Yoğurt, besleyici özellikleri ile Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alır. Özellikle kemik gelişimi için oldukça faydalı olan bu besin, birçok yemeğin yanında afiyetle tüketildiği gibi farklı hamur işi çeşitlerinin yapımında da rol almaktadır. Günümüzde artık insanların birçoğu dışarıdan hazır yoğurt almak yerine evde teze günlük sütler ile kendi yoğurdunu hazırlamaya başladı. Bu sayede daha sağlıklı ve daha taze yoğurt tüketilmesi elde edilmiş oldu.

Günlük taze sütlerin alınıp kaynatılmasının ardından maya ilave edilir ve bir süre dinlendirilen yoğurt tam kıvamında hazır hale gelir. Ancak sıra tüketime geldiğinde yoğurdun tadında ekşilik olduğu sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Yoğurt, yapısı itibari ile çabuk bozulabilen bir besin ögesidir. İçerisinde yer alan mikroorganizmalar ortam sıcaklığına ve muhafaza koşullarına göre değişim gösterebilir. Bu da yoğurdun ekşimesine neden olabilir. Bu durumla karşı karşıya kalmamak için dikkat edilmesi gereken önemli püf noktalarını sizler için araştırdık.

Maya Miktarını Doğru Belirleyin
Yoğurt yaparken kullanılacak olan maya miktarı oldukça önemlidir. Fazla oranda maya kullanılması, yoğurdun kıvamını arttırmak yerine ekşi bir tadın hakim olmasına neden olacaktır. Bu nedenle kullanılacak olan mayanın kıvamına dikkat edilmesi gerekir.

Bir yemek kaşığı yoğurt ilk olarak bir kasenin içerisinde çırpılır. Önceden kaynatılan bir litre sütün içerisine orta kısmından olacak şekilde ilave edilir. Bu aşamada hızlı bir şekilde karıştırma işleminin yapılması gerekir. Karıştırarak mayanın süt içerisinde eşit miktarda dağılması sağlanacaktır. Kullanılacak yoğurt mayasının ekşi olması halinde ise ölçü yarım kaşığa düşürülmelidir.

Mayalama Sıcaklığına Dikkat Edin
Tam kıvamında ve tadında yoğurt elde etmek için sütün sıcaklığına dikkat etmek gerekir. Kaynatılan sütün yeterinde ılımasına fırsat tanınmaz ve mayalama işlemi süt çok sıcakken yapılırsa yoğurdun tadı yine ekşi olacaktır. Ancak bu aşamada devreye damak tadı da girmektedir. Yoğurdu biraz ekşi ya da tatlı sevenler, sütün sıcaklığını ona göre belirleyebilir.

Mayalama sıcaklığı, birkaç deneme ile tam olarak oturtulabilir. Ancak yine de çok sıcak ya da çok soğuk bir seviyede mayalama yapılır ise bu kez maya tutmaz ya da yoğurt çok sulu bir kıvam alır.

Mayalama Süresi
Yoğurdun ekşi olmaması için dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta da mayalama süresidir. İdeal kıvam ve tada sahip yoğurt yapmak için bu süreye dikkat etmek gerekir. İyi bir yoğurdun elde edilmesi, yoğurdun ne kadar hızlı sürede soğuduğu ile bağlantılıdır. Bunun sağlanması için her mayalama aşamasında aynı yerin kullanılmasına özen gösterilmelidir. İdeal mayalama süresi, yoğurdun bulunduğu oda sıcaklığına göre değişse de genel olarak üç saat ila sekiz saat arasındadır. Ancak on iki saate kadar da mayalama için beklemeği tercih edebilirsiniz.

Doğru Sütü Tercih Edin
Çiğ sütten yoğurt yapılacak ise temin edilen yerin güvenilir olması gerekir. Günlük pastörize sütler de yine yoğurt yapımı için tercih edilebilