Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ- Menemen ilçesinin yeni belediye başkanı CHP'li Serdar Aksoy ile önceki dönem belediye başkanı olan CHP'li Tahir Şahin arasındaki gerginlik tam gaz devam ediyor. Başkan Aksoy, belediyede usulsüzlükler olduğunu ve suç duyurusunda bulunacağını söylemesi üzerine önceki Başkan Şahin’den belediyenin işçilerinin maaşlarının ödemeyeceği ve Aksoy’un gündemi değiştirmeye çalıştığı kontrası geldi.  Menemen Belediye Spor ‘un satılacağı yönündeki açıklamalar iki arasındaki tartışmayı farklı boyut kazandırdı. Belediye Başkanı Serdar Aksoy konuyla ilgili basın açıklaması düzenledi.

SÜREÇ UZADIKÇA EGO SORUNU ORTAYA ÇIKIYOR
2 dönem Belediye Başkanlığı görevini sürdürmek istediğini kaydeden Aksoy, “31 Mart’taki seçimlerde sonra yeni bir yönetimi oluşturduk, oluşturmaya devam ediyoruz. Yeni bir anlayış çerçevesinde hareket ediyoruz. Soğuk kanlı davranmak zorundayız. Bu aşamadan sonra dışarıdaki vatandaş değil yönetim pozisyonda sorumluğunu içerisinde davranmamız gerekiyor. Adaylığımız mühtedince 2 dönemden fazla talip değiliz dedik. Olayların geldiği noktaya bakmış olursak bu niçin iki dönem hassasiyetle durduğumuz herkes görecektir. Uzun yıllar başkanlık yapıldığında şehrin önünün tıkandığını görüyoruz. Süreç uzadıkça bir ego sorunu ortaya çıkıyor” dedi.   

BELEDİYE ÇALIŞANLARIN ORADA NE İŞİ VAR?
Menemen Belediyesi çalışanların Menemen Belediye Spor için çalıştığını hatırlatan Aksoy, “Bir daha bu tip sıkıntılarla Menemen ile karşılaşmamamız için iki dönem üzerinde hassasiyet duruyoruz. Menemen Belediye Spor ile ilgili sorun açık söyleyeyim. Oradaki araba Menemen Belediyesi’nin. Elektriği, mazotu suyu bizimdir. Bütün personelimizin bir kısmı orada olacak, çalışacak ben personelimizin yüzünü göremeyeceğim ama gelin maaşınızı verelim dediğimizde bu sıkıntı olur. Böyle bir şey yok. İki firma var. Çalışanları, ödemesi burada. Bu hukuk dışı bir olaydır. Bizim düzeltmemiz gerekiyor. Personelin Menemen Belediye Spor’da ne işi var? Bu hukuken de suçtur. Bu konuyla ilgili olarak gereken neyse yapılacak. Biz personelimizin olması gereken yere olacak. İnsanlarla dalga geçer gibi mantığını zihnini yok sayarak açıklamalar yapmak mümkün değil. Personelimiz toparlamak da görev vermek ve takip etmekte sorumluyuz. Önümüzdeki süreçte Menemen Belediyesi için, Menemen için bir arınma arılanma dönemi olacak. Onu söyleyeyim. Menemen Belediye Spor futbolcularını ve teknik kadrosunu davet gönderdiğini söyleyen Menemen Belediye sporun futbolcularını ve teknik adamlarını buyurun gelin, konuşalım dedim, gelmedi. Adı Menemen Belediye Spor ama Menemen Belediye Başkanı’nın davetine icabet edilmiyor. Bu kabul görür olmaz. Davul başka yerde tokmak başka yerde olmaz. Sapla samanı ayıralım. Bir şahsin bir ailenin hizmetkarlığını yapamazlar. Menemen Belediye çalışanlarıdır. Menemen Belediyesi’nde 2018 Sayıştay raporu benim elimde. Bizatihi benim tarafından sağlaması yapılmak amacıyla bir bilirkişi getirdik. 4 günlük sonucunda teslim aldığımız Menemen Belediyesi’nin mali durumun gösterdik. Sağlamalar tamam, tespitler doğru. Bu tespitler üzerine hareket etmemiz gerekiyor. Hukuki, yasal, anayasaya uygun, ben yaptım oldu anlayışında değil, tamamı hukuki anlayışla hukuku dikkate alarak yapacağız” diye konuştu.

