Cumhur İttifakı AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nihat Zeybekci, Torbalı Belediyesi Kültür Merkezi’nde kooperatifler, birlikler, ziraat odaları, büyük şirketlerin temsilcileri ile üreticileriyle bir araya geldi.
Tarımda üretimin ve kalkınmanın desteklenmesine yönelik projelerinden Küçük Menderes havzasına yönelik bölümünü açıklayan Nihat Zeybekci, İzmir’i, tarım, süt ve süt ürünleri, süs bitkileri gibi alanlardaki üretimiyle dünyaca tanınan markaların şehri haline getireceklerini söyledi.
AK Parti İzmir Milletvekilleri Ceyda Bölünmez Çankırı, Mahmut Atila Kaya, Torbalı, Selçuk, Menderes, Kemalpaşa, Kiraz Belediye Başkanları ile Cumhur İttifakı’nın çevre ilçe belediye başkan adayları katıldı.
İzmir’in yaratılıştan dünyanın en güzel şehri olduğunu, “dağlarından yağ ovalarından bal akıyor” diye nitelendirildiğini aktaran Zeybekci, İzmir’in süt üretimi, süs bitkileri ve fidecilikte Türkiye’de ilk, zeytin, incir üretiminde ise ikinci sırada yer aldığını hatırlattı.
İzmir’de organize sanayi bölgeleri, serbest bölgeler, lojistik merkezleri, hava kargo merkezi, bilim, teknoloji ve yazılım vadisi, turizm gibi alanlarda önemli yatırımlara ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Zeybekci, ‘Ama İzmir’de olmazsa olmazımız tarım” dedi.
Zeybekci, şehirde üretilen ürünlerin en yüksek değere ulaşması, çiftçinin, üreticinin desteklenmesi hedefiyle önemli projeler hazırladıklarını kaydetti.
Projelerinin, sembolik bir-iki üreticiyi değil bölgedeki tüm üreticileri kapsadığının altını çizen Zeybekci,  İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde 1 Nisan’dan itibaren yeni yapılanmaya gideceklerini, bir daire başkanlığı kurarak altında holding statüsündeki “Tarım ve Gıda Ürünleri AŞ” şirketinin faaliyete geçeceğini aktardı.
 

Zeybekci, projeleri hakkında şu bilgileri verdi:
Her ilçede bürosu bulunacak Tarım ve Gıda Ürünleri AŞ, tarımsal üretim, hayvancılık, bitki, peyzaj başta olmak üzere ürünün üreticiden alımından, son tüketiciye ulaştırılmasına kadar her aşamayı yürütecek. Ürünün ekiminden, satın alma, fiyatın düşmesini engelleyecek müdahalede bulunma, soğuk zincirde koruma, paketleme, nakliye, pazarlama gibi konulara değin üreticiye destek verecek.
Tarım ve Gıda A.Ş. bir ilke imza atarak üreticiden, çiftçiden ürün alımı gerçekleştirecek, ödemelerini peşin yapacak. Ürünler, son tüketiciye ulaştıracak zincir marketlere vadeli verilecek ve ‘Yerel Ürünler Standı’nda satılacak. Şirket ihtiyaç duyulması halinde alt şirketler kuracak, ortaklıklar oluşturacak.

İZMİR’İN MARKALARI DÜNYADA TANINACAK
“Şirketin, İzmir’in doğal zenginliği olan tarım, süt ve süt ürünleri, süs bitkileri gibi bütün ürünlerin uluslararası marka haline getirilmesini sağlayacak” diyen Zeybekci, “Her ürünün markalaşması için özel çalışma gerçekleştirilecek. Şirket ayrıca, üretimde ihtiyaç duyulan gübre, makine, teçhizat başta olmak üzere tüm malzemeleri toptan ve ucuza temin ederek üreticiye zorlanmayacağı vadelerde ödeme imkanıyla verecek” dedi.
“İzmir Büyükşehir Belediyesi, balıkçılık ve tüm yan kollarda üreticinin yanında yer alacak. Kurulacak balıkçı limanları sayesinde ürünler, soğuk zincirde depolamadan özel paketlemeyle kadar hazırlanacak ve İzmir markasıyla pazara ulaştırılacak” diye devam eden Zeybekci, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şirketinin desteği ve koordinasyonuyla İzmir gerek peyzaj gerek süs bitkileri üretiminde cazibe üssü ve ihracat merkezi haline gelecek. Şirket, üreticiye bu kapsamda her türlü desteği sağlarken ürünlerin dünya pazarına sunulmasında da aktif rol üstlenecek. Hollanda ile rekabet eder hale geleceğiz” diyerek iddialı konuştu.

