GÜNDEME BAKIŞ (Özel Haber) – Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer; Seferihisar Belediyesi, Seferihisar Engelsiz Yaşam ve Çevre Derneği, Özel Can Arkadaş Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nin ortaklaşa protokolüyle hayata geçirilen “Engelliler Eğitim ve Sosyal Yaşam Kampüsü projesiyle ilgili detayları anlattı. “Bir hayal gerçek oldu” diyen Başkan Soyer, “Uzun yıllara dayanan bir hayal. 2009’da bunun hayalini kurmaya başladık. Bir zihniyet değişikliği aslında…Bu memlekette engelli oranı yüzde 10. Ama bu oranın yüzde 10 olduğunu yaşamda görmezsiniz. Onlar evlerine hapsedilir. Ömürleri evde geçer ve yaşatılırlar. Hayata entegre etmek, hayattan tat almalarını sağlamak, üretmelerini mümkün kılmak hiç düşünülmez. Onun için de dışlanırlar. Bunun böyle olmaması gerektiğinin dünyada çok güzel örnekleri var. Engellilerin çalıştırıldığı kafeler, onlarlar yapılan üretimler…O kadar çok ve çeşitli çözümler var ki…Biz de neden bunlar yok diye yola çıktı. Özel Eğitim Merkezi sahibi arkadaşımızla bu hayali hep kurduk. Belediye olarak bunu yapacak gücümüz olmadı. O yapmalıydı. Biz sadece destek verdik. Bir protokol imzaladık ve buna başından beri uyuyoruz. Sonunda hayal gerçek oldu. Müthiş bir tesis ortaya çıktı. İçinde mutfak atölyesi, spor salonu var. Engellileri hayata entegre edecek, hayattan tat almalarını sağlayacak bir tesis ortaya çıktı. Almanya’da bizim kardeş şehrimiz var. Onların engellilerin hayata entegrasyonuyla ilgili ortak projeler yaptık. Ham Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı da açılışa geldi. Alman Başkonsolosu da geldi. Almanlarla birlikte sürdüreceğiz. Engelli olimpiyatlarına katılacağız” dedi.

GÜNDEMLE İLGİLİ SORULARI YANITLADI!
Soyer, çalışanların maaşlarını bile ödeyemiyor. Belediye borç batağında” yönündeki iddialarla ilgili, “10 senedir maaş ödeyemediğimiz bir an olmadı. Çok sıkıntılı bir bütçe devralmıştık. 2009’da belediyeyi devraldığımızda bütçemiz 10 milyon borcumuz 40 milyondu. Şuanda da borcumuz var. Türkiye’de belediyelerin borçsuz olması ender bir durumdur. Devletin yasaları bize tüccar muamelesi yapıyor. Mesela haciz uyguluyor. Bana haciz uygulayan vergi dairesi kadar devletim. Borcumuz sürdürülebilir. Tekneyi yürütüyoruz. Bizim ne yazık ki yerel yönetim reform paketine ihtiyacımız var. Bize özgün koşullardan bunu söylemiyorum. Bakış açısıyla zihniyet değişikliği lazım. Vergi dairesi bana haciz uyguluyor. Bana, ‘çalıştırdığın işçinin vergisini vereceksin’ diyor. Ben çalıştırdığım işçi ile kamu hizmeti yapıyorum. Babamın çiftliğini idare etmiyorum. Bütçemdeki yetersizlikten dolayı o işçinin vergisini ödeyemediysem sen bana haciz uygulayamazsın. Sen bana kaynak yaratmak zorundasın. Varsa eksik, yanlış yönetimim sen bana bunun hesabını sorarsın. Ama düzgün yönetiyorsam, çalıp çırpmıyorsak o zaman sen bana kaynak yaratmak zorundasın. Çünkü sen devletsen ben de devletim” dedi.

AZİZ BEYLE EN UFAK BİR SORUN YAŞAMADIK
“İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun sizi Büyükşehir Başkan adayı olarak görmek istemediği yönünde iddialar var. Bununla ilgili ne söyleyeceksiniz?” sorusuna Soyer, şöyle yanıt verdi: “Bununla ilgili bir haber çıkmıştı. Kırmızı çizgisi Tuncay Özkan, Tunç Soyer diye…Kendisini hemen aradım. Kendisi bana, ‘Yok öyle bir şey. Ben böyle bir şey söylemedim. Bunlar uyduruluyor’ dedi. Daha sonra bir törende bir araya geldik. Böyle bir şey söylemediğini kamuoyu önünde ifade etti. Aziz Beyle bugüne kadar aramızda en ufak bir soğuk, üzücü diyebileceğim hiçbir şey yaşanmadı. Ne bir kaş kalkması, ne bir ses yükselmesi söz konusudur. Asla kendisini kıracak bir şey yapmadım. O da beni hiçbir zaman üzmemiştir. Böyle bir ilişkimiz olmadı. Aziz Bey’e benim büyük saygım var. İzmir için yaptığı işlere çok saygı duyuyorum. Türkiye’de bu kadar ciddi bir ekonomik kriz yaşanırken, hep inişli çıkışlı birçok şey yaşanırken uluslararası derecelendirme kuruluşlarında üç tane AAA almak, gerçekten her türlü takdirin üzerinde bir şey. Bu gerçekten büyük başarı. Süt kuzusu projesi o kadar doğru bir proje ki…Bundan sonra kim Büyükşehir Belediye Başkanı olursa olsun bunları sürdürmek zorunda. Tarım alanında yaptığı birçok proje var. Takdir edilmesi şeyler. Aziz Başkanın bana karşı en ufak bir tepkisi olduğunu düşünmüyorum. Aramızda en ufak kırıcı bir şey yaşanmadı. Belli çevrelerin uydurduğu şeyler var. 10 senedir ne ben saygısızlık etmişimdir ne o beni kırmıştır” dedi.