AK Parti’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Nihat Zeybekci, kentte seçim çalışmalarını başlattığı günden bu yana “isim vermeden” Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı/yapmadığı çalışmaları eleştiriyor. Tabi ki bu en doğal hakkı.

Benim dikkatimi en çok çeken konu ise “alt yapı, “kanalizasyon”, “yeşil alan miktarına” yönelik eleştirileri. Zeybekci’nin  bu konuda söyledikleri (eleştirileri) dikkate değer şeyler!

Zeybekci, karşımıza vahim bir tablo çiziyor. Kanalizasyon sularının körfeze aktığını, alt yapının yetersiz olduğunu, yeşil alan miktarının bölge illerinden geride olduğunu…

Büyükşehir’den yapılan çalışmalarla ilgili bir bilgi notu istedim, sağ olsunlar gönderdiler.

Burada bir tarafın eleştirilerini çürütmek ya da bir tarafı haklı çıkarmak gibi bir derdim olmadığını herkes bilir! Gazeteci merak edecek, soracak, sorgulayacak. Ben de merak ettim! O bilgi notunu olduğunu tamanını sizlerle paylaşıyorum, 

Bana kalırsa bundan sonra “yeni bir” tartışma başlayacaktır.

"İZSU Genel Müdürlüğü Aziz Kocaoğlu döneminde (2004 – 2018) yılda 3.4 milyar liralık yatırım gerçekleştirdi.  Musluklardan sağlıklı içme suyu akıtabilmek için bir bölümü asbest olan 4 bin 630 kilometre uzunluğundaki eski boru sağlıklı ve basınca dayanıklı borularla yeniledi.

Altyapı yetersizliği yüzünden su sıkıntısı çeken en ücra köyleri bile sağlıklı suya kavuşturdu. Kavaklıdere, Sarıkız içme suyu arıtma, 30 yerleşimde de paket içme suyu arıtma tesisi kurdu. 384 su kuyusu açarak yaz aylarında çevre yerleşimlerde yaşanan su sıkıntısını büyük ölçüde giderdi. 2020 yılına kadar kentteki karbondioksit salımını yüzde 20 oranında azaltmayı hedefleyen Büyükşehir Belediyesi, yenilenebilir enerji yatırımlarına da ağırlık verdi. 2004 – 2018 döneminde 1272 kilometre uzunluğunda kanalizasyon şebekesi, 506 kilometre uzunluğunda yağmur suyu hattı döşendi;  310 kilometre uzunluğunda dere ıslahı gerçekleştirildi.

66 adet atıksu arıtma tesisi işleten İZSU, Avrupa standartlarında arıtma sayısı ve arıtılan su miktarı ile Türkiye’nin birinci kentidir. Kentteki “mavi bayraklı” plaj sayısı, yüzde yüzün üzerinde artarak 52’ye yükseldi. Bu artışta en büyük rolü, Büyükşehir Belediyesi’nin peşpeşe hayata geçirdiği ileri biyolojik arıtma tesisleri oynadı.

İZSU'nun 2019 yılı bütçesinden 1 milyar 34 milyon liralık pay yatırımlara ayrıldı. Körfez’in su kalitesi, düzenli olarak alınan su numuneleri ile izlendi. Yüzülebilir bir Körfez için, karasallaşan alanda dip taraması yapmak ve su sirkülasyonu sağlamak üzere sirkülasyon kanalı açmak için “Büyük Körfez Projesi” başlatıldı. TCDD işbirliği ile süren projenin ÇED onayı alınarak proje çalışmaları için ihaleye çıkıldı ve ihaleyi kazanan firma çalışmalarına başladı.
 