İZMİR SERACALIKTA MERKEZ HALİNE GELECEK
“Üretici, belediye aracılığıyla seracılık teknolojilerinin tüm imkanlarıyla tanışacak. Bu vadide yapılan yatırımlar yerli seracılık teknolojilerinin üretimi için teşvik edilecek” diyen Nihat Zeybekçi, “Her ilçenin avantajlı ürünleri belirlenerek, ilçe belediye başkanıyla ortak proje oluşturulacak, araştırma ve geliştirme çalışmaları yapılacak. İzmir’e özel, benzeri olmayan Süt ve Süt Ürünleri Bölgesi oluşturulacak. Bazı ilçelerde de kooperatifler kurularak üretici desteklenecek. İzmir tulumu gibi bilinen tatlara sahip çıkmak ve markalaştırıp uluslararası tanıtımını gerçekleştirmek çok önemli” yorumunu yaptı.

GENÇ VE KADIN GİRİŞİMCİ DESTEKLENECEK
İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde Kırsal Kalkınma ve Hizmetleri Daire Başkanlığı’nın kurulacağını belirten Zeybekci, “Kırsaldaki genç ve kadın girişimciliğinin geliştirilmesi, desteklenmesi, yeni kırsal finans uygulamaları, mesleki ve teknik eğitim verilmesi ve kooperatifçiliğin etkin biçimde gelişmesini sağlamaya yönelik çalışmalar gerçekleştirecek. Bu çalışmayla başta kadınlar ve gençler olmak üzere binlerce yöre sakinine iş imkanı sağlayacak. Tarımsal üretimi olan her ilçeyle iletişim içinde olunacak, ayrımcılık yapılacak. Tüm çalışmalar birkaç üreticiyi değil, havzadaki tüm üreticiyi kapsayacak şekilde sürdürülecek. Geliri herkesle paylaşılacak, İzmir’de mutluluk, huzur, refah artacak”

GELENEKSEL TOHUMLAR KORUNACAK, GELİŞTİRİLECEK
“Tarım ve üretimde kullanılan son teknolojiler takip edilerek, üreticinin bu imkanları hızlıca tanıması ve kullanması sağlanacak” diyen Zeybekci, “Ürünlerin saklanmasından depolanmasına çeşitli çalışmalar gerçekleştirilecek. Geleneksel tohumların korunması ve geliştirilmesi sağlanacak. Milyon yılda oluşan tohumların kaybolmasına izin verilmeyip çağın teknolojileriyle daha verimli hale getirilecek. Bölgeye özel tohumları bulunup, yetiştirilecek. Örneğin Gümüldür mandalinasını dünyanın en güzel ürünü, marka haline getirilip dünyaya satılacak” şeklinde konuştu.

EN ZENGİN MUTFAK EGE’DE
“Dünyanın en zengin mutfağı Ege’de. Bir yarış varsa burada birinci gelecek olan Ege’nin yemekleridir. İzmir’in binlerce yıllık yemek kültürü dünyaya tanıtma amaçlı etkinlikler düzenlenecek ve ‘Gastronomi’nin Türkiye’deki marka yüzü İzmir olacak. Organik tarım, çevreye duyarlı turizm modeliyle ön plana çıkarılacak” diyerek özel projelere de imza atacaklarını belirten Nihat Zeybekci, gıda teknolojileri vadisinin de kurulacağını müjdeledi. Zeybekci, “Yaş sebze-meyve, fidecilik, süs bitkileri ve daha birçok ürünün yetiştirildiği bölge, üretim ve Ar-Ge merkezi haline getirilecek, üreticiye ve yatırımcıya cazip imkanlarla destek sunan “Gıda ve Tarım Teknolojileri Vadisi” hayata geçirilecek. Vadi içerisindeki firmalara tarımsal üretim konusunda, Tarım Bakanlığının sağladığı bütün destekler sunulacak. Desteklerden en etkili şekilde faydalanılması amacıyla ücretsiz danışmanlık hizmeti verilecek. Şirketimiz, kooperatiflerimiz, üretici birliklerimizle görüşecek gerektiği yerde yatırıma yüzde 50’ye kadar ortak olacak. Yenilenebilir enerji kullanan seraları en üst seviyede destek vereceğiz. Soğuk hava depolama, işleme paketleme, çelik silo yapımlarında öncü olacağız” dedi.

