Sevgili okur,

Bahse konu makalemize başlamadan önce, naçizane bir hatırlatmada bulunmak istiyorum. Unutmayın ! Otomobil Bir Sosyal Statü Edinimi Değildir. Statü doğuştan ya da çalışılarak toplum tarafından size atfedilen kazanımdır.

Aslında SINIF değil, aynı anlama gelse de otomobil terminalojisinde SEGMENT denir.

Otomobil sektörünün terminolojisine hakim olmak yeni bir dil öğrenmekten farksız gibidir. Otomobilin her türlü donanımı ile satışına ilişkin terimlerin yanı sıra araçları birbirinden ayıran özellikleri, ortaya başka bir dil daha çıkartır. Bunlardan en çok kullanılanı ama çoğu zaman kafa karışıklığı yaratanı da otomobil segmentleri kelimesidir.

Araç Segmentleri Neye Göre Belirlenir?

Otomobilleri kendi içinde değerlendirmek ve sınıflara ayırmak için kullanılan “segment” terimi; araçların uzunluğuna, boyutuna, hacim, sürüş performansı, lüks ve fiyatlarına göre ayrıştırılma sonucu belirlendiği anlamına gelir. Araçların segmentlere göre değerlendirilmesi ise ülkelere ya da coğrafi yapılara göre değişkenlik gösteren bir durumdur. Ülkemizde ise araçlar Avrupa standartlarına göre segmente edilirler. Ancak başka bir ülkede A segmentinde olan araç, ülkemizde B segmentin de olabilir.

Araç Segment Ayrımı

A Sınıfı; Boyut ve hacim bakımından küçük ebatlı araçlar olarak bildiğimiz araçlardır. Bu araçlar yakıt ekonomisi, sürüş kolaylığı olan, özellikle park kolaylığı sunan, şehir trafiğine oldukça uygun araçlardır. Bu tip araçlar yakıt ekonomisi sağladıkları gibi satın alma sırasında da kesenizi fazla yormaz. Bu araçları daha çok çocuksuz, bekar, öğrenci ve fazla eşya ihtiyacı olmayan bireyler satın alırlar. Ford Ka, Opel Adam, Smart, Renault Twingo, Peugeot 107, Hyunda i10 ve Cıtroen C1 gibi araçlar A sınıfı grubuna girerler.

B Sınıfı; Ülkemizde son dönemde çokça tercih edilen araç sınıfıdır. Küçük sınıftaki otomobillere yani A sınıfına göre işletme maliyetleri biraz daha fazla olmasına rağmen halk arasında B sınıfı ‘’ Küçük Aile Otomobili ‘’ diye adlandırılır. Bu araçlarda oldukça ekonomik ve şehir trafiğine oldukça uygun yapıya sahiptirler. Opel Corsa, Renault Clio, Toyota Yaris, WV Polo, Hyundai İ20, Seat İbiza, Cıtroen C3, Honda Jazz gibi araçlar B sınıfı grubuna girerler.  

C Sınıfı; Ülkemizde bu sınıf araçlar bir ya da iki çocuklu ailelerin tercih ettiği, şehir içi ve şehir dışı kullanım performanslarının iyi diyebileceğimiz seviyedeki araçlardır. Aynı zamanda en çok üretimi yapılan ve ülkemizde en çok tercih edilen alt orta seviyedeki bu segment, otomobil markalarının birbiriyle yarıştığı bir pazardır. Bu sınıf araçlar kendi içinde de sedan ve hatchback diye ikiye ayrılırlar. Renault Megane, Opel Astra, WV Golf, Ford Focus, Hyundai Elantra, Fiat Egea, Toyota Corolla, Peugeot 308, Audi A3, Seat Leon, Hyundai İ30 gibi araçlar C sınıfı grubuna girerler.

D Sınıfı; Ülkemizde bu sınıf araçlar üst orta sınıf olarak değerlendirilirler. Aynı zamanda bu araçlar üst orta sınıf aile otomobili olarak bilinirler. C sınıfındakilerden farklı olarak boyutlarının daha uzun ve kabin genişliği artırılmış olan bu otomobiller motor ve performans olarak da güçlü bir yapıya sahiptir. Genelde yönetici profilindeki bireylerin tercih ettiği tatmin edici araçlardır. Opel İnsigna, Mercedes C serisi, Mazda 6, Audi A4, Toyota Avensis, Renault Talisman, Ford Mondeo, Volvo S60, WV Passat gibi araçlar D sınıfı grubuna girerler.

E Sınıfı; Çok üstünde durulmalı bilmiyorum, bu günlerde bu araçlara sahip olanlar genelde satma eğilimindeler. Ancak şöylede bir gerçekte var ki tüketten bir toplum olarak, gösteriş ve hak etmediğimizi hak etmiş gibi tavırlar sergilemekten kendimizi alamıyoruz. Gerçekten çalışıp ya da varlığından dolayı sahibi olan kullanıcılara sözümüz yok tabik ki. E sınıfı bu araçlara üst sınıftakiler diyoruz “Executive” olarak da bilinen bu sınıftakiler hem performans hem fiyat ve yakıt tüketimi açısından en yüksek seviyede olan otomobillerdir. Genelde 2.0 motor hacminden yüksek motor güçlerine sahip araçlardır. Kullanıcı tipi ise üst düzey yönetici, büyük şirket sahiplerinin olduğunu gözlemlemekteyiz. Mercedes E Serisi, BMW 5 Serisi, Jaguar XF, Volvo S80, Saab 9-5 ve Audi A6 gibi araçlar E sınıfı grubuna girerler.

F Sınıfı; Bu sınıf araçlara holding sahiplerinin ya da yakınlarının kullandığı araçlar diyebiliriz. Lüks sınıfı otomobillerin değerlendirildiği bu gruba F segment araçlar diyoruz. F sınıfı bu araçlar performans,  görüntü ve teknolojik tasarımları ile konforlu sürüş deneyimi sunmalarıyla bilinirler. Porche Panemera, BMW 7 Serisi, Audi A8, Jaguar XJ, Mercedes S Serisi, Rolls Royce Ghost, Bentley Mulsanne, Maserati Quattroporte, Volkswagen Phaeton, Lexus LS, Maybach gibi araçlar F sınıfı grubuna girerler.

G/S Sınıfı; Daha çok spor görünüşü olan araçlardır. Motor hacimleri oldukça yüksek, asılları yarış pistlerinde gövde gösterisi yapan araçlardır. Bizlerin trafikte gördükleri ise Şehir trafiğine uyarlanmış adaptasyonları evirilmiş araçlardır. Bu araçlar halk arasında spor arabalar ve makine diye adlandırılırlar. Daha çok sanatçıların ve sporcuların tercih ettiği yüksek performanslı araçlardır. Bugatti Veyron, Porche 718, Maserati, Ferarri, Lamborghini gibi araçlar G/S grubuna girerler.

M Sınıfı; MPV dediğimiz çok amaçlı araçlar değişik koşul ve durumlara uygun ve ihtiyaçlara cevap veren bu otomobiller “Multi Functional Vehicles” olarak da bilinirler.  Daha çok geniş ailelerin tercihi olan araç sınıfıdır. Ancak bu araçların şehir içi kullanım ve park kolaylığı pek yoktur. Boyutlarına ve hacimlerine göre ekonomik ve satın alma sırasında keselere pekte zarar vermezler. Volkswagen Touran, Ford Galaxy, Peugeot 3008, Renault Espace, Dacıa Lodgy, Cıtroen Piccaso gibi araçlar M sınıfı grubuna girerler.

J Sınıfı; Suv denilen ve halk arasında jeep tipi arazi araçlarıdır. Bazı markalarda geniş hacime sahip olmaları, kalabalık ailelerin tercih sebebidir. Uzun süreli tatil ve arazi seyri kabiliyetleri ise ayrıca bir tercih sebebidir. Arazide kullanıma uygun bu araçlar spor bir otomobilin vaadettiği özellikleri barındırmalarının yanı sıra bir kısmı gerçek arazi otomobillerinin sahip olduğu gücü de barındırırlar. Nissan Qashgi, Jeep Wrangler, Dahiatsu Terios, Ford Edge, BMW x3/x5, Volkswagen Touareg, Range Rover, Toyota Land Cruiser, Kia Sportage, Mıtsubıshı Pajero gibi araçlar J Sınıfı grubuna girerler.

Sevgili okur bu hafta işlediğim ve bahse konu ettiğim otomobillerimizin ‘’Segmentlerinin’’ ne olduğunu anlaşılabilir bir ayrıştırma ile sizlere anlatmaya çalıştım. Ancak birçok sosyal ayrım ve ekonomik yapıyı keza satın alma kabiliyetine de atıf da bulunduk, sizlerde okurken hak verdiniz.

Makalemize başlamadan önce otomobillin sosyal bir statü olmadığını naçizane belirtmek istedim. Aslına bakarsanız bu husus da çok ciddi tespitler ortaya koyabiliriz. Bir kısım arkadaşlarımıza eleştiri getirebilirdik, neyse ki derdimiz kusur görmek değil, örtmektir. Kişinin kendisine öz eleştiri yaparak doğruyu bulmasına yardımcı olmaktır. Gerçekten bu kadar borca girip, kredi çekip sırf sosyal çevrem şaşırsın ya da ben egomu tatmin edeyim, aracım sayesinde sınıf atlayayım ve bir statü kazanayım gayretine girmeye gerek var mıydı?

Sorusunu soralım, ben, biz hangi SEGMENT im hatırlayalım istedim.