Ege Üniversitesinde düzenlenen seminerde konuşan Prof. Dr. Aykut Güvensen, atmosferde polenlerine yoğun olarak rastlanan bitkilere dikkat çekerek,  “Özellikle polen bakımından bireyleri alerjik hastalık yapabilecek olan zeytin ve meşe gibi bitkilerin park ve bahçelere dikilmemesine dikkat edilmeli. Burada en büyük sorumluluk belediyelere düşüyor. Şehir merkezlerine bu tür bitkiler dikerek yarardan çok zarar veriliyor. Benim önerim ise şehir merkezlerine su istekleri az olan zakkum, defne gibi bitkiler dikilerek havadaki alerjenik polen yoğunluklarının artmamasına katkılar sağlayabiliriz” dedi.

Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇEVMER) tarafından düzenlenen “Perşembe Seminerleri” kapsamında “Ege Üniversitesi Kampüs Atmosferik Polen Çeşitliliği” konulu seminer gerçekleştirildi. Seminer, Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi ve Herbaryum Uygulama ve  Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aykut Güvensen tarafından gerçekleştirildi. Etkinliğe, ÇEVMER Müdürü Prof. Dr. Dinçer Ayaz, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Polenlerle ilgili bilgi veren Prof. Dr. Güvensen, “Polenler, çiçeklerin üreme organlarındaki antenlerde oluşturulmakta ve çevreye saçılmaktadır. Ancak, tozlaşmasını rüzgâr yoluyla tercih eden bitkilere ait polenler kilometrelerce uzaklara taşınarak alerjik hastalıklara davetiye çıkartabilmektedir” dedi.

KAMPÜSE POLEN YAKALAMA CİHAZI KURULDU
Prof. Dr. Aykut Güvensen,  ‘‘Çalışmalarımızı alerjen polenler üzerine sürdürüyoruz. Üniversitemiz kampüsünde yürüttüğümüz çalışma ile  Eğitim Fakültemizin çatısına ve İzmir Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü birer polen yakalama cihazı kurduk. Bu cihaz yardımıyla atmosferdeki polenlerin günlük değerlerinin ortaya konması ve analizlerinin gerçekleştirilmesini amaçlıyoruz. Amacımız, bu uygulamayı ülkemizin her yerine yaymak. Bu sayede yeni iş kollarının çıkabileceğini ümit ediyorum.  Avrupa’nın birçok kentinde polen alerjisine duyarlı olan kişilerin uyarılabilmesi için; meteorolojik hava durumu tahmin raporlarına ilaveten, havadaki haftalık veya günlük polen değişimleri TV, internet, radyo ve gazete gibi yayın organlarıyla veriliyor. Sayın rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak’ın büyük destekleriyle; Ege Üniversitesi (Tıp Fakültesi ve Fen Fakültesi), Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve İzmir Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü arasında hava tahminleriyle birlikte polen değerlerinin üniversitemiz web sitesinden verilmesi ve İzmir meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü tarafından bu verilerin web sitelerinde yayınlanmasına yönelik çalışmalar başlatılmıştır. Böylece bu verilerden elde edilen sonuçlar, özellikle polen alerjisine karşı duyarlılığı olan geniş halk kitlesine hizmet edecektir. Bu nedenle, çalışma İzmir’de “1. Pilot Bölge” olarak başlatılmış durumdadır. Konunun önemini, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli de çeşitli yayın organlarında belirtmiştir ve bu tür çalışmaların ülke genelinde yaygınlaştırılması gerektiğini söyleyerek desteklemektedir” dedi.
Seminer sonunda ÇEVMER Müdürü Prof. Dr. Dinçer Ayaz, Prof. Dr. Aykut Güvensen’e “Teşekkür Belgesi” verdi.