GÜNDEME BAKIŞ - AK Parti Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan, Gazeteci Taha Hüseyin Karagöz’ün programında gündeme ilişkin dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. Hem siyasi kariyerine dair açıklamalar yapan hem de muhalefete yönelik sert eleştirilerde bulunan İnan, özellikle İzmir Büyükşehir Belediyesi üzerinden CHP yönetimini hedef aldı.

“AK PARTİ MİLLETİN İÇİNDEN ÇIKAN BİR HAREKET”

Siyasete katılma sürecini anlatan İnan, gençlik yıllarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın söylemlerinden etkilendiğini belirtti. Parti teşkilatına internet üzerinden başvurduğunu söyleyen İnan, "Çağırdılar, mülakata tabii oldum. Ardından göreve başladık 2000 yılıydı. Tabii o zaman cumhurbaşkanımız İzmir'e gelmişti mitinge. O mitingde tüm her şeyle biz ilgilendik. 2011 mitinginden bahsediyorum. Eh o zaman Cumhurbaşkanımız 2023 hedeflerimizden bahsetmişti. Yani 2023 iddiamızdan bahsetmişti. Ve bana 2023 yılı çok uzak geliyordu. Yani çok çok öte bir zaman olarak geliyordu üniversite hazırlık öğrencisiyim. Tabii ben 2023 yılında milletvekili seçildim. O zaman hani birisi bana söyleseydi, o hedeflerle birlikte sen de bu Gazi Meclis'te Adalet ve Kalkınma Partisi'nden milletvekili olacaksın ve Recep Tayyip Erdoğan gibi tarihi bir şahsiyetin, önemli bir liderin gençlik kolları başkanı olarak hizmet edeceksin. 2011 yılından baktığımızda, yani rüyamda görsem herhalde inanmazdım. Ama AK Parti milletin partisi. AK Parti milletin hamurunu yoğurduğu parti. Tabii bizim için tüm makamlar gelip geçici. Önemli olan tek bir şey var, o da AK Parti üyeliği. Yani üzerimizdeki mensup olduğumuz bu parti mensubiyetini hiçbir zaman aklımızdan, yüreğimizden çıkartmama meselesi. Tabii AK Parti her alanda ezber bozan parti olduğu gibi gençlik alanında da çok büyük ezberler bozdu, tabuları yıktı. Ben bugün parlamentonun en genç dördüncü milletvekiliyim. Otuz yaşında seçildik, üç senedir milletvekilliği görevimizi hem İzmir'e hem Türkiye'ye büyük bir sorumlulukla da yerine getiriyoruz. 6 senedir cumhurbaşkanımıza, genel başkanımıza çok yakın bir mesai içerisindeyim, çıraklığı tabiri yerindeyse. Tabi bu muazzam bir tecrübe, muazzam bir deneyim” ifadelerini kullandı.

“İZMİR’DE AK PARTİ SİYASETİ YAPMAK KOLAY DEĞİL”

İzmir’de siyaset yapmanın zorluklarına değinen İnan, "İzmir de Cumhuriyet Halk Partisi’nin çok yoğun bir trend kültürünün yerleşik olduğu kentlerden bir tanesi. Dolayısıyla arkadaş çevren, sosyal çevren, beraberinde şekillenebiliyor. Tabii lise yıllarımızda, özellikle lise son senesinde, ben Cumhurbaşkanımızın birincisi ‘One munite’ itirazına çok küçük bir şekilde hayran kaldığım yıllardı. Dünyanın tüm adaletsiz düzenine itirazı o gün çok güçlü bir şekilde görmüştük ve o yıllar Türkiye'de sessiz devrimlerin güçlü bir şekilde yansıdığı yıllardı. Tabii ben bugün evde televizyon izlerken Cumhurbaşkanımızın tarihi bütçe konuşmasına, Deniz Baykal’la güçlü münazarasına denk gelmiştim. Ben o gün karar verdim dedim ben hemen yaşım izin verdiği ilk gün Recep Tayyip Erdoğan'ın partisine katılacağım, teşkilatını görev alacağım diye. O gün bugündür, partimiz çatı altında hizmet ediyoruz. Tabii bu işi İzmir'de yapmak mesele. Hiçbir zaman Cumhurbaşkanımda duyduğumuz güçlü muhabbetten vazgeçmedik. Bizim karşımızda çok gazeteler parçalanmıştır. Stantlarımız dağıtılmıştır. Piyasadan büyük bir emekle broşürlerimiz yırtılmıştır” dedi.

“CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN ÇOK ŞEY ÖĞRENDİK”

Gençlik kolları döneminden itibaren Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yakın çalışma fırsatı bulduğunu kaydeden İnan, bunun kendisi açısından büyük bir siyasi deneyim olduğunu söyledi.

