2026 Seçimlerinin Şifresi: ‘Devam mı, Tamam mı?’

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) bağlı İzmir’deki oda ve borsalar, 2026’da yoğun bir seçim gündemine girecek. Yıl boyunca bu kurumların sandık süreçlerini, kulis hareketlerini ve adaylık tartışmalarını konuşacağız.

Abone Ol

Bu kentte 30 yıldır ekonomi gazeteciliği yapan biri olarak, çok seçim gördüm; iki oyla kaybedilen, son gece listelerin değiştiği, adayların birbirine üstünlük kurmak için adeta satranç oynadığı seçimler… Ancak 2026 için aynı heyecanı bugünden hissetmek zor. Çünkü bu kez adayların değil, uzun süredir koltukta oturan başkanların “devam mı, tamam mı?” kararları gidişatı belirleyecek. Ve görünen o ki, çoğu başkan “tamam artık” demeye pek de niyetli değil.

Özgener Yine Oyun Kurucu Konumunda

Bir önceki seçimlerde İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener’in tüm kurumlarda oyunun yönünü tayin ettiğini unutmak mümkün değil. EBSO’da Ender Yorgancılar’ın yeniden aday olmasında da, İTB ve Deniz Ticaret Odası’nda mevcut başkanlarla devam edilmesinde de Özgener’in güçlü etkisi vardı. 2026 yılı seçimlerinde de Özgener’in İZTO’da yeniden aday olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Kendisiyle görüşen iş insanlarına meslek komitelerini sorup, şakayla karışık “seçime katılmak için gerekli şartları tamamladınız mı?” diye yoklaması, aslında hazırlığın ne kadar erken başladığının da göstergesi. Görev süresi boyunca hem yerel hem merkezi yönetimle kurduğu sağlam ilişkiler sayesinde İzmir’e kazandırdığı ihtisas OSB’ler ve İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin Güzelbahçe Kampüsü, Özgener’in koltuğunun hakkını verdiğini zaten gösteriyor. Bu projelerin yarım kalmaması için yeniden aday olması ise artık bir tercih değil, neredeyse zorunluluk gibi duruyor. Aday olduğunda rakipsiz bir seçim yaşaması da oldukça olası.

EBSO’da Gözler Yorgancılar’da

Bir önceki seçimlerde önce aday olmayacağını açıklayan, ardından Özgener’in ısrarıyla yeniden yarışa girip kazanan Ender Yorgancılar, EBSO’da hâlâ en güçlü isim. Yorgancılar yeniden aday olursa dengeler pek değişmeyecek. Aday olmazsa ise başkan yardımcıları Hakan Ürün ve Metin Akdaş’ın isimleri öne çıkıyor. Kulislere göre daha istekli olan isim Hakan Ürün. Öte yandan, geçtiğimiz seçimde yarışan Mustafa Karabağlı’nın da yeniden aday olabileceği konuşuluyor. Üyelerle kurduğu iletişim ve meclis tecrübesi, adını yine gündeme taşıyabilir.

İTB ve DTO’da Bekleyiş Sürüyor

Hem İzmir Ticaret Borsası’nda hem de Deniz Ticaret Odası’nda gözler mevcut başkanların kararında. İTB’de Işınsu Kestelli’nin yeniden aday olması hâlinde koltuğunu koruma ihtimali yüksek görülüyor. DTO’da ise Yusuf Öztürk’ün henüz net bir karar vermediği ifade ediliyor.

Bu kurumlarda meclis başkanlıkları için de perde arkası hareketli. Dört kurumda da meclis başkanlarının değişebileceği, mevcut başkan yardımcılarının bu koltuklara aday olabileceği kulislerde sıkça dillendiriliyor.

Bizde Başkanlık Bir Meslek Gibi

Son söz… Bu ülkede sınıf başkanlığından oda başkanlığına, oradan ülke yönetimine uzanan geniş bir yelpazede “başkan” olmayı biraz fazla seviyoruz. Makamların geçiciliği, görev sürelerinin doğal bir döngü olduğu fikri ne yazık ki hâlâ yerleşmiş değil. Medeni ülkelerde görevler bir dönemlik bir sorumluluk iken, bizde çoğu zaman bir ‘hayat tarzı’na dönüşüyor. Demek ki makamdan sonra başka hobilerin, başka heyecanların da olabileceğini kabullenmemiz için daha zamana ihtiyacımız var.