AK Parti İzmir Milletvekili Cemal Bekle, Dünyada ‘Romanlar Günü’ 8 Nisan olarak kutlanırken, Türkiye'deki Romanlar olarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde, "Bu ülkede özür dilenmesi gereken bir grup varsa, ben devletim adına Roman kardeşlerimizden özür diliyorum" dediği günün önemini hatırlattı. Bekle, Roman Açılımı’nın günü olan 14 Mart’ı ‘Türkiye Romanlar Günü’ olarak kabul ederek, ilkini 2015 yılında kutladıklarını ifade etti. AK Parti hükümetlerinin başlattığı açılımlarla birlikte Roman vatandaşlara kucak açıldığını belirten Bekle, “Bu toplum AK Parti’ye kadar yasalarla ötekileştirildi. Biz bu ayrımcılığı ortadan kaldırdık” dedi.

“BİRLİKTE TÜRKİYE’YİZ”
Birliktelik ve beraberlik kavramının her şeyden önce geldiğini vurgulayan Bekle, “Allah'ın yarattığı en değerli varlık insandır. Yaradılış itibariyle hiç kimsenin bir başkasından üstünlüğü yoktur. Herkes insanlık için elinden geleni yapmalıdır. Biz eşit yurttaşlık temelinde, büyük Türkiye idealine inanan, farklılıklarımızı zenginliğimiz olarak gören bir anlayıştan geliyoruz. Biz birlikte Türkiye’yiz. Bizim birlikteliğimiz, bizim kardeşliğimiz her şeyin önündedir. Ülke olarak hep birlikte kalkınmaya, daha güçlü yarınlara dev adımlar atmaya devam edeceğiz” dedi.

“SORUNLAR ÇÖZÜLÜYOR”
Roman vatandaşlara yönelik ayrımcılığın AK Parti döneminde başlatılan açılımlarla ortadan kalktığına dikkati çeken Bekle, Roman Romanların sosyal ve ekonomik entegrasyonu için son yıllarda önemli çalışmalar yapıldığını ifade etti. Bekle, “Roman vatandaşlarımızın Cumhuriyet tarihi boyunca biriken toplumsal sorunlarını çözmek için çalıştaylar düzenledik. Yeni İskân Kanunu ile Romanlara yönelik ayrımcı hükümleri ortadan kaldırdık. İlk defa Roman vatandaşlarımızın sorunlarının çözülmesine yönelik sistematik bir eylem planı uygulamaya koyduk. Roman dayanışma merkezleri kurduk” ifadelerini kullandı.