BELEDİYEYE 5 MİLYON 300 BİN TL BORCU VAR
Aksoy, “2018 sayıştay denetim raporunun sağlaması yapılmak amacıyla 3-4 günlük bir çalışma sonunda teslim aldığımız belediyenin sonucunu çıkardı. Sağlama ve tespitler tutuyor. Alacağımız kararların tamamı anayasa ve hukuka uygun kararlar olacaktır. Bu tutulmuş olan tutanakla Sayıştay raporunu dikkate alarak bunu gerçekleştireceğiz. Gayrimenkuller Menemen Belediye Spor’da. 176 adet gayrimenkul. Benim malım paramın üzerinden birileri zenginleşmesin diye halkımız bize teslim etti. Menemen Belediyesine ait 176 adet gayrimenkul hukuki yollara başvurularak geri alınacaktır. 5 milyon 300 bin TL borcu var. Kiralandığı andan itibaren kiralar alınmamış. Bununla ilgili yasal süreç başlatmadık. Halkımız şu anda ait olarak düşündüğü için bu işlemleri başlatmadık. Hukuki süreç ivedi bir şekilde işletilecektir. Kral çıplak. Menemen Belediye Spor’a gol atmadım. Böyle bir durum söz konusu değil. Belediyeler Belediye Spor’lara destek olur. Burada amaç nedir? Onlar tribünlerde yaz kış çamur demeden takımın başarısı için mücadele ederler. Menemenliye ait bir spor kulübü olduğu için oraya gidiliyor. Menemen Belediye Spor halkındır satılamaz kimseye ait değil” diye konuştu. 


13 BİN LİRAYA KİRALANAN BİR GÜN SONRA 300 BİN LİRAYA KİRALANIYOR 
Aksoy konuşmasını şu şekilde sürdürdü: 
“Eskiden bu takım 2. Ligde idi yıl 1986-87’ydi.  O yıllarda Menemen Belediye Başkanı Kadir Yıldırım’dı ve kafaya oynuyorduk. Menemen o dönemden sonra bir şirketin eline geçince takım çöktü. Artık bir aile ya da kişiye ait olan takımı, alan kişi bir gün sonra da satabilir. Bunu hiç kimse takip edemez. Şimdi biz bunları yine söylüyoruz. Menemen Belediye Spor’a sahip çıkmanın iddiası ile hareket ediyoruz. U-19 takımı şampiyon oldu kendilerini tebrik ediyoruz. Önümüzdeki dönemde onlarla birlikte biz çalışacağız. Gönülden bağlı bir kardeşiniz olarak önümüzdeki hafta Menemen Belediye Spor kazanması halinde ben kendi cebimden 5 bin TL prim vereceğim. Bunu menemen Belediyesi adına yapamam. Bizim genel başkanımız Hak, Hukuk, Adalet diyerek yola çıktı. Bir daha bu mevzuyu açmamak adına kapatıyoruz. 13 bin liraya kiralanan yer bir gün sonra 300 bin liraya nasıl kiralandı bunun hesabını sormayalım mı? Menemen Belediyesi artık açılan davada tarafız. Yürütmeyi durdurma kararı alındı. Bundan sonra Menemen Belediye Spor Menemen AŞ’ye devredilemeyecek Menemen Belediyesi artık açılmış olan davada tarafız. Yürütmeye durdurma kararı alındı. Bundan sonra Menemen belediye spor menemen sportif aş devredilemeyecek.”