ÖNEMLİ DESTEKLER SAĞLANACAK
“Amacımız balık dağıtmak değil balığı tutmak için olta vermek, bunun sürdürülebilir hale gelmesini sağlamak” diyerek projenin önemini hatırlatan Zeybekci”Bu vadi proje bazlı yatırım teşvik kanunu kapsamına alınacak. Tarıma Dayalı Sanayi Tesislerine yapılacak yatırımlara, kriterleri sağlamak şartıyla yüzde 50 oranında hibe sağlanacak. Tarım Teknolojileri konusunda yapılacak yatırımlara Proje Bazlı Teşvik Sistemi kapsamında dünyanın en iddialı teşvikleri sağlanacak” şeklinde konuştu.
“Bu destekler Vergi muafiyeti, Gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası gibi önemli teşvikleri barındırıyor” diye devam eden Zeybekci, “Bina inşaat harcamaları için KDV iadesi, yatırım tutarının 2 katına kadar Kurumlar Vergisi İndirimi veya 10 yıla kadar Kurumlar Vergisi İstisnası, istihdam destekleri, 10 yıla kadar Sigorta Primi İşveren Hissesi desteği, 10 yıl süreyle Gelir Vergisi Stopajı desteği, nitelikli personel desteği, finansal destekler, Tarım Teknolojileri konusunda iddialı teşvikler, yatırımın finansmanında kullanılan yatırım kredisi için 10 yıla kadar faiz veya kâr payı desteği, sermaye katkısı, 10 yıla kadar enerji desteği, yatırım yeri ile ilgili destekler, yatırım yeri tahsisi ve belirli şartlarda söz konusu taşınmazın bedelsiz olarak yatırımcıya devredilmesi, altyapı desteği gibi çok geniş bir yelpazeyi kapsayacak” diyerek geniş kapsamlı destek vereceklerini bildirdi.

 SÖZÜMÜZÜN ARKASINDAYIZ
Asla sözünü unutanlardan olmadıklarını dile getiren Zeybekci “Aşı işi mutluluğu refahı büyütmek bu, elinizin altında dünyanın en verimli toprakları var ve biz bunları en etkin projelerle değerlendireceğiz. Bu projeyi birlikte yapacağız. Bakırçay havzasına ilişkin de projelerimizi de gerçekleştireceğimiz bir toplantıda anlatacağız. Seferihisar, Çemşe, Karaburun ve Urla da aynı statüde teşvikten yararlanabilecek” ifadesini kullandı.
 “Kadınlarımız bizim anamızdır, bacımızdır, çok değerlimizdir” diyerek tüm kadınların Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayan Zeybekci, meclis üyeliklerinde kadın sayısında Türkiye’de rekorun AK Parti’de olduğunu söyleyerek kadınlar günü kutlamasının böyle yapılacağını söyledi.
Zeybekci ayrıca “İzmir’de bir ilçe var 4 aydır maaşlar ödenmiyor sata sata hiçbir şey bırakmadığı söyleniyor. İlçe sakinleri biz kurtulduk, İzmir düşünsün diyorlar” diye konuştu.

İşte Zeybekçi'nin Tarım ve Gıdada Marka İzmir Projeleri 

1. İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir’in tamamında bütün ilçelerimizdeki tarım, tarımsal üretim, hayvancılık, bitki, peyzaj başta olmak üzere üreticiden son tüketiciye kadar bir üst şirket kuracak. Bu şirket ekim aşamasından teslimine kadar tarımla uğraşan kardeşlerimize her türlü kolaylık sağlanacak.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarım ve Gıda Ürünleri A.Ş.

