini kullandı. 

DEPREMZEDELERİN ELEKTRİK VE SU FATURALARI BÜYÜKŞEHİR'DEN

Mecliste, afet bölgesinden İzmir'e gelen depremzedelere elektrik ve su faturaları kadar 3 ay boyunca yardım yapılmasını öngören önerge meclis gündemine geldi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetleri tarafından karşılanması planlanan yardım, ilgili komisyonlara gönderildi. 

SOKAK DOSTLARI ARAMA KURTARMA KÖPEĞİ OLARAK EĞİTİLSİN ÖNERGESİ

AK Parti Grubu da sokakta yaşayan köpeklerin ve yavrularının alınarak, arama kurtarma köpeği olarak eğitilmesi için bir önerge verdi ve önerge Sokak Hayvanları Komisyonuna gönderildi. 

BİNALARA BODRUM KAT ZORUNLULUĞU GELECEK

Temel sisteminin radye olarak  yapılması ve yeni yapılan binalara bodrum kat yapılması önergesi hakkında konuşan MHP Grup Başkanvekili Selahattin Şahin, temelde radye sistem, bodrum kat  sağlamlık açısından çok önemlidir Bu önergeyi destekliyoruz” dedi. Önerge İmar, Deprem Afet ve Hukuk Komisyonlarına  acil kaydı ile gönderildi. 

AK PARTİLİ BOZTEPE: "ÇİĞLİ'DEKİ ÇALIŞAN KONUTLARININ TEMELİ ATILMADI"

Çiğli'de, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin dar gelirli çalışanları için yapılacak konutların temelinin atıldığını ifade etmiştiniz, gittik sadece satış ofisinin temeli atılmış, başka temel atılmamış. Burada 2 parsel var, buraları Büyükşehir çalışanlarına ucuz konut yapılması için Ege Şehir Planlamaya verdik. Büyükşehir'de çalışan dar gelirli arkadaşlarımız burayı 5 yıl satmayacaktı. Ancak orada çalışanlara herhangi bir konut göremiyoruz. Büyükşehir'in de konutları devrettiğini görüyoruz. Soruyoruz, bilgi alamıyoruz. Kat karşılığı sözleşmesi de kooperatife çok düşük bedelle verildiğini duyduk. Sözleşme elimizde yok, hiçbir şey bilmiyoruz. Sadece İZBETON, Ege Şehir ve belediye biliyor. Meclise hala bilgi verilmedi. 

SOYER: “GELECEK MECLİSTE HEMEN BİR SUNUM YAPALIM”

Başkan Tunç Soyer ise bu konuda gelecek mecliste bir sunum yapılmasını istedi. Soyer, Hemen söylüyorum, bir sonraki toplantıya Ege Şehir Planlamanın Genel Müdürü bir sunum hazırlasın hangi safhada ve bütçesi ne takvimi ne hepsini getirsinler” dedi. 

CHP AYRIMI YAPILMADI

AK Partili Boztepe, Başkan Soyer'in iktisat kongresi basın toplantısında yaptığı CHP'li Büyükşehir Belediyelerin afet bölgesine yardımda sayılmadığı ve sadece 70 belediye sayıldığına ilişkin açıklamasını hatırlatarak, "11 il zaten deprem bölgesi, bu yüzden 70 belediye. Ben İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yaptıklarından dolayı Çiğli meclisinde de teşekkür ettim, burada da ediyorum" dedi. 

AK PARTİLİ HIZAL: "DEPREM KAPIMIZDA"

Gündem dışı konuşmalarda söz alarak İzmir'in kentsel dönüşüme ilişkin konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, "Asrın felaketiyle karşı karşıyayız. Bu deprem felaketi bize bir kez daha gösterdi ki, deprem gerçeği ve dönüşüm gerçeği var. Elbette, İzmir ölçeğinde bir dönüşümü tek başına yerel idarelerin yapması mümkün değildir. Dönüşüm komplike bir mesele. Yerel idare, merkezi idare ve vatandaşın el ele yapacağı hamledir ancak belediyelerin lokomotif görevi vardır. Yapacağı hamlelerle vatandaşa örnek olur, vatandaş güven duyar ve dönüşüm noktasında güveni oranında adım atar. İzmir deprem kenti, diri fayların bulunduğu, her an deprem yaşayacağımız bir il. 2020 yılında 117 vatandaşımızı kaybettik. Deprem kapımızda" dedi. 

