Hepimiz araçlarımıza önem veriyor, çeşitli parametreler ile ev ekonomimizi keza yolculuklarda canlarımızı bağlıyoruz. Araçlarımız ile sevdiklerimizi, mallarımızı ve kendimizi taşıyoruz.

Trafikte sadece kendimizin değil diğer insanların da mal ve can güvenliğinden ayrıca sağlığından sorumluyuz, öncelikle bunları aklımızdan çıkarmamak gerekiyor. Peki bu dediklerimizi nasıl sağlarız? Tabiki araçlarımızın bakımlarını tam ve eksiksiz yaparak, kullanım kurallarına uyarak sağlayabiliriz.

Bu konuda önceliklendirme araçlarımızın süspansiyon sistemlerine gerekli özeni göstermemizle başlar. Bu sistemler nelerdir, hep birlikte bakalım.

İlk aklımıza gelen süspansiyon sistemi, ön takım diye tabir edilen parçalar ve güç aktarım sistemleridir. Bu parçaların önemli olmasının sebebi aracımızı yolda tutan ve taşıyan mekanik sistemler olmalarıdır. Bu parçalarda oluşan hasarlar ve arızalar aracın tüm yol tutuşunu bozacak ve direksiyon hakimiyetini azaltacak, istemsiz kazalara neden olacaktır.

Süspansiyon Sistemi (Alt Takım) ön takım ve arka takım olarak ikiye ayrılır. Aracın iskeletini oluşturan yeknesak alt takım parçalarının hayati önemi vardır. Alt takım diferansiyel, salıncak, denge kolları, amortisörler, rot koları ve rot başları gibi parçalardan oluşmaktadır. (Alt takım) parçalarını yani süspansiyon sistemini kontrol edebilmek için araç bir ön düzen lifti veya servis bakım lifti yardımı ile havaya kaldırılır. Daha sonra aracın alt takımını oluşturan tüm parçalar uzman ustalar tarafından kontrol edilerek aracın alt takım parçalarının son durumu hakkında detaylı bilgi edinilir ve bozuk olanlar listelenir.

ÖN ALT TAKIM (Ön Süspansiyon)

ARKA ALT TAKIM (Arka Süspansiyon)

(Alt Takımda)Süspansiyon Sisteminin Neden Bozulduğunu Ve Sorun Olduğunu Nasıl Anlarız ?

Süspansiyon sistemi arızalarının sıkça görülmesinin sebebini ise kulağınıza fısıldayayım. Şehir içlerinde itina ile seçip girdiğimiz çukurları hatırlayalım. Şehirlerimizdeki yöneticilerin müteahhit arkadaşlara otoparklar yaptıramadığının hepimiz farkındayız. Belediyeler ve kamu uhdesindeki bazı yapılarda plansızlıktan otopark olmaması nedeni ile tekerleklerimizi kaldırım taşına vurdurup araçlarımızı kaldırama park etmiyor muyuz ? Diğer taraftan dikkatsiz araç kullanım alışkanlıklarımız ve orta ölçekli diyebileceğimiz trafik kazaları da araçlarımızın süspansiyon sistemine zarar verir.

 Araçlarımızın maruz kaldığı olumsuz kullanım şartları araçların rot ayarları bozmakta ve araçlarımızın sürüş kalitesi düşürmektedir. Ön düzen ayarında sorun olması durumunda direksiyonda ağırlaşma hissederiz. Ancak her direksiyon sisteminde ağırlaşma olması, ön düzen ayarlarında sorun olduğu anlamına gelmez.

Örneğin;  Lastiklerde düşük hava basıncı olması da direksiyonun ağırlaşmasına neden olabilir. Direksiyonda düz temiz bir yolda sağa ya da sola çekme, virajlar da sağa ve sola dönme esnasında ön lastiklerden gelen ötme sesi, lastiğin içten veya dıştan düzensiz bir biçimde aşınması, araçtan daha önce gelmeyen farklı seslerin duyulması gibi durumlar aracın ön düzen ayarında sorun olduğunun göstergesi olabilir. Bu nedenle ön düzen ayar ekipmanı olan lastikçi veya direkt olarak oto servisinizin yolunu tutmalısınız.

Aracınızı kontrol ettirmeniz hem aracınızın hem de sizin güvenliğinizi sağlarken, keyifli sürüş yapmanız için de uygun olacaktır. Unutmayın Günümüz Koşullarında Her 5000 Km de bir Ön Düzen Ve Balans Ayarlarınızı kontrol ettirin. Keyifli Sürüşleriniz, Olsun.