Yapımına başlandığı günden itibaren işçi ölümleri ve işçilerin çalışma koşullarıyla sık sık gündeme gelen İstanbul Havalimanı, DHMİ TBMM KİT Üst Komisyon toplantısında gündeme geldi.
CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, DHMİ Genel Müdürü Funda Ocak’a İstanbul 3. Havalimanı’nda yaşanan işçi ölümlerini, işçilerin çalışma koşullarını ve paralarının ödenip ödenmediğine ilişkin sorular yöneltti. Sertel, “Kamuoyunda sıklıkla tartışıldı ve hâlâ tartışılıyor ve bir müddet daha. İstanbul üçüncü havalimanın yapımı sırasında işçilerin ölümü, kötü çalışma koşulları sıklıkla gündeme geldi. Eylem yapan işçiler ‘Odalarımız tahtakurusu, pire dolu. Her gün ölen, yaralanan arkadaşlarımız var’ şeklinde iddiaları dile getirdiler.  DHMİ, işin sahibi olarak inşaat süresince işçilerin çalışma ortamlarıyla, şikâyetleriyle ilgili bir çalışma yürüttü mü? Şikayetlere ilişkin çözüm üretti mi” diye sordu.



“ŞANTİYE KOŞULLARI KABUL EDİLEBİLİR DEĞİLDİ”
Daha sonra söz alan DHMİ Genel Müdürü Funda Ocak, şantiye koşullarıyla ilgili şikayetlerde haklılık payı olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: “Şantiye koşullarıyla ilgili biz de İGA nezdinde girişimde bulunduk. Tahtakuruları bu dönemde kabul edilebilecek şeyler değil. Bu şantiye koşullarının, ilaçlanmasının, servis imkânlarının, yemek koşullarının düzenlenmesi konusunda bizim de defalarca uyarımız oldu. Son patlak veren olaylardan sonra şantiyede ciddi düzenlemeler yapıldı, iyileştirmeler sağlanıldı. İşçi ölümleri tabii ki kabul edilebilir şeyler değil. 2015 yılı resmî yer tesliminin yapıldığı tarihten 29 Ekim tarihine kadar şantiyede toplam 220 bin kişi istihdam edilmiştir. Bu 220 bin kişiden 30 işçi iş kazasıyla 25 işçi de doğal koşullarla vefat etti. Tutuklamalar da tabii ki hepimizi üzen süreçler. 61 kişi gözaltına alındı, 30 kişi serbest bırakıldı, o süreçte 31 kişi de tutuklandı. Bundan dolayı da üzgünüm dedi."