PERSONEL GİDERİ YÜZDE 38 OLMASI GEREKİRKEN YÜZDE 93’Ü BULDU 
Belediye’nin personel giderlerinin çokluğuna dikkat, “Sayıştay raporu olan şuanda belediye mevzuatında 2016 bir belediyenin çalışanlarına ayıracağı meblağ yüzde 30’dur. 2016’dan sonra yüzde 40’lara çıktı, Menemen Belediyesi için. Bakanlık izin verirse bu yüzdeyi aşabilirsiniz. Yoksa yasa belli. Aşarsanız belediye başkanına zimmet çıkar. Mahkemeye gidilir. Mahkeme ait paranın  buraya üşüşüz olduğuna zimmet çıkar ivedi şekilde, başkanlardan tahsis ediliyor. Bizim hem sayıtaş hem bilirkişi raporunda oran şuan itibariyle yüzde 38’i civarında onlar personel giderleri yüzde 93’tür. Bu olay,  sen iş yapma, sadece çalışanların parasını öde demektir. Hacizler ipotekleri içeriye katmıyorum. İvedi şekilde bir karar vermemiz gerekiyordu. Bunla alakalı hukukçu arkadaşlarımızla da genel merkezimizle gereken görüşmeler yaptım, belli kararlar almak zorunda kaldım” DEDİ.  

SEÇİM 3 GÜN KALA 284 İŞÇİ ALIMI YAPILDI 
Bir önceki Menemen Belediyesi yönetimi eleştirmeye devam eden Aksoy, “28 Mart 2019 tarihinde Mali İdareler Seçimlerine 3 gün kala 284 tane geçici işçi alınıyor. Seçimlere üç gün kala. Herhangi bir şey söylemek istemiyorum. Kim imzaladı ise cezasını çekecek. Bunun etik tarafı ve belediyeye getirdiği yükü hepimiz biliyoruz. Hepsini sizin anlayışınıza bırakıyoruz. Yüzde 40 oranı aşılması ile kanuni faizi ile birlikte belediye başkanından tahsil edilir maddesi var. Bahsi geçen kanunların amir hükümler uyarınca 6098 sayılı kanun değerlendirildiğinde 28 Mart 2019 tarihinde işe giren insanlar hakkında Sayıştay ve Bilirkişinin de raporları mevcuttur. Esas olan nokta şudur; belediye hizmet etmekle yükümlüdür. Hizmet veremediği noktada belediye, belediye değildir. 300 kişilik yere bin 300 kişi koyarsanız siz belediyecilik yapmıyorsunuz demektir. Burada zimmet ve hukuka aykırılık var. Zimmet ve görevi kötüye kullanmak ile ilgili hukuki olarak kendilerine yaptırım çıkacaktır. 14-15 kişi 284 kişinin içine katılmasından dolayı işlem yapıyoruz. 2-3 yıldır çalışıyorlar. O arkadaşlar çalışmalarına devam edecektir. 176 adet gayrimenkulün geri dönüşü için süreç başlatıldı. Rakip partinin anonsçusu da var. Diğerleri seçimleri etkilemek ve belediyeyi kitleme adına işe alınmışlardır. Diledikleri vakit mahkeme sürecini işletebilirler. Alınmış karar 284 kişide geçmiş yönetim ile ilgili mahkeme sürecini başlatabilirler. Gerçek istihdamı oluşturmalıyız. Yandaş medya ya da malum gazete bana ne söylerse söylesin hukuki süreçler başlamıştır. Biz şişirme istihdamla değil, gerçek istihdam yapmamız gerekiyor. Bu saatten sonra bundan sonra ne olursa olsun ben artık bu konuda cevap vermeyeceğim” dedi.

İŞÇİ MAAŞLARI...

İşçilerin maaşlarının ödenmediği iddialarıyla ilgili Aksoy, "Maaşlar kendi döneminde ne kadar ödeniyorsa o kadar ödeme yaptık. Ödemiyorsak kendi de ödemiyordur. Maaşlar düşürülmedi. Seçimlerde aday gösterilmeyen kişinin o saatten sonra karar alıyor olması siyasi etiğe uymaz. Orada 2 bin 200 TL olan para aday gösterilmedikten sonra sendikayla anlaşma gereği net 6 bin TL’ye çıkıyor, şunu bunu koy 8 bin TL’ye çıkıyor. Amaç ne? Amaç üzüm yemek değil bağcıyı dövmek.  Bugün yeni alacağımız bir işçinin maliyeti 8 bin küsur! Madem kendisi niye vermedi? Arttırılmasına rağmen verilmedi" dedi.