Araçlarımıza biniyoruz yollara düşüyoruz. Şehir içi, şehirlerarası işe gidiyor, çocukları okula bırakıyoruz, eş dost akşam oturmalarına, iş seyahatlerine ve tatile, sılayı rahim ederek yolara düşüyoruz. Tabi ki araçlarımıza benzin, mazot ve LPG alıyoruz.

Akaryakıt alırken seçici olmamız gerekiyor. Yediğimize içtiğimize nasıl dikkat edip temiz düzgün yerlerden faydalanıyorsak, araçlarımızın gıdası akaryakıtı da doğru düzgün ve denetlenebilirliği yüksek yerlerden almanın faydasını anlatacağım.

Öncelikle olumlu kısmından bakalım konumuza. Eskisi gibi değil eskiden akaryakıt istasyonu sadece istasyondu. Hele ki şehirlerarası dinlenme tesisleri ayrı, akaryakıt istasyonu ayrı bir kavramdı sanki. Şimdi şehir içi istasyonlar artık birer market, birer kafe kısa dinlenme alanları gibiler. Keza aralarında tatlıcısı hata artık alışveriş merkezi ve yemek içme alanları mevcut. Neredeyse her biri uzun mola dinlenme lokasyonu haline geldiler.

Sizleri istasyonlarına çekebilmek için hile yapmaktan uzaklaşmak zorundalar. Ancak hala hile yapmak peşinde olan müteşebbislerde yok değil. Ucuz mazot, ucuz lpg, ucuz benzin… İstasyonlar arası pompa fiyatları farklılık gösterebilir tabi ki. Buradan kurallar dahilinde indirimli akaryakıt satan istasyonları zan altında bırakmış da olmak istemem. Petrol Piyasası Kanunu gereğince aslına bakarsanız serbest fiyatlandırma sistemine geçilmiştir. Serbest fiyatlandırma sisteminde akaryakıt dağıtım şirketleri, farklı fiyat politikalarına göre satış fiyatını belirlemekte serbestlerdir. Aynı şekilde bayiler de dağıtım şirketleri tarafından tavsiye edilen tavan pompa satış veya bölgenin rekabet koşullarına göre akaryakıt istasyonu da kendi satış fiyatını uygulayabilir.

Aldığım yakıtta su var mı ?

 Aldığım yakıt kaçak mı ?

Yakıtı az mı verdiler yoksa ? Serzenişlerinizi duyar gibiyim, tekrar söylüyorum. Akaryakıtınızı alırken mutlaka denetlenebilirliği yüksek yerlerden alın.

EPDK’nın gerçekleştirdiği yoğun denetimler sayesinde bunun gerçekleşmesi pek mümkün değil gibi artık. Yine de akaryakıt istasyonlarında yapılan hileler var. Bu sebeple akaryakıt alımı sırasında dikkat edilmesi gereken hususları bahse konu edelim.

Öncellikle Fiyat Tuzağına Düşmeyelim : Kimi akaryakıt istasyonları fiyat toteminde belirtilen fiyata rağmen, pompa üzerinden yüksek fiyatta akaryakıt satabiliyorlar. Bu sebepten ilan totemindeki fiyat ile pompadan satın aldığınız fiyatı kontrol edin.

Pompalardan Hava Basmak : İstasyon çalışanı kolu yarım çekip işlem tamamlanmadan pompanın kolunu tam çekerse benzin ve hava karışımı yakıt verir diye bir söylentide yok değil. Sonrasında her zaman aldığım kadar aldım ancak daha az yol gittim.

Ucuz Yakıt, Pahalı Yakıt arasındaki Fark : Yukarıda belirtiğimiz gibi rafineri çıkışında tüm yakıtlar aynı, ancak akaryakıt dağıtım şirketleri kendilerine göre bir takım katkılar ile yakıtları sınıflandırabiliyor keza bu sınıflandırma fiyat farklılıkları oluşturabiliyor. An itibariyle 5 TL olan yakıt başka bir dağıtım şirketinde veya istasyonda 4 TL olması mümkünde değildir.

Sebebi ise şöyle açıklayabiliriz, Ülkemizde akaryakıt piyasasında tüm yakıt markaları yakıtı TÜPRAŞ’tan temin ederler. TÜPRAŞ’tan alınan yakıta belirli oranlarda katılan katkı maddesi sonrasında satışı yapılabilir. Keza denetimler sırasında katkı maddesinin izi olmayan istasyonlarda lisanslar iptal edilir.

Önerme :

Bu arada yakıtlarınızı genelde hava sıcaklığının düşük olduğu saatlerde alın ki tasarruf sağlayabilesiniz. Örneğin güneşe ve sıcağa maruz kalan akaryakıt genleşerek 100 litrede 3 litreye yakın kayıp ortaya çıkarabilir. Aracımıza yıl boyunca aldığımız yakıtları düşündüğümüzde litre kayıplarının daha da önem kazanacağını öngörebiliriz. Gece alınan yakıta genleşme olmayacağından kayıpta oluşmaz.

Siz yakıtınızı özellikle marka noktalardan alın. Azda olsa sizi trafik keşme keşinden bir nebze uzaklaştıran, ihtiyaç giderme alanlarını temiz ve hijyenik tutan, keyifli güler yüzlü istasyonlardan alın.

Yanlış Akaryakıt Almak, Bir Süre Araçsız Kalmak:

Akaryakıt alırken, bizi karşılayan pompa operatörü arkadaşımıza aracımızın kullandığı yakıt tipini özellikle söyleyelim. Benzin, mazot lütfen diye belirtelim. Günümüzde otomobil markları aynı tip ve model araçların hem benzinli hemde mazot ile çalışan dizel versiyonlarını çıkartıyorlar. Her ne kadar depo kapakları üzerinde yakıt tipi yazıyor bile olsa pompa operatörü arkadaşımızın ezberinden, dalgınlığından yada istasyon yoğunluğundan aracımıza yanlış akaryakıt koyabiliyor. Keza bu durum aracımız ile yakıtı aldık yürümediysek çok önemli değil, ancak tabiki zaman kaybına sebep oluyor, kesinlikle yakıt depomuzu bir tamirhanede temizletip uygun yakıtı depomuza doldurup devam edelim, kesinlikle olduğu yerde çekelim yada boşaltalım durumlarına müsaade etmeyiniz. Diğer taraftan aracınız ile yanlış akaryakıttın konulması sonucu yürüdünüz ve aracınız arıza verince farkettiniz. Aracınızı istasyon yetkililerinin sizi yönlendireceği tamirhanelere götürerek yakıt sistem temizliği ve diğer bileşenleri kontrolü sonrası yolunuza devam ediniz. Hem sonra unutmayınız istasyonların bu tip iş kazalarına istinaden sigortaları var ve bu meyanda tamirat bedellini sigorta şirketlerinden tazmin edebilmektedirler.

Önerme:

Akaryakıtınızı alırken depoyu fulle deyip geçmeyin, pompa tık yaptığında dolumu sonlandırmayı rica edin. Fazla yakıt, yakıt buharı genleşme kabına yada dolum boğaz borusuna dolar ve yere akma ihtimali söz konusu olur.

Aracınızın yakıttı çeyrek deponun altına düşmeden ikaz lambası yanmadan yakıtını tamamlamaya çalışın, sonuna kadar bekleyip yakıt deponuzun dibindeki pisliği yakıt sisteminin içine gitmesine ve sonrasında olmadık arızalara sebep olmayın.

Yakıt Filtresi Ve Önemi :

Motorların yakıt devrelerinde bulunan, yakıtı süzerek yüksek basınç pompasına ve enjektöre taşıyan parça yakıt filtresidir. Mazot ve benzin türlerini süzen bu parça motor için büyük önem taşır.  Bu parçanın olmaması durumunda süzülmeyen partiküller aracınızın motorunda ciddi aşınmalara sebep olacaktır. Araç markasına göre montaj yerleri farklılık gösterebilen bu filtre ya yakıt deponuzun içinde ya da motor haznesi yuvasında bulunmaktadır.

Yakıt filtresi değişim süresi, otonuzun üretici firmasının belirlediği kriterlere bağlı olarak belli periyodlarda değiştirilir. Bazı otomobil firmaları bunu 10.000 km bazıları ise 20.000 km de bir olarak belirlemiştir. Yakıt filtreleri çok sık kirlenen bir parça değildir. Bu sebeple aracınızın her periyodik bakımında değiştirmenize gerek yoktur. Ancak 2 bakımda bir yakıt filtresi değişimini tavsiye ederim.

Dizel yakıt benzine göre daha az akışkan ve daha kalındır. Bu da dizel filtrelerin benzine nazaran daha çabuk deforme olmasına neden olur. Aracınız dizel ise her bakımda filtrenizi kontrol ettirmeli aslına bakarsanız değiştirmelisiniz. Ancak mazot filtre maliyetleri günümüzde ucuz değildir, aracınızın akaryakıtını çeyrek deponun altına düşürmüyor, yakıt ikaz uyarısını gözetmeksizin akaryakıt alıyorsanız 2 bakımda bir mazot filtresi değişimini gerçekleştirebilirsiniz.

Yakıt filtresi sık kirlenen bir parça olmamasına rağmen tıkanması durumunda motorunuzun performansında ve çekişinde düşüş olacaktır. Düzensiz çalışmaya sebep olacak, ayrıca tıkanma ileride daha büyük sorunları da beraberinde getirecektir.

Sevgili okur, günümüzdeki akaryakıt istasyonları oldukça keyifli ve güler yüzlü olma yolunda,  bizler ise dua edelim akdenizdeki gemilerimiz petrolü doğalgazı çıkarsınlar ülke olarak rafinelerimizde işleyelim, belki dünyanın en pahallı akaryakıtını kullanmaktan kurtuluruz.

Hepinize Keyifli Sürüşler diliyorum.