2. Holding statüsünde hayata geçecek olan bu şirket İzmir’in tüm tarımının birleştiği bir alan haline gelecek ve İzmir’in ürünleri ‘Uluslararası bir marka’ olacak. 
Ana şirket gerekli gördüğü ürünlerde ayrı ayrı şirketler kurmanın yanında ortaklıklar da oluşturabilecek. Her tarım ürünü için özel marka çalışması yapılacak İzmir’imizin doğal zenginliği olan bu ürünlerin her biri marka haline getirilecek. Bunun için özel marka çalışmaları gerçekleştirilecek.
İzmir’in ürünleri ‘Uluslararası Marka’ olacak

3. Üreticiden aldığımız ürünlerde İzmir Büyükşehir Belediyesi
olarak bir ilke imza atacağız. Ürünleri aldığımız çiftçimize, tarımla uğraşan kardeşlerimize bunların ödemeleri anında ve peşin olarak yapılacak. Bu ürünler, büyük marketlere vadeli verilecek ve ‘Yerel Ürünler Standı’nda satışa sunulacak. Tarım ürünlerinde peşin ödeme yapılacak

4. İzmir Büyükşehir Belediyesi, balıkçılık ve tüm yan kollarında üreticinin yanında yer alacak. Balık ürünleri özel paketleme yöntemleri ve kendi markalarıyla hayata geçecek. Balıkçılıkta da üretici desteklenecek

5. Tarımsal üretimdeki tüm üreticilerin başta gübre, makine, teçhizat olmak üzere ihtiyaçları İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından sağlanacak. Belediye toplu alımlarla avantaj sağlayarak. Bunları tarımla uğraşan ve üretim yapan çiftçilerimize zorlanmayacağı vadelerle sunacak. Çiftçilerin ihtiyaçları karşılanacak

6. Gerek peyzaj gerek süs bitkileri üretiminde İzmir, cazibe üssü ve bir ihracat merkezi haline gelecek. Tarıma, üretimden son tüketiciye kadar her alanda destek verecek olan İzmir Büyükşehir Belediyesi bu üretimde söz sahibi olacak. İzmir, peyzaj ve süs bitkilerinde ihracat merkezi olacak

7. Ege Bölgesi ama özellikle de İzmir seracılıkta bir merkez olacak. Seracılık teknolojilerinin tüm alanları İzmir’de Büyükşehir Belediyesi’nin himayesinde üreticiyle buluşacak. Bu vadide yapılan yatırımlar yerli seracılık teknolojilerinin üretimi için proje bazlı yatırım sistemi kapsamında teşvik edilecek. İzmirli üretici seracılıkta son teknolojiyi kullanacak

8. Her ilçemizde özel projeleri uygulayıp hayata geçireceğiz Her ilçe belediye başkanımızla özel çalışmalar ve projeler gerçekleştireceğiz. her ilçenin tarımsal kapasitesine göre araştırmalar ve geliştirmeler yaparak destek sağlayacağız. Süt ve Süt Ürünlerinde yerel markalarımızı yaratacağız. İzmir’imize özel ve benzeri olmayan bir Süt ve Süt Ürünleri Bölgesi oluşturacağız. Tire, Ödemiş, Kiraz ve Beydağ, Bayındır, Selçuk bu özel bölgenin kurulacağı yerler olacak. Süt ürünlerinde hali hazırda 1 numara olan İzmir’imizi, dünyaya tanıtacağız. Olmayan ilçelerde kooperatifler kurarak çiftçimizi
destekleyeceğiz.

9. İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde ‘Kırsal Kalkınma, Tarım ve Gıda Hizmetleri Genel Müdürlüğü‘ kurulacak. Bu alanda genç ve kadın girişimciliğinin geliştirilmesi, yeni kırsal finans uygulamaları, mesleki ve teknik eğitime ağırlık verilmesi ve kooperatifçiliğin çok etkin biçimde değerlendirilmesi sağlanacak. Tarımın ve üretimin her alanında genç ve kadın çiftçilerimizle işbirliğine gidilecek. Tecrübeli çiftçilerimiz de kapsam dahilinde olacak. Başta kadınlar ve gençler olmak üzere binlerce insanımız iş bulacak.

10. Ürün temininde ayrımcılık yapılmayacak Başta süt ürünleri ve çiçekçilik olmak üzere hiçbir ayrımcılık olmaksızın tüm kooperatiflerden, üreticilerden ürün alacağız. Adil olacağız, geliri herkesle paylaşacağız, birlikte büyüyeceğiz.