"DÖNÜŞÜME BÜTÇE AYIRMADINIZ"

Hızal açıklamasını şöyle sürdürdü:

İzmir'deki yapı stokunun yaklaşık yüzde 85'i depreme dayanıklı değil, dönüşmesi gerekiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kentsel dönüşüm performansını değerlendireceğim. Bütçenizin yüzde 10'ununu kentsel dönüşüme ayıracağınızı söylediniz ama bugüne kadar yüzde 1'ini bile ayırmadınız. 50 milyar bütçe kullandınız, bunun yüzde 1'ini ayırsaydınız, biz kentsel dönüşüm eleştirisi yapmıyor olacaktır. Kentsel dönüşümde başarısızsınız. Kaynak ayırın diyoruz. Karşımıza İZBETON'u çıkardınız, 'Maç değişti' dediniz. Biz de oybirliği verdik. İZBETON'un yeterliliği konusunda kafamızda soru işaretleri vardı, bunu da size söyledik. Siz de 'İZBETON güçlü bir kuruluş, bu işi yapar' dediniz ve etapları verdiniz. Aradan yıllar geçti, İZBETON kendi bütçesinden kaynak ayırmadı, Büyükşehir de ayırmadı. Kooperatif modelini gündeme getirdiniz. Bu iş masum değil. Bunun finans modeli olduğunu söylediniz ve bu çok acı, sizin kentsel dönüşüme bütçe ayırmadığınız anlamına geliyor. Şimdi kooperatifleşme modeli ile yaptığınız dönüşüme bakalım; Örnekköy üçüncü etapta olması gereken seviye yüzde 69, ilerleme seviyesi ise yüzde 8. 

"ELEŞTİRİLERİMİZİN HAKLILIĞININ GÖSTERGESİ"

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Hızal'ın verdiği oranlara yönelik "Siz mi ölçtünüz" diye sordu. Hızal ise, "Bu konuda uzman arkadaşlarımız var ölçüyor. İnşaat orada. İşin bitimi 29.08.2023... Sizce bitecek mi? Örnekköy 4. etap yüzde 14 seviyesinde. Gaziemir 1. etap yüzde 2,5 bitiş tarihi 2025 yılı. Uzundere yüzde 1 ilerlemiş. Yaklaşık 3 yıldır burada ortaya koyduğumuz eleştirilerin haklılığın göstergesidir bu oranlar. Saçma sapan bir modelle İzmirlileri yanılttılar. 0 lira bütçe ayırmışsınız, vatandaştan toplanan paralarla dönüşüm yapmaya çalışıyorsunuz ama başarısız oldunuz" yanıtını verdi. 

"İZBETON GAYRİMENKUL İŞİNE GİRMİŞ"

İZBETON ve Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik eleştirilerini sürdüren Hızal, "İZBETON başka neler yapıyor? Asli işi; altyapı, yol, kaldırım bir de kentsel dönüşüm işi verdik. İZBETON asli işlerinde ve dönüşümde başarısız oluyor, bunun yanında bir de gayrimenkul işine girmiş. Elime bir tapu senedi geçti. Bornova Erzene Mahallesi'ndeki bir gayrimenkulün tapu senedi. Büyükşehir tarafından satılmış. 15. 02.2022 tarihinde 39 milyon 20 bin TL değerinde gayrimenkul, Büyükşehir'den İZBETON'a encümen kararı ile satılmış. İhaleye başka firma girmemiş. Lütfetmiş... İZBETON bu gayrimenkulü ne yapacak? Ağaçların, ormanların olduğu bir yer. Burada ağaçlar kesilmek isteniyor, inşaat yapılmak isteniyor. Çam ağaçları var burada. Elimize taşınmaz satış vaadi ve kat karşılığı sözleşmesi geçti. İZBETON ve X bir firma arasında imzalanmış. Bir firmaya burası kat karşılığı veriliyor. İZBETON burada 5 kuruş para harcamamış. Burası kentsel dönüşüm alanı değil, kime neden verdiğini araştırın bulun. İşe geldiğinde kooperatif diyenler, burada kat karşılığı inşaat sözleşmesi ile bizim denetimimizde olmayan bir şekilde buraları veriyor. Orada o ağaçları kesmek için bürokratik işlemler de yapılıyor İZBETON tarafından. Ağaçlar kesilemiyor çünkü gayrimenkulün üzerinde hacizler var. Hacizler vergi dairesi ve SGK'nın" çıkışında bulundu. 

"ŞAPKANIZI ÖNÜNÜZE KOYUN"

Hızal, "Bu şekilde bu şehirde kentsel dönüşüm konusunda başarılı olamayız. Büyükşehir'in meclis üyeliğini 4 yıldır gururla yaptım. Sizden ricam, bu modelle ilgili şapkanızı önünüze koyun, revizyon yapalım, dönüşümü hızlandıralım. Deprem kapımızda" ifadelerini kullandı. 

CHP'Lİ ÖNAL: “BİR BİLDİĞİNİZ VARSA SAVCILIK ORADA”

Eleştirilere bir yanıtta CHP’li Meclis Üyesi İrfan Önal’dan geldi. Önal, “Biz daha evvelinde de o gecekondu bölgelerinde de uzlaşıyı şuna göre gerçekleştirdik, küçücük yeri olana da bir daire verilmesini istedik. 7 kere ihalesi yapıldı bu müteahhitte karlı gelmedi, müteahhit karı olmayınca babasının hayrına iş yapmaz. Biz Büyükşehir olarak iyi niyetimiz ile direndik, TL’nin değer kaybı yok muydu? Biz bunu siyaset konusu yapmadık. Devlet yapmamış dönüşümü, biz de başarısız olacağız diye düşündünüz o yüzden o gün bize destek oldunuz İZBETON’a verdik yetkiyi siz oy birliği verdiniz, baktınız ki biz başarılı oluyoruz bu sefer de eleştirmeye başladınız,  ben artık bunu düşünüyorum. Biz o bölgeye 4 bin 500 konut yapıyoruz,  bini bitti, depremde yıkılacak binaları yıktık ve dönüşümü başlattık. 10 yıllık dönüşümden söz ediyoruz, biz dönüşüme az bütçe ayırmışız biz devlete 40 verip 1 alıyoruz. 240 hektarlık 6 bölgede dönüşüm işini üstelenmişiz ve orada da çalışmalar sürüyor. Daha iyi bir öneriniz varsa siz sunun. Siz Uzundere’de 2012'den bu yana riskli bölge ilan ettiniz sonra ne yaptınız? Boş alana daire yaptınız dışarı sattınız. Hüsnü Bey arsa üretimi yok diyor, kat karşılığı yerler yüzde 50 veriliyor, ne kadar yüksek dimi diyor.  Büyükşehir müttehittin girmedi yeri alıp, kat karşılığı veriyor Özgür Bey’de ki bilgiler bende yok.  Yüzde 50 ile verilen yerlerden yaratılan finans ile biz yol yapıyoruz, yatırım yapıyoruz. Varsa bir bildiğiniz buyurun Savcılık orada yüzde 50 ile verildi evet ama İzmir’e de yatırım böyle yapılıyor, bu arsalar encümende açık ihale ile verildi. Belli bir kişiye verilmedi” diye konuştu. 

AYDIN:”BİR ŞEY VARMIŞ ALGISI YARATIYORSUNUZ”

Eleştirilere cevap veren CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, “Kurumları yanlış değerlendirmeye neden olacak bilgi vermeyelim deniyor. Ama Özgür Bey ne dedi? 20 dakika konuştu. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bir gayrimenkulü varmış, satmaya karar vermiş, encümen ihale kanununa göre ihale etmiş sadece bir alıcı gelmiş, bunda bir sorun var mı? Hayır, tek alıcı olarak İZBETON gelmiş, bakmış tek alıcı ve fiyatta sembolik bir artış yapmış. Bunda var mı bir yanlış, doğru mu buraya kadar? Bir arsa sahibinin bir arsasını yüzde 50 ile müteahhitte vermesi arsa sahibi için muazzam kardır dediler. Siz bazı  kısımları söylemeyip, sanki işin içinde bir şey varmış demeye getirdiniz. Ben 1 dakikada 19 dakikalık konuşmayı özetledim. İşte bir şey varmış gibi bir konuyu gündeme getirmek böyle oluyor. Basın mensuplarına da özetledim konuyu. Konut imarlı yerlerinizi satın ya da kat karşılığı verin denir kamu kurumlarına” ifadelerini kullandı. 

Aydın sözlerini şöyle sürdürdü;

“AYIP OLUYOR AYIP”

Deprem vergileri ne oldu deyip durmayın diyorlar.  Bir anket yapılmış ve vatandaşın yüzde 64.7’si "Deprem vergileri doğru kullanıldı mı" sorusuna, "hayır"  demiş Ak Parti  seçmeninin de yüzde 75'i hayır, yüzde 25'i evet diyor.  Vergiler kötüye kullanıldı demiyorum ama kötü kullanıldı. İzmir Büyükşehir ile bilmem ne kadar bütçesi olan Hükümetin yaptıklarını karşılaştırmayın ayıp oluyor, ayıp. Sayın Hızal diyor ki bütçenizin yüzde 10’nunu kentsel dönüşüme ayıracağız dediniz diyor iyi de Sayın Başkan yatırım bütçemizin yüzde 10’nunu dirençli kentlere ayıracağız diyor. Bu  aynı cümle mi?  Sayın Şahin, ya arada bir yaptıklarımıza bakın; zaten yaptıklarımızı öneride bulunmak ayıp oluyor, yaptığımızı zaten herkes biliyor. Metni kim yazıyorsa sizi de zora düşürtüyor Sayın Şahin,  sabredin 2 ay sonra biz gerekli yasaları çıkararak, süreci hızlandıracağız. 

“HACİZ GÖREN AK PARTİLİ BELEDİYE VAR MI?”

Yok, taşınmazın üzerinde haciz var diyorsunuz peki bir şey sorayım; Sigorta ve vergi borcu yüzünden haciz görmüş AK Partili belediye var mı? Taşınmazlarının üzerinde kamu kurum ve kuruluşları var. Mesela belediye taşınmazı üstünde okul var, cami var? Ne yapalım yıkalım mı? AK Partili belediyelere kolaylık sağlanıyor, bir şey bulun o zaman. 

“KİRAZ BELEDİYE BAŞKANI BÜYÜKŞEHİR LOGOLARINI KALDIRDI”

Kiraz Belediye Başkanı,  Büyükşehir Belediyesi logolarını kaldırdı, Kiraz Belediye Başkanı buraya 3 defa geldi. Bizim yaptıklarımızı yok sayıyorsunuz bu olamaz.

SOYER: “TÜRKİYE’YE ÖRNEK GÖSTERİLECEK BİR İYİLİK HALİ VE BAŞARIDIR”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de eleştirilere yanıt verdi. Soyer, “Bugün tüm kararlar oybirliği ile alındı, bu Türkiye’ye örnek gösterilecek bir iyilik hali ve başarıdır, AK Parti ve MHP’li arkadaşlara teşekkür ederim. İftiharla söylemeliyim ki Türkiye’de depreme dirençli en büyük kent İzmir’dir. Naci Görür Hocamız da kendisi ifade etmiştir. Burada çok uzun bir çalışma yürüttük ve devam ediyoruz” dedi.

Soyer sözlerini şöyle sürdürdü:

“İLKELİ DURUŞ SERGİLEDİK”

İzmir Büyükşehir Belediyesi müteahhit payını yükseltseydi, yerinde dönüşüm ilkesini bir kenara bıraksaydı, müteahhit ile vatandaş arasında ara bulucu olma ilkesini kaldırsaydı ortadan; daha çabuk yol alabilirdi. Ancak az sayı da bina yapsak da ilkeli duruş sergiledik ne yan yola gittik, ne müteahhide daha fazla pay verdik. O oranlar ile müteahhitlerin o ihaleye girebileceğini biliyorduk, daha fazlasını almak istedikleri için yaptılar. İZBETON’u görünce girdiler bazı yerlerde de onlar aldılar ihaleyi ama biz İZBETON’u çıkardık karşılarına ve duruşumuzu gösterdik. Yüzde 50 kat karşılığı alıyorsa, İZBETON devletin kasasına giriyor, bu senin de benim de cebim, vatandaşın da cebi, hizmet olarak geri dönüyor. 

“DEPREMDE ÖLMEK YA CEHALETTİR YA İHANETTİR”

Biz yatırım bütçemizin yüzde 10'nunu ayıracağız ve hükümetten de bunu bekliyoruz dedik. Kentsel dönüşüm dediğiniz şey finansman ile çok ilgili öyle değil mi? Ya ey hükümet kentlerimizi dirençli hale getirmek için bugün ayırdığından 10 mislini daha ayırın demek hakkımız değil mi? Savunma Sanayinden de,  eğitimden de, sağlıktan da daha kıymetli değil mi yaşam hakkı? Ondan diyoruz ki Anayasal düzenleme yapılmalı, hiçbir hükümet imar affı çıkaramamalıdır. Fay hatları üzerinde kurulmuş bir ülkeyiz, evet kaderimiz fay hattında yaşamak ama depremde ölmek ya cehalettir ya da ihanettir. Çok daha güvenilir, sağlıklı binalar yapmak mümkündür ve böyle de yapılmalıdır. 

“DEVLET YANLIŞ BİR İRADE ORTAYA KOYARSA BUNU MİLLET ÖDER”   

Tarım alanının üzerine beton atılıyor, ekilen nohut sökülüyor ve hükümet bir yılda orada 320 bin bina yapacağız diyor. Ne yapılırsa yapılsın Amip Gölü kurutulamadı, paralar döküldü ama kurutulamadı, Hatay Havaalanı üstüne yapıldı,  ne oldu pist depremde patladı, karayolunda da buzlanma olduğu için acil yardım havaalanına indirilemedi. Devleti yönetenler yanlış bir irade ortaya koyarlarsa bunu tüm millet, çoluğumuz çocuğumuz, torunlarımız öder. Doğa ile kavga ederek, aklı ve bilimi bir yana koyarak deprem ile mücadele edemeyiz. 

“BEN BİZDEN SÖZ EDİLDİĞİNİ GÖRMEDİM”

Serdar Başkan dedi ki üvey evlat öz evlat muamelesi var dedi. Hakikaten insan bundan çok rahatsız oluyor. Hüsnü Bey siz yanlış anladınız dedi, ben doğru anlayayım, yanlış anlayayım bir televizyonda , o kanalda ben belediyelerin destek çalışmalarını izledim ve bir tane de İzmir Büyükşehir beleyesini görmedim. 

“HALK KONUT TÜRKİYE’YE ÖRNEKTİR”

Haydar Bey burada İZDEDA Başkanı,  Bayraklı Depremi sonrasında bir dernek kurdu, tüm depremzedeleri o dernek çatısı altında topladı ve canla başla savaştı. Özgür Bey, "Kooperatif diye bir şey yaptınız, saçma sapan bir proje" dediniz. Şunu söyleyeyim ki, Halk Konut Türkiye’ye model olacak bir kentsel dönüşüm modelidir. Kamu gücü ile vatandaşın kentsel dönüşümünü karsız yapması demektir. Bir anlamda vatandaşın kendi müteahhitliğini yapması demek. İZBETON sadece yüzde 1 kar alır. Türkiye’nin örnek kentsel dönüşüm modelini İzmir hayata geçirmiştir ve Bayraklı’nın da içi ferah olsun. 

“MİKROSKOP İLE BAKARLAR BİZE”

Denetlenmekten kaçmak gibi ibareleriniz oldu, biz öyle bir denetleniyoruz ki, her türlü denetleniyoruz, Belediye, şirketler, mal varlığımız…Her türlü denetimden kaçmak için dediniz ya mümkün değil, çünkü mikroskop ile bakarlar bize, bir tane zerre toz kondurun bakın ne oluyor, biz onun için toz kondurmayacağız.