Erdoğan’ın özellikle gençlik teşkilatlarına verdiği önemin motivasyon kaynağı olduğunu ifade eden İnan, "Ben göreve geldiğimde İzmir Gençlik Kolları başkanıyken birçok çalışma yaptık ama, cumhurbaşkanımıza yakın mesai içerisinde nasıl davranacağımızı, nasıl bir pozisyonda olacağımızı veya hangi ölçüde onun o değerli vaktini yani bizim maçımızdan işgal edeceğimizi bilmeyerek bismillah dedik. Ama onun, sayın cumhurbaşkanımızın en önem verdiği yer gençlik kolları teşkilatı olduğunu zamanla hissedince, hem bu bize çok büyük motivasyon, çok büyük güç ve engin bir tecrübe. Sayın Cumhurbaşkanımızın o tecrübesinden çokça yararlanarak seçimlere öyle hazırlandık ve birebir yakından 40 seneyi aşkın bir dünyanın en iyi siyasetçisiyle, dünyanın en iyi politikacısıyla ve bugün Cumhurbaşkanımız dünyanın en kıdemli küresel liderlerinden bir tanesi ve kendisinin deneyimlerinden yararlanıyorsunuz. Bu benim için paha biçilemez, büyük bir hazine” değerlendirmesinde bulundu.

“ALTILI MASA SEÇİM SONRASI DAĞILDI”

2023 seçimlerine de değinen İnan, Millet İttifakı’nı oluşturan partilerin seçim sonrasında birbirleriyle çelişen açıklamalar yaptığını savundu.

Muhalefetin seçim döneminde verdiği mesajların ardından ortak söylemlerini koruyamadığını ileri süren İnan, "Günün sonunda ne oldu? AK Parti çok güçlü bir oyla liderini, Cumhurbaşkanlığını bir kez daha Cumhurbaşkanı seçti ve parlamentoda en güçlü temsiliyete Cumhur İttifakı ile birlikte kavuştu. Ama tabii hatırlarsanız, seçim biter bitmez, 2023 seçimlerinde söylemiş oldukları o altılı masa etrafında kurulan, ne söylendi ise, her biri başta Cumhurbaşkanı adayları olmak üzere ‘Ben öyle dememiştim, ben zaten bunu istememiştim. Zaten ben bu konuda farklı düşünüyordum' diyerek birbirlerini yalanladılar” ifadelerini kullandı.

“ANKETLERDE AK PARTİ BİRİNCİ PARTİ”

AK Parti’nin kamuoyu araştırmalarında yükselişini sürdürdüğünü ifade eden İnan, "Yine diğer siyasi partiler, bu küçük partiler dediğiniz, tarif ettiğiniz yapıların hepsi millet ittifakının çevresine kenetlendi ve bu kelimeleri kullandılar. Şimdi ise aynı yalanları tekrar söyleme arifesine girmiş durumdalar. Şunu bir defa söyleyeyim, biz 2023'te almış olduğumuz oyun üzerine koya koya güçlenerek yolumuza devam ediyoruz. Cumhurbaşkanımızın oyuyla, partimizin oyuyla 2023'ün çokça üzerinde devam ediyoruz. Şu an parti oyu olarak da cumhurbaşkanımızın oyu olarak da 2023'te almış olduğumuz oyunun üzerindeyiz. Tabi burada küresel fırtınalar yok mu? Var. Ekonomik fırtınalar yok mu? Var. Ama muhalefetin söylediği bu yalanların hiçbiri doğru değil. Bugün AK Parti birinci parti olma durumunda çalışmalarına güçlü bir şekilde devam ediyor. Bunu biz her alanda, her araştırmamızda, her bir anketimizde, her bir raporumuzda zaten fazlasıyla da görüyoruz” açıklamalarında bulundu.

“SKANDALLAR KARŞISINDA TAVRIMIZ NET”

AK Parti logolu kart kullandığı görüntülerle gündeme gelen kişi hakkında da konuşan İnan, olayın parti kurumsallığını temsil etmediğini söyledi.

Söz konusu kişinin eski bir teşkilat yöneticisi olduğunu belirten İnan, "Bazen bu tür kontrolsüz ve kurumsallığımızın dışında, bizim temsil ettiğimiz değerlerimizin dışında çok istisnai ve bizimle bağı olmayan istismar edilecek durumlar olabiliyor. Bu bizim çok rastladığımız bir konu değil. Parti logosu açısından söylüyorum. Bazen bürokrasinin bu konuda açıkçası daha duyarsız olduğu bu gibi sembol hareketler bürokratlar tarafından daha fazla olabiliyor. Biz bunu da ciddi manada uyarısı yapıyoruz. Şimdi bu arkadaşımıza da baktığımızda eski bir teşkilat yöneticimiz. Yani eski bir teşkilat temsilcimiz. Hemen uyarıldık ama bunu tasvip etmediğimizde topluma bizim hemen anlatmamız gerekiyordu ve anlattık. En son bazı iddialardan dolayı bazı belediye başkanlıklarında da bizim ihraç kararlarımız oldu. Anında tavır aldık. Skandallar ortaya çıktığında siyasi partilerin alacağı tavır, siyasi partinin ahlakını belirler. Topluma karşı sorumluluk derecesini belirler" ifadelerini kullandı.

“CHP’NİN İÇİNDEKİ TABLO TÜRK SİYASETİNE ZARAR VERİYOR”

CHP yönetimini sert sözlerle eleştiren İnan, parti içinde yaşanan tartışmaların ve bazı isimlerle ilgili gündeme gelen iddiaların kamuoyunda güven kaybına yol açtığını söyledi.

Kamu kaynaklarının kullanımı konusunda muhalefetin çelişkili bir tavır içinde olduğunu savunan İnan, "Ana muhalefetten bu sorumluluğu görmüyoruz. Kendilerine yönelik en ufak bir eleştiriyi gördüklerinde hemen partisine ihraç ediyorlar ama her türlü erozyonu, her türlü ahlaksızlığı kendi partileri içerisinde yaşatmış sembol isimlerini onları ihraç edemiyor. Onlar partilerini uzaklaştıramıyor. O nedenle biz Cumhuriyet Halk Partisi’nin içine düştüğü bu durumu da açıkçası kınıyoruz, kabul etmiyoruz ama Türk siyaseti adına da üzülüyoruz. Bu kadar esir alınmıştık. Bu kadar vesayet altında, silivri vesayet altında erimişlik, bu kadar böyle üç kuruşluk pavyoncu sembol isimlerin içinde, böyle kaybolmuşluğu Türk siyasetine açıkçası yakıştıramıyoruz. Siz kamu kaynaklarını, metresten harcayan bir belediye başkanını muhafaza ediyorsunuz, bunun ne sosyalizmle ne sosyal demokrasiyle alakası olmadığını düşünüyoruz. Bu konuda topluma karşı iki yüzlü davranabilirler ama kendilerine nasıl bunu yakıştırabiliyorlar, ben hala hayret ediyorum” dedi.

“KOOPERATİF TARTIŞMALARI İZMİR’İN GÜNDEMİNDE”

İzmir’de gündem olan kooperatif soruşturmalarına da değinen İnan, kentte ciddi yönetim sorunları bulunduğunu ileri sürdü.

Deprem konutları üzerinden hükümetin performansını örnek gösteren İnan, muhalefetin iktidarda olması halinde benzer projelerin tamamlanamayacağını savundu.

“İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN BİNASI HALA YOK”

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hizmet binasının halen tamamlanmamasını eleştiren İnan, belediyenin kendi binasını dahi yeniden yapamadığını söyledi.

Hükümetin deprem bölgesinde yüz binlerce konutu teslim ettiğini ifade eden İnan, "Hala yapılmadı. Ben İzmir milletvekili olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin nerede olduğunu bilmiyorum. Bugün İzmirliler de bilmiyor. O binayı yıkıldı da yerine yapılması bu kadar zor sürdüğü bir ortamda ya bunları yapabilir mi Allah aşkına? Kendi belediye binalarını yeniden yapamayan bir anlayıştan bahsediyoruz. Biz 455 bin konutu yapmışız ve teslim etmişiz Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde. Deprem bölgesindeki tüm hasarı ortadan kaldırmışız, tüm enkazı ortadan kaldırmışız. Bunlar İzmir'de çöpü ortadan kaldıramıyor, çöp dağlarını ortadan kaldıramıyor” ifadelerini kullandı.

“CHP POPÜLİST VAATLERİN BEDELİNİ ÖDÜYOR”

CHP’nin yerel seçim sürecinde verdiği bazı vaatleri yerine getiremediğini öne süren İnan, vatandaşların bu durumu gördüğünü ve bunun oy oranlarına yansıdığını söyledi.

AK Parti’nin seçim dönemlerinde gerçekçi vaatlerde bulunduğunu savunan İnan, "Bugünkü Cumhuriyet Halk Partisi içinde bulunduğu durumu da vatandaşımız görüyor ve oyları düşüyor. Biz çıkardığımız derslere dönecek olursak şunu söyleyeyim. Bir siyasetçi, tabi bir millete yapabileceği en büyük kötülük nedir biliyor musunuz? Bir siyasetçi, askerin veya iş adamının demiyorum, bir siyasetçi meslek olarak bir siyasetçi bir ülkeye yapabileceği en büyük kötülük kaynağı belli olmayan popülist vaatleri vatandaşına söylemektir. 2024 seçimlerinde bizim ağzımızdan asla popülist bir söylem çıkmadı. Asla çıkmadı. Ama Cumhuriyet Halk Partisi İzmir başta olmak üzere, İstanbul başta olmak üzere, Ankara başta olmak üzere tutamayacağımız tüm sözleri billboardlarda hepsini görmüşsünüzdür. ‘Emekli vatandaşımıza dayanışma kartları vereceğiz, pazar kartları vereceğiz, ulaştırma indirimleri yapacağız, su indirimi yapacağız’. Tutamayacakları sözleri verdiler ve tutmadılar" dedi.