Zamana ve mekana sığmayan bir bereketle bereketlenmek ve bağışlanmış olmanın o şerefli makamına erişmiş olmak temennisiyle, küskünlerin barıştığı, sevenlerin bir araya geldiği, rahmet ve şefkat dolu günlerin en değerlilerinden olan Ramazan Bayramınız kutlu olsun.

Birçoğumuz otomobillerimize bineceğiz sevdiklerimize kavuşmak dileği ile yollara döküleceğiz, eş dost akraba ve arkadaşlarımız ile cem edip, ortak seyahat organizasyonları yapacağız. Daha evvel Araçlarımız Tatile Hazır mı? Yazım da bahse konu etmiştim otomobillerimizin bakım onarım hususlarını, araçlarımızın seyahat hazırlıklarını gözden geçirmeyi unutmayalım hatırlatması yapmıştım.

Artık seyahat zamanı geldi ve hatta bazılarımız yolara çıktı bile. Birkaç hatırlatma yapalım ve kafalarda oluşan birkaç soruya cevap verelim istedim.

Araçlarımızın günlük kontrolü diye adlandırdığımız, motor yağı, motor soğutma suyu ve Silegeç cam yıkama su seviyelerini kontrol ediyoruz.

Öncelikle araçlarımıza bindiğimizde sürücü ve yolcular unutmayın arka koltuktakiler dahil herkes emniyet kemerlerini bağlamadan seyahatte başlamıyoruz. Çok önemli, kaza anında yolcular, aynı hızla bir yere çarpana kadar ilerlemeye devam eder. Bu yüzden arkada oturanların da emniyet kemerlerini takmaları gerekir.  Emniyet kemeri bir ihtiyattır, ihtiyat sünnetten gelir. Sen önlemini al takdiri Allahtan olsun. Yanlış bilgidir kısa mesafede emniyet kemerini takmaya gerek var mı ? sorusu, her daim mesafe hız gözetmeksizin emniyet kemerlerinizi lütfen bağlayın.

Korkutmak istemem ama şöyle incelemeniz ve bilginizin olmasını istediğim bir istatislik ve tespit var. 50 kilometre hızla kafa kafaya çarpışmada sürücünün karşılaştığı kuvvet yaklaşık 4 tondur. Ölümlü kazaların yüzde 35'i şehir içinde ve günlük güzergahlar üzerinde meydana geliyor. Emniyet kemeri kullanımı, kaza ile ölümleri yüzde 45, ağır yaralanmaları ise yüzde 50 oranında azaltır.

Takip mesafelerimiz,

Seyir halinde iken aynı yönde aynı istikamette önümüzde seyreden araca kuru havalarda 3 saniye , yağışlı havalarda ve yüklü durumlarda 5-6 saniye gibi fark ile arkadan takip etmek emniyetli sürüş olacaktır. Diğer taraftan yanlış bilinen hızımın yarısı metre mesafede takip ediyorum demek, kullanışlı bir yöntem olmadığı gibi, hata payıda oldukça yüksektir, bilgilerinize.

Ani frenlerde önce frene basıp durmaya çalışalım, durmaya yakın mesafede de debriyaja basarak durmak daha iyidir, yanlış bilgi. En etkin yavaşlama frenle debriyaja aynı anda basılarak yapılır. Böylece fren sırasında motor devre dışı bırakılarak, motorun aracı ileri götürme kuvveti yok edilmiş, ortadan kaldırılmış olur. Böylece fren mesafesi kısalmış olur.

Bir diğer önemli konu ise, lastiklerimiz. Çok fazla yanlış bilgi var halk arasında bunların bir kaçına değinmeden geçmeyelim. Yolculuğumuzun selametti bakımından önem arz eder, yol ile aracımızın teması gerçeği.

Lastik havaları düşük olursa araç yola daha iyi tutunur, HAYIR.

Lastik havalarının, aracın fabrika değerinin altında olmaması gerekir. Çünkü hava basıncı düşük lastiğin tabanı yere yayılarak daha iyi tutunma sağlamaz. Aksine tabanın ortası yukarı kalkar ve yol ile teması kesilir. Havası düşük lastiklerin yalnız omuz kısımları yere basar. Lastik hava basıncı düşükken kayma çok daha düşük hızlarda başlar, fren mesafesi uzar, direksiyon hareketlerine daha geç cevap alınır.

Sıcak havada, lastiğin ısınmasını dengelemek için lastik havaları indirilir, HAYIR.

Lastiğin ısınmasının en büyük nedeni havanın sıcak olması değil, lastik hava basıncının düşük olması nedeniyle lastik yanaklarının daha fazla esnemesidir. Zamanı olanlar bir lastikçiye gidip, lastik havalarını nitrojen ile değiştirsinler, sıcak havalarda yapılacak seyahatlerde lastikleriniz daha geç ısınacağı gibi, mevcut sürüş konforunuza % 20 oranında ekstra katkısı olacaktır

Yağmurda inik lastik daha az kayar, HAYIR.

Hava basıncı düşük lastikte su boşaltma kanalları kapandığı için yağmur suyunu çok daha az boşaltır. Hatta boşaltamaz ve su üzerine çıkma ve su yastığı üzerinde kayma çok daha düşük hızlarda başlar. Keza lastiğin itme dirençi (moment) oldukça zayıflar, aracınızın yakıt sarfiyatı da artar, bilgilerinize.

Şehirler arası yollarda hız kurallarına, uyuyoruz. Bu yolda 110 km/hız ile de gidilmez ki yol bitmez ki, duble yol mis gibi demiyoruz, meskul mahallerde keza dikkatli oluyoruz. Unutmayın makul hız dikkat bakımından kontrol edebileceğiniz hızdır, fazla özgüven sizi sevdiklerinizden alı koymasın, hazırlıklar bayram heyecanımız yarım kalmasın.

Geldik bir diğer konuya, sürücü dikkati kesinlikle dağıtılmıyor. Dikkati dağıtacak sohbet konuları açılmıyor. Mümkünse 2 saat te bir, mola verilerek el yüz yıkanıyor. Dikkatimizi toparlıyor ve motivasyonumuzu en üst seviyede tutarak yolculuğumuza devam ediyoruz.

Hayırlı Yolculuklar Diler,

Her Şeye Kadir Olan Yüce Allah, bizleri doğru yoldan ve

sevdiklerimizden ayırmasın!

Hayırlı ve bereketli nice Ramazan Bayramları olsun.