Anlatmakla bitmeyen ilçe AKHİSAR…

Abone Ol

Anlat anlat bitiremediğim ve saygı duyduğum bir ilçemizdir Akhisar. Her zaman bahsettiğim bir şey vardır, bir kentte göçmenlik varsa, kültürde, yaşamda, mutfakta mozaik vardır. Akhisar da öyle bir iç Ege ilçemiz. Ağırlıklı Balkan göçmenlerinin yaşadığı Akhisar’da mutfak kültürü de bundan oldukça etkilenmiştir.

İlçenin tarihi yaklaşık M.Ö 7 binyıla kadar uzanmaktadır. Bunca yıllık tarihi yaşanmışlık kente kimlik kazandırmış. Göçmenlik derken her dönemde Anadolu göç, ticaret yolları üzerinde yer almış ve toplumları beslemiş. Akhisar, İzmir’imizi Bursa’ya, Balıkesir’e ve İstanbul’a bağlayan göç, ticaret yolu üzerinde yer almıştır. Evliya Çelebi Seyahatnamesinde Akhisar’ı anlatırken “Bu şehrin yiyecek ve içecek sanayiatının övülecek yeri vardır’’ diye belitmiş. Verimli Ege ovalarının meyve sebzelerini büyük şehirlerimize gönderilen yol üzerinde hep hizmet vermiş. Türkiye’de bir dönemin en önemli tütün ticaret merkezlerinden olan Akhisar şimdilerde ülkemizin en büyük zeytin üreticisi şehir konumundadır.

Diyorum ya anlat anlat bitiremediğimdir Akhisar. Benim içinde İzmir-Bursa-İstanbul yol güzergâhımın vaz geçilmez lezzet noktasıdır. Gündeme bakışta ilkyazımda yol üstü lezzet duraklarından Şerif amcanın Özcan Lokantası’nı anlatmıştım sizlere ve Akhisar Lezzetlerinden Katmeri yazacağımı söylemiştim. Bugün size Akhisar Katmerinden bahsetmek istiyorum. Katmer denildiğinde hepimizin aklına gelen tatlı katmerde farklı. Akhisar Katmeri tuzludur.

Geçtiğimiz hafta yıllık iznimin bir gününde sevgili dostum abim Fedai Ünal(@fedonundükanı) ve arkadaşım Kutlu Özemrak(@travelandgoumet) ile bir günümüzü Akhisar Lezzetlerine ve önemli ustalarına ayırdık. Yaklaşık 30 yılın üstündedir açık olan ona yakın lezzet durağına uğradık. Ustalarımızla sohbet ettik. Akhisar lezzetleri için de, benim gibi hamur işi ve unlu mamuller sevenleriniz varsa, Katmer ayrı bir lezzet olarak karşınıza çıkıyor. Hamurun elle serpme yöntemi ile açılıp kızdırılmış saç üstünde içine yumurta kırılıp, peynir ve maydanoz ile tereyağında pişirilmesi sonucu ile oluyor. Böyle yazınca çok lezzetli gelmedi sanki. Tereyağı, yumurta peynir biraz ağır mı gelir sorusunu insanda uyandırıyor fakat işin aslı öyle değil. Görüntülerinden bu gibi yorumları hep alırım ama tatmadan karar vermeyin.

Akhisar’da katmer denildiğinde ilk akla gelen dükkânlardan birisi de Yıldız Katmer’dir.  Bundan 85 yıl önce 1935 yılında açılan işletme, şimdilerde 3. Kuşak tarafından işletilmekteymiş ve 4.kuşağa devri beklenmekte. Evet dile kolay 85 yıldır aynı formülle tek tip olarak ürün yapılıp hizmet veriliyor. Bu sürede birçok şey değişirken, katmer yapımında tek değişen kömürlü ocaktan tüplü saç ocağına geçiş olmuş.  Dükkânı açan büyük dede Nurettin Öncüymüş. Rahmetli Akhisar’ın eski meyhane işletmecilerinden olup, çarşı içinde Çukur Meyhaneyi işletmiş. Sonrasında Yıldız Katmeri açmış. Yıldız Katmer sabahları katmer öğlenleri sulu yemek verilen lokanta olarak hizmet vermiş. Nurettin amcadan sonra lokantayı oğlu Erdoğan Öncü işletmeye başlamış. Erdoğan Amca şimdilerde 85 yaşında ve her gün dükkânın başında maşallah.  Erdoğan Amca Bu yağ kokusunu içime çekmeden ben yaşayamam diyor. Dükkânla doğmuş yani anlayacağınız. Şimdilerde iki oğlu ustalık yapıyor Nurettin ve Nezih Öncü. Biraz kızıyor onlara bayramlarda kapattıkları için.  Haftanın yedi günü açık. Ve Erdoğan amca tertemiz kıyafetleri ve tıraşlı janti delikanlılar gibi hep dükkânın başında. Allah uzun ömür versin. Emeğinin önünde saygı ile eğiliyorum.

Nezih ve Nurettin abiler her gün aynı tarifle tuzlu katmer yapıyor ve gelen misafirlerini ağırlıyorlar. Oğullarına el vermişler ve gerekli eğitimleri bizzat kendileri tezgâh başında vermişler. Dördüncü kuşak torunlar 85 yıllık dede yadigarı dükkânı dilerim devam ettirirler. 

Akhisar lezzetlerini ben anlatmaya doyamıyorum. Bir ilçe düşünün lokantacı, köfteci ve tatlıcılar odasına kayıtlı 400’e yakın üye var. Büyük kısmı 30 yılın üstünde dükkanlar. İşletme ömürlerinin bu kadar uzun olmasını ben disipline, işini sevmeye bağlıyorum. Haftanın 7 günü aynı usulde katmeri yapmak için 85 yıldır devam eden bir disiplin ve iş aşkı. Gidin ve yerinde ziyaret edin.

Akhisar’a gitmişken bunca iyi işletmenin bağlı olduğu esnaf odasını ziyaret etmemek olmazdı. Türkiye’nin ilk ve tek Kadın Lokantacı, Köfteci ve Tatlıcı Esnaf Odası başkanı Pınar Güney’i ziyaret ettik. Kendisinin ilk başkanlık dönemi.  Akhisar esnafı için kafasında çok güzel projeler var. Onları dinleme ve fikir beyan etme şansımız oldu. Bizde anlattıklarından heyecanlandık.  Bundan bir sene kadar önce mikro blog sitesinde, Akhisar lezzetleri ile ilgili paylaşım yapmış ve “buradan yetkililere sesleniyorum, bunca lezzeti daha geniş kitlelere anlatmalısınız” diye yazınca bana mesaj ile ulaşıp “yetkili sizi buldu” demişti. Bizim bir hayalimiz var. Akhisar Lezzetlerinin daha geniş kitlelere ulaştıracak bir festival organizasyonu istiyoruz. Bunun için tüm görüş, öneri ve yardımlara açık, heyecanlı bir Oda Başkanı Pınar Güney.

Dilerim bunca güzel lezzet değerine sahip Akhisar, Keyifli bir organizasyona da sahip olur.

Şimdiden tüm okurların bayramını kutluyorum. Mutlu bayramlar,

Afiyetle Kalın…

Yıldız Katmer Videomuz için;

https://www.youtube.com/watch?v=zGuGwuX81NA&list=PLtsjNIxzHzUr-h_FYl8jVBg0jeePicXsD&index=6&t=0s