11. Tarımsal bilgilendirmeden üretime, ürünlerin saklanmasından depolanmasına kadar çok yönlü ve çeşitli çalışmalar gerçekleştirilecek. İşe en başından, geleneksel tohumlarımızın korunmasından ve geliştirilmesinden başlayacağız. Geleneksel tarımı geleceğin tarımıyla buluşturacağız

12. İzmir’in binlerce yıllık yemek kültürünü dünyaya tanıtacağız. İzmir, ‘Gastronomi’nin Türkiye’deki marka yüzü olacak. Organik tarım, çevreye duyarlı turizm modeliyle tanışacak. İzmir, gastronomi turizminde bir dünya markası olması için öncelikle türkiye’nin marka merkezlerinde ve dünyanın
marka şehirlerinin önemli noktalarında ülkemizin tanıtımını sağlayacağız.

GASTRONOMİ, İZMİR’DEN DÜNYAYA AÇILACAK.

A. Vadi içerisindeki firmalara, Tarımsal Üretim konusunda, Tarım Bakanlığımızın sağladığı bütün destekler sunulacak. Tarım Bakanlığımızın sağladığı bütün destekler sunulacak.

B. Bu desteklerden en etkili şekilde faydalanmasını sağlamak için ücretsiz danışmanlık hizmeti verilecek. Ücretsiz danışmanlık hizmeti verilecek. 

C. Vadideki tüm yatırımlar en yüksek seviyedeki teşviklerden yararlandırılacak.

13. Yaş sebze-meyve, fidecilik, süs bitkileri ve daha birçok ürüne hem üretim hem de Ar-Ge merkezi olacak bir alanı özel hukuki bir statüyle bir Vadi haline getireceğiz. Bununla ilgili gerek yatırımcıya gerek üreticiye son derece cazip teşvik sistemleriyle destek olacağız. Gıda ve Tarım Teknolojileri Vadisi İzmir’de kurulacak.

D. Tarıma Dayalı Sanayi Tesislerine yapılacak yatırımlar kapsamında, belli kriterleri sağlamak şartıyla % 50’ ye varan oranda süreli ortaklık kurulacak.


Bu kapsamda,

a) Bitkisel ürün işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlardan yaş meyve sebze tasnif, paketleme ve depolama yatırımlarına, 

b) Hayvansal ürün işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlara,
c) Su ürünleri işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlara,
ç) Hayvansal ve bitkisel orjinli gübre işlenmesi, paketlenmesi ve
depolanmasına yönelik yatırımlara, Tarıma Dayalı Sanayi Tesisleri ile gerekli hallerde % 50’ ye varan oranda süreli ortaklıklar kurulacak.

d) Yenilenebilir enerji kaynakları kullanan yeni seraların yapımına yönelik yatırımlara,
e) Soğuk hava deposu yapımına yönelik yeni yatırımlara,
f) Çelik silo yapımına yönelik yeni yatırımlara,
g) Yukarıda sıralanan alanlarda kullanılmak üzere, yenilenebilir enerji kaynaklarından jeotermal ve biyogazdan ısı ve/veya elektrik üreten tesisler ile güneş ve rüzgâr enerjisinden elektrik üreten tesislerin yapımına yönelik yatırımlarla ortaklık kuracağız.

E. Tarım Teknolojileri konusunda yapılacak yatırımlara (100 milyon dolar üzeri) Proje Bazlı Teşvik Sistemi kapsamında dünyanın en iddialı teşviklerini sağlayacağız:
· Vergisel destekler
· Gümrük vergisi muafiyeti
· KDV istisnası
· Bina inşaat harcamaları için KDV iadesi
· Yatırım tutarının 2 katına kadar Kurumlar Vergisi İndirimi veya 10 yıla kadar Kurumlar Vergisi İstisnası

· İstihdam destekleri
· 10 yıla kadar Sigorta Primi İşveren Hissesi desteği
· 10 yıl süreyle Gelir Vergisi Stopajı desteği
· Nitelikli personel desteği Tarım Teknolojileri konusunda dünyanın en iddialı teşviklerini sağlayacağız.

· Yatırımın finansmanında kullanılan yatırım kredisi için 10 yıla kadar faiz veya kâr payı desteği
· Sermaye katkısı (Ortaklık)
· 10 yıla kadar enerji desteği
· Yatırım yeri ile ilgili destekler
· Yatırım yeri tahsisi ve belirli şartlarda söz konusu taşınmazın bedelsiz olarak yatırımcıya devredilmesi
· Altyapı desteği