Avukatlık mesleğini seçmeye çok küçük yaşlarda karar veren, şirketlere hukuki danışmanlık veren Avukat Selin Gurun ile mesleği üzerine konuştuk. Gürün; “Hukuk her zaman temel kuralları belli olmasına rağmen gelişen ve değişen bir alan. Bu nedenle ben de mesleğimi icra ederken bu değişimlere ayak uydurarak geliştirmeye yönelik hamleler yaparak ilerlemek istiyorum” dedi.

1-Sizi tanıyabilir miyiz? Selin Gürün kimdir?

Merhaba, ben Selin Gurun. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunuyum. Çukurova Üniversitesi'nde özel hukuk alanında yüksek lisans yaptım. Hukukçu bir ailenin 4. nesil hukukçusu olarak mesleği icra etmekteyim. Mezun olduğum günden bu yana şirketlere hukuki danışmanlık verip hukuki ihtilaflarda şirketlerin vekilliğini yapmaktayım. Son yıllarda kanunlarımıza eklenen arabuluculuk müessesi ile avukatlık mesleğimin yanında arabuluculuk da yapmaktayım.

2-Avukatlık mesleğini seçmenizin nedeni nedir?

Sanırım meslek seçimimdeki ilk faktör babamın da avukat olmasıydı. Avukatlık mesleğini çok küçük yaşlarda kendime hedef haline getirmiş biriyim. Aynı zamanda karakter olarak haksızlıklar karşısında sessiz kalamayışım hak arayan bir mesleğe beni yöneltti diye düşünüyorum. Mesleğimi keyifle yapıyorum.

3-Şirket avukatlığı yapıyorsunuz? Uzmanlığınız daha çok hangi alanlarda?

Şirket avukatlığı yapıyor olmak her hukuk alanında bilgi sahibi olmayı gerektiriyor.  Corpotate law dediğimiz Türkçe’de tam karşılığı olmayan ama içinde ticaret hukuku, sözleşme hukuku, şirketler hukuku, borçlar hukuku gibi alanlarında barındıran danışmanlık verdiğimiz firmanın faaliyet konularıyla ilgili öncelikle önleyici hukuk kapsamında ihtilaf doğmaması için gerekli tedbirlerin alınması akabinde ortaya çıkan uyuşmazlıklarda müvekkilin menfaatine en yararlı şekilde yargılamayı neticelendirme saikiyle hareket etmek. Yani gerek ortaya bir dava çıkmaması için gerekli tedbirlerin alınması gerekse de uyuşmazlık ortaya çıktığında müvekkilin menfaatinin korunacak şekilde yargılamanın yapılmasına katkı sağlanması diyebilirim.

4-Mesleğinizi icra ederken sizi en çok zorlayan şeyler nelerdir?

Beni en çok zorlayan husus güven ilişkisine dayalı, hukuki görüş alınmadan yapılan işlerin sonrasında ihtilaf konusu haline gelmesi. Halbuki, daha uyuşmazlık doğmadan hukukçulardan görüş alınması önceliği hukuk kapsamında gerekli tedbirlerin alınması sonradan ortaya çıkabilecek ihtilafların büyük bir oranda önüne geçecektir. Gerekli tedbirlerin alınmasına rağmen ihtilaf doğabilir ama bu noktada da tedbirli olmanın büyük bir avantajı olur. Bir diğer husus ise teknolojinin çok hızlı ilerlemesi ve hukukun bunun geride kalması. Tüm dünyada gelişen teknolojide yazılımcılar hemen o konu ile ilgili oluşumu tamamlayıp bir gerçeklik kazandırıyor ancak hukuki altyapısı ve uygulamada uygulanacak mevzuata yönelik esasların belirlenmesi zamanla oluyor.

5-Online eğitimler veriyorsunuz, bu eğitimler daha çok ne üzerine?

Online eğitimlerimiz yine pek çok hukuk alanını içinde barındıran konular hakkında oluyor. 15 Şubat'ta Start-up hukuku ile ilgili bir seminer vereceğim. Start-up hukuku da güncel bir konu olup içinde Şirketler Hukuku, Ticaret Hukuku, Fikri Mülkiyet Hukuku gibi hukukun pek çok alanını içinde barındıran bir alan. Günümüzde aklımızda olan bir fikrin nasıl start-up haline gelip şirketleşeceği, bu fikrin kanun kapsamında nasıl korunacağı, yatırımcıların bu faaliyete katılması ve en sonunda exit ile bu start-up'ın sonlandırılması prosedürlerini konuşacağız.

6-Hedefleriniz nelerdir?

Hukuk her zaman temel kuralları belli olmasına rağmen gelişen ve değişen bir alan. Bu nedenle ben de mesleğimi icra ederken bu değişimlere ayak uydurarak geliştirmeye yönelik hamleler yaparak ilerlemek istiyorum.

7-Eklemek istedikleriniz…

Avukatlık mesleği tarih boyunca değer görmüş saygın bir meslek. Bu değerini hep korumasını ve yargının herkes için çok önemli bir erk olduğunu belirtmek isterim.

Çok teşekkürler