“Yüzülebilir Körfez” hedefiyle “Büyük Körfez Projesi” kapsamında 10 milyon liralık kazıcı-emici ve destek tipi olmak üzere 2 yeni gemi alındı. Büyük Körfez Projesi kapsamında Karaburun, Foça, Konak ve Güzelbahçe kıyılarına “otomatik meteorolojik ölçüm istasyonları” ile deniz tabanına “akıntı ölçüm cihazları” yerleştirildi. 2000’li yıllara kadar her türlü atığın boşaltıldığı bir yer olarak kullanılan İzmir Körfezi’nde, Büyükşehir Belediyesi’nin çevre yatırımlarıyla hız kazanan temizlenme süreci hızla devam ediyor. Deniz altındaki yaşamı tespit amacıyla çekilen su altı fotoğrafları, Körfez’deki çarpıcı iyileşmeyi gözler önüne serdi. 2008 – 2018 yılları arasında Urla Yüksek Teknoloji, Urla, Bayındır, Menemen, Aliağa, Torbalı, Kemalpaşa, Seferihisar, Ayrancılar-Yazıbaşı, Özdere, Doğanbey, Yeni Foça, Bayındır Hasköy, Menemen Türkelli ve Tire ileri biyolojik atık su arıtma tesisleri işletime alınarak Nif, Küçük Menderes, Gediz nehirleri ile Yarımada kirlilikten kurtuldu. Foça Gerenköy ileri biyolojik atık su arıtma tesisinin yapımı sürüyor. Türkiye’nin en önemli çevre yatırımlarından biri olan Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi hizmete girdi. İzmir’de iki çimento fabrikası ile protokol imzalayarak, arıtma çamurlarının çimento üretiminde ek yakıt olarak kullanılmasını sağladı. Çamur kurutma işleminde doğalgaz yerine biogazın kullanılması ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ile çimento fabrikalarının örnek işbirliği sayesinde binlerce ton karbondioksitin atmosfere salımı engellendi ve binlerce ağaç da doğaya kazandırıldı.
 

Su depolarına “güneş enerjili otomatik klorlama sistemi” kuruldu. Atık su arıtma tesislerinden çıkan çamuru güneş enerjisiyle kurutabilmek için Menderes’e yaklaşık 2 milyon liralık 'Solar Çamur Kurutma Tesisi kuruldu. 2050 yılının nüfusu ve su ihtiyacına göre 30 ilçede gerçekleştirecek yeni içme suyu yatırımları için ‘İçme Suyu Master Planı’ hazırlanıp çalışmalara başladı. Seferihisar’a kurulacak Gelinalan ile Dikili’ye kurulacak Kabakum barajları için harekete geçildi. Manisa’daki Gördes Baraj suyunun arıtılması için 20.1 milyon liralık yatırımla Sarıkız İçme Suyu Arıtma Tesisi yapıldı. 55.9 milyon liralık yatırımla Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi tamamlandı. Böylece İZSU, iletim hatları ile birlikte Gördes Baraj suyunu kente getirmek için 91 milyon liralık yatırım yapmış oldu. Manisa’da, Halkapınar ve Menemen’de arsenik arıtma tesisleri kuruldu. Toplam maliyeti 15 milyon Euro’yu bulan üç tesis sayesinde İzmir’de arsenik sorunu tümüyle ortadan kaldırıldı. Çeşme’de 712 kilometrelik içme suyu iletim hattını yenilemek için yola çıkan İZSU, projenin birinci ve ikinci etap çalışmalarına başladı. Kentin en önemli su kaynağı olan Tahtalı Barajı ve Havzası’nı korumak ve kentin akciğerlerini büyütmek için İZSU’nun başlattığı yeşil seferberliğinde yaklaşık 3 milyon liralık yatırımla 1 milyon 20 bin fidana ulaşıldı. Menderes’teki arıtma tesisinde üretilen çamuru güneş enerjisiyle kurutan İZSU, hem nakliye masraflarından tasarruf etti, hem de yenilenebilir enerji kullanımıyla binlerce ton karbondioksidin atmosfere salımını engelledi. Bornova Homeros Vadisi kaynaklarından gelen kaynak suları şişeleyerek “uygun fiyatla” İzmirlilerin evlerine taşıyacak, saatte 1500 damacana kapasiteli tesis hizmete alındı"

AYRIK SİSTEM ÇALIŞMALARI!

"İzmir kanalizasyon sistemi tasarımı yapılırken; diğer kentlerde de olduğu gibi birleşik sistem tercih edildi ve sistem 2000 yılında devreye girdi. Şehir içinde bölgesel bazda özellikle düşük kotlu yerlerden başlanarak ayrık sistem yağmursuyu inşaatları yürütüldü;  yüzeysel suların tahliye edilmesi ve uzaklaştırılması için 173 kilometre uzunlukta, 92 adet dere ıslahı, 118 adet tersip bendi inşa edildi. 2004 ve 2018 yılları arasında “birleşik sistem” olarak çalışan ve artan nüfusun yükünü taşımakta giderek zorlanan atık suları yağmur suyu hatlarından ayırmak için “ikinci hat” çalışmalarına hız verildi. Böylece hattaki yük hafifletilerek aşırı yağışlardaki tıkanıklık ve su baskınlarının önüne geçilmesi hedeflendi. Geniş kapsamlı ilk uygulamanın yapıldığı Şirinyer bölgesinin ardından Çamdibi ve Altındağ’ı kapsayan 540 hektarlık alanda 21 milyon liralık yatırımla “dev ayrıştırma” projesi gerçekleştirildi ve hat 2015 yılında devreye alındı.  30.8 milyon liralık yatırımla Gültepe'deki yolların iki metre altında yeniden dere yatağı oluşturuldu ve bu hatla yağmur sularının Meles’e ulaşması sağlandı. İZSU sadece son 4 yıl içinde tüm ilçelerde sadece yağmursuyu altyapısı inşaatı için 175 milyon TL’lik yatırım gerçekleştirerek, 286 kilometre uzunluğunda yağmur suyu hattı oluşturdu. 2004 – 2018 yılları arasında oluşturulan yağmur suyu hattının uzunluğu ise 506 kilometre. Yatırımlar hızla devam ediyor"

KİŞİ BAŞINA DÜŞEN YEŞİL ALAN MİKTARI 16.6 METREKARE

"Kentin daha yeşil bir dokuya kavuşması için İzmir’in dört bir yanında ağaçlandırma çalışmaları yürütüldü. Yapılan yatırımlar sayesinde kişi başı yeşil alan miktarı 16.6 m² ye yükseldi. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Şehir ve Bölge Planlama Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatma Şenol tarafından hazırlanan çalışmalarda kentteki kamusal yeşil alan miktarları hesaplandı, özellikleri incelendi ve yeni park alanlarının yer seçiminde kullanılacak bölgesel veriler araştırıldı. TUİK verilerinden faydalanarak yapılan araştırmada 30 ilçe kapsamında toplanan yeşil alan bilgileri değerlendirilerek bu rakama ulaşıldı. Yenilikçi, modern ve güçlü tasarımlarıyla dikkat çeken dev rekreasyon alanları, kent ormanları, parklar kuran Büyükşehir Belediyesi, büyük küçük her alanı, taş ocaklarını bile değerlendirdi, 1 milyon 700 bin ağaç, 64 milyondan fazla bitki toprakla buluştu. Bakımı yapılan yeşil alan miktarı 16 milyon metrekareyi aştı. İnciraltı, Sasalı, Buca Portakal Vadisi'nde Türkiye'nin en önemli kent ormanları oluşturuldu. Kadifekale'deki heyelan alanında 46 hektar alanda 2241 yapı yıkıldı, yerine erguvan, fıstık çamı, mavi servi gibi ağaçlardan oluşan yemyeşil bir kent ormanı kuruldu. İzmir’e yeni yaşam alanları kazandıran Büyükşehir Belediyesi’nin önemli projeleri arasında ise Şehit Polis Fethi Sekin Parkı, Buca Neşet Ertaş Parkı, Bornova Macera İzmir, Karşıyaka Muzaffer İzgü Parkı ve Halk Park, Çiğli Hava Şehitleri Parkı, Çiğli Ahmet Taner Kışlalı Parkı, Bornova Şehit Jandarma Üsteğmen Ömer Bozkurt Parkı, Gaziemir Evka7 Mesire Alanı ile günden güne artan ağaçlandırma alanlarımız Çiğli Balatçık Mahallesi Ağaçlandırma Alanı, Urla Bademler Ağaçlandırma Alanı, Menemen Seyrek Ağaçlandırma Alanı, Güzelbahçe Yelki Çalıcası Mevkii taş ocağı rehabilitasyon amaçlı Süleymanlı Ağaçlandırma Alanı yer alıyor"

Bundan sonra söz Zeybekci’de olacak.