Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ- Bornova Belediye Meclisi Ağustos ayı ilk toplantısı Başkan Mustafa İduğ’un yokluğunda Meclis Başkanvekili Hüseyin Ünal idaresinde gerçekleşti. Toplantı Bornova Belediyesi’nin bir aylık dönem içerisinde yapılan faaliyetleri slayt gösterimiyle sergilendi.

“10 YILDIR BU ARAÇ LİSTESİNİ GÖREMEDİK”
Belediye envanterinde bulunan 4 aracın talep eden belediyelere hibe edilmesi yönündeki önergeler mecliste tartışıldı. Ünal, “Bu araçlar hurdaya çıkmış, ömrünü tamamlamış araçlar. Bize faydasından çok zararları var” dedi. AK Parti Grup Başkanvekili Fatih Taştan ise, “Tövbe deyin başkanım. 3’ü 2005 model araçların. 10 senedir bu araç listesini bulamıyoruz. Bu listeye bize ulaştırırsanız bizde meclisten önce bakmış olup, ihtiyacı olan belediyeler varsa biz de yardımcı olmak isteriz. Biz bunu son 4 meclis başkanından istedik ama henüz elimize ulaşmadı. Ünal, “Bu merak etmeyin liste yarın, elinizde olacak” diye konuştu.

TÜRBİN BAŞINA 250 BİN TL
Bornova ilçe sınırları içerisinde yer alan RES projelerinden türbin başına 250 bin TL ücret alma kararı Meclis’ten oy birliğiyle geçti. Belediye meclisinden de geçtikten sonra işleme alınacak karar sonrasında şirketlerden “Proje Tetkik Ücreti” adı altında para alınacak.

MECLİS’TE İSİM TARTIŞMASI
Çamdibi mahallesinde yer alan belediyeye ait Refik Tuğra caddesinde bulunan taşınmaza Bornova Dr. Ziya Yılmaz Mimar Tasarım ve Görsel Sanatla Kütüphanesi, bulunduğu parka ise Bornova Belediyesi Dr. Ziya Yılmaz Kültür Kompleksi verilmesi hakkındaki önerge tartışma yarattı. AK Partili Meclis üyesi Sait Tatlı, “Meclisten bir karar geçmemesine rağmen bu yere gidip baktığımızda bu vatandaş ismini koymuş, parka da koydurmuş. Bornova Belediyesi’ni noter makamı olarak görüyor. Bornova Belediyesi’nin noter makamı olmasını istemiyoruz” dedi.
Tatlı’ya cevap veren CHP Grup Başkanvekili Bahar Gürsul, “Burada bir tabela bulunmuyor. Kaldırıldı” dedi.

BUNA ONAY VERİRSEK DİĞER MÜTEAHHİTLER DE AYNISINI İSTEYECEK
Söz hakkı alan AK Partili Taştan ise “Bu alan için bir müteahhit gelip Bornova Belediyesi’ne, bu alandaki parkı yenileyip içerisinde bir bina inşa edeceğini ve 1 buçuk yıl kullanıp daha sonra belediyeye teslim edeceğini önermiş. Geçmiş dönemde meclis üyeleri de taahhütlülerini yerine getireceği şartıyla bunu meclisten geçirdi. Bornova’da binlerce müteahhit bulunuyor. Onların isimlerinin bir yere verilmesini istemez mi, isterler. Falanca bir müteahhit geldiğinde aynı şeyleri istese aynı objektifle bakacak mısınız? Belki onlar satış ofisi bile kullanmayacak. Eğer buraya bizim oylarımızla bu alana müteahhit ismi verilmese, bu park ve bina yıkılacak mı, hayır. Burası Bornova Belediyesi’nindir. Eğer müteahhittin ismi oy çokluğuyla geçerse, mecliste de müteahhit arkadaşlar başkanlık makamına gelip kendi isimlerinin bir parka verilmesini isteriz” dedi.

“BU BİR KAMU KAYBI VAR”
İYİ Partili Kemal Sevinç de, “Bu kişinin adı buraya verilecekse bu yerin değeri kadar işgaliye kaybımız var. Bu kadar değeri belediyeye harcaması lazım. Mutlaka belediyeye katkı sağlaması lazım. Sen yeri zaten işgal etmişsin, belediyemiz iyi niyetle yardımcı olur ama bunun su istimal edilmemesi lazım. Başkanı ve idaremizi seviyorsa ‘burayı Bornova Belediyesi’ne hediye ediyorum ya da şu kadar değeri belediyemize başka bir yatırım yapması için veriyorum’ demesi lazım.  Burada kamu kaybı var. Bunu bir müddet tutalım, belediyemize katkı sağlasınlar oy birliğiyle geçirelim. CHP’li kardeşlerim de üzülüyorlar biliyorum ben onların ağabeyi olarak konuşuyorum” diye konuştu.
Bu tartışmalar üzerine önerge mecliste görüşülmesi üzerine geri gönderildi.

REKREASYON ALANI ÖNERGESİ TANSİYONU YÜKSELTTİ
Meclis’te Yeşilova Mahallesi’nde bulanan yeşil alanın rekreasyon alanına çevrilmesi önergesi tansiyonu yükseltti. Konuyla ilgili söz alan AK Partili Taştan, “Yeşil alanda kaçak bina var. Bunu ben de burada öğreniyorum. Bu binayı Bornova Belediyesi bina sahibini bilmediği için yıkamamış. Biz o binayı kaçaktan kurtarmaya çalışıyoruz. Meclis karar alacak rekreasyon alanı olacak, yüzde 5 imara açılacak, sonra Bornova Belediyesi’nin malı olacak. Hepsi bir tarafa kaçak bir yapıyı resmiye dönüştürmek için bu meclisten izin istediğinizin farkında mısınız?” dedi.

"BUNU TÜM BELEDİYELER YAPIYOR"
Taştan’a cevap veren CHP’li Gürsul, Bu konuya nereden baktığınıza bağlı. Niyet farklıysa bunu abartarak çok kötü bir şeymiş gibi anlatabilirsiniz. Aslında durum hiç öyle değil. Hazır bir binaya kamuya kazandırmak için uğraşıyoruz. Bunu sadece Bornova Belediyesi yapmıyor. Biz bunu kamuya kazandırmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

"PROTOKOL İMZALAYALIM"
İYİ Partili Sevinç ise, “Ben de bina olduğunu burada duyuyorum. Yeşil alanı rekreasyon alanına dönüştürebilirsin, olan şeyler. Ama burada müteahhit buraya bir bina yapmış. Onunla bir protokolümüz var mı? Bunun altyapısını oluşturmamız lazım. Elimizde bir şey olursa, olur. Acelemiz ne belediye olarak bir sıkıntımız mı var? Adamla protokol yapalım işgaliye alalım, ya da devir protokolü yapalım” diye konuştu.
İtirazlar üzerine önerge komisyonlarda yeniden görüşülmek için gönderildi.