GÜNDEME BAKIŞ - Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli, merkezi hükümetin Çeşme'de 108 bin 687 metrekarelik arsa satışı yaptığını söyledi. Denizli, "Emlak konut, TOKİ, özelleştirme idaresi başkanlığı satışları yapmış, Eylül 2026'da ÖİB iki parseli daha satışa çıkarmış. Son 3 yılda özelleştirme idaresi, TOKİ, Milli Emlak Çeşme'de toplam satışa çıkardığı ve elde ettikleri 15,7 milyar TL. Bu paradan merkezi idarelerin yaptığı satışlardan ne kadarı Çeşme'ye yatırım olarak döndü. Sıfır" dedi.
ÇEŞME'YE HÜKÜMETİN YAPTIĞI YATIRIM SIFIR
Denizli, şunları söyledi:
"Son 3 yılda merkezi idarenin Çeşme ilçe sınırlarında 15.7 milyar gelire karşılık 2024-2206 yıllarını baz alarak söylüyorum, 3 yılda hazineden aldığımız pay toplamda 694 milyon 800 bin TL. Çeşme Belediyesi'ne gelen para...3 yılda gelen para! Diyelim ki bunu merkezi idare Çeşme Belediyesine kullanılmak üzere 15,7 milyarlık satıştan yaklaşık 695 milyon TL yolluyoruz dedi. Bunun içerisinde 140 milyon TL'si dava yolu ile kazandığımız, hazineni satışlarını dava ettik, dava 2.5 yıl sürdü. Onandıktan sonra faizi ile değil davaya konuya olan payı aldık. 140 milyon TL. 15,7 milyarlık satışın sıfır lirası Çeşme'ye hizmet olarak döndü.
YENİ ADET BAŞLADI
Son yıllarda özellikle YENİ Partili kentlerde yeni bir adet başladı. Hazine arazileri TOKİ'ye, ÖİB'na devrediliyor. Hazine üzerinden satış yapıldığı taktirde yüzde 27'si belediyelere geliyor. Araziler bu kurumlara devrediliyor ki belediyelere para gelmesin. 15.7 milyarlık para hak ettiği şekilde ödense idi 4 milyarı Çeşme Belediyesi'nin kasasına gelmesi gerekiyordu. Merkezi idare satış yaptığı zaman yerel yönetim hizmet yapacağı için bu pay ödenecekti. Oldu mu? olmadı. 15.7 milyarlık satış yapıldı ve gelen para belli.
ÇEŞME BELEDİYESİ 2 MİLYARLIK SATIŞ YAPMADI
Çeşme Belediyesi 2 milyarlık satış yapmadı. Siz denetim komisyoyunda oybirliği verdiniz. Çeşme Belediyesi buraya gelen paylardan harcamış demişssiniz. Doğru yanlış yatırıma halk karar verir. Milleten rol çalmaya gerek yoktur. Allahıma çok şükür her bir mahallemize, sokaklarımıza alnım ak başım dik geribiliyorsam bu hesap veriyor olmamdan...Benim alnım ak, başım dik!
HESABINI VERMEYECEĞİM BİR ŞEY YAPMADIM
Hesabını millete Allaha veremeyeceğim bir şey yapmadım. Hesaplar açık. Ortada duruyor. Rakamlar orada duruyor. Kullanılan para..Kalem kalem belli. Şeffaf şekilde paylaşılıyor. Benim bir endişem, korkum yok. Ben sizi milletin vicdanına havale ediyorum.
İHALESİ YAPILAN İŞLERİ BİZ ÖDEDİK
Ben göreve başlamadan önce ihalesi yapılan her şeyin ödemesi bizim dönemimizde yapıldı. Kür merkezi, ovacık pazar yeri, iki pazar yeri, restoranların giderleri bizim tarafımızdan karşılandı. Bunun bedeli 500 milyon TL'ye aşkın. Vaktiyle ödenmediği için faiz ödemek zorunda kaldık. 2025-2026 yılı boyunca yapılan işlerin yol yenileme işlemi 280 milyon TL. Geçtiğimiz kış yollarla ilglili harcamamız 280 milyon TL. Kamu binalarının yenileme bedeli 90 milyon. Camiler, Okullar...Paranın nereye gititğini millet görüyor zaten. Her gün sokaktayım. Pazardayım. Hesap veremeyeceğim hiçbir şey yok! 218 parkın tamamında bakım ve onarım çalışması yaptık. 100 bin ağaç diktik. Okullarımızda 200 ahşap bank yaptık. Masaları biz verdik. Yoksul aylığı noktasında 10 milyon TL destek verdik. Kırtasiye desteğine başladık. O konuya da biz el attık. 10 bine yakın kumanyayı çocuklara dağıttık.




