Hilal İde'nin (26) ikinci çocuğuna hamileliğinden dünyaya gelen bebeği Mehmet Adar İde, diyafram hernisi hastalığıyla dünyaya geldi. Radyolojik değerlendirme sonucunda, bağırsakların sol göğüs kafesi içinde olduğu tespit edildi ve bebek entübe edilip, yapay solunum desteği sağlanarak yoğun bakım ünitesine yatırıldı. Yoğun tedavi süreci boyunca akciğerler, kalp ve diğer yaşamsal organlar desteklendi. Başarılı geçen operasyonun ardından Mehmet bebek sağlığına kavuşarak hastaneden taburcu edildi. Mehmet bebeğin ameliyatını gerçekleştiren doktorlardan İzmir Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli Op. Dr. Hilmican Ulman diyafram hernisinin yaklaşık 2 bin ila 5 bin doğumda bir görülen bir hastalık olduğunu belirtip, "Diyafram hernisi gibi zorlu bir durumla karşılaşan bebekler için erken tanı, doğru müdahale ve özverili bir bakım süreci hayatlarını kurtarıp, onlara sağlıklı bir gelecek sunuyor. Bu nedenle, diyafram hernisi ve diğer doğumsal anormallikler konusunda farkındalığın artırılması ve doğru tedavi seçeneklerinin sağlanması büyük önem taşıyor" ifadelerini kullandı.



'ERKEK BEBEKLERDE DAHA SIK GÖRÜLÜYOR'

Bu durumun erkek bebeklerde daha sık görüldüğünü belirten ameliyatı gerçekleştiren doktorlardan İzmir Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli Op. Dr. Asya Eylem Boztaş Demir, gelişen tıp teknikleri, erken tanı imkanları ve etkili cerrahi müdahaleler sayesinde bebeklerin yaşamının kurtarılabildiğini ve sağlıklı bir şekilde taburcu edilebildiğini söyledi. Op. Dr. Demir, "Kurtardığımız hayatlar, bizlere umut verirken, sağlık sektöründe çalışanların kararlılığının, bilgisinin ve emeğinin ne kadar değerli olduğunu bir kez daha hatırlatıyor" dedi.



'BEBEKLERDE GÖRÜLEN NADİR BİR DOĞUMSAL ANORMALLİK'

Doğumsal diyafram hernisinin, anne karnındaki gelişimin erken evrelerinde diyafram kasında oluşan bir delik nedeniyle karın içi organların göğüs kafesine doğru yer değiştirdiği bir durum olduğunu belirten Bakırçay Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgür Olukman, "Bu durumda bebeklerin akciğerlerinin gelişmesi ve büyümesi engellenir, solunum sıkıntısı yaşarlar. Diyafram hernisi, nadir görülen bir doğumsal anormalliktir ve genellikle ultrason ile gebeliğin 18'inci haftasında tespit edilebilir. Mehmet bebeğin hikayesi olumlu sonuçlandı. Gelişen teknikler ve sağlık altyapısıyla birlikte diyafram hernisi olan bebeklerin hayatta kalma oranı artıyor."



'BİLGİ PAYLAŞIMI VE DESTEK ÖNEMLİ BİR ROL OYNUYOR'

Diyafram hernisinin, son derece nadir görülen fakat ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen bir durum olduğunu belirten İzmir Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli Yenidoğan Uzmanı Dr. Şerif Hamitoğlu, hastalık hakkında daha fazla farkındalık yaratmak ve erken teşhis imkanlarını artırmak için sağlık uzmanları ve aileler arasında bilgi paylaşımı ve desteğin önemli bir rol oynadığını vurguladı.



'TEDAVİMİZ 25 GÜN SÜRDÜ'

Mehmet bebeğin annesi Hilal İde ise "Bebeğimiz doğumdan 10 dakika sonra nefes alamayınca yapılan tetkikler sonucu hastalığı teşhis edildi. Ameliyatı üç saate yakın sürdü. 25 gün boyunca Yenidoğan Yoğun Bakım Üniversitesi'nde tedavimiz yapıldı. Taburcu olacağımız için çok mutluyuz" dedi.



'BU SÜRECİN ÜSTESİNDEN GELDİK'

Bu zorlu süreçte doktorların ve hemşirelerin desteğinin büyük olduğunu söyleyen baba Ömer İde de "Bu süreçte psikolojik olarak zor anlar yaşadık, ancak ailemizin ve sağlık ekibinin desteğiyle güçlü kaldık. Yenidoğan yoğun bakım doktorlarımız ve hemşirelerimiz oğlumuza gerçekten özveriyle yaklaştılar. Onlara minnettarız" diye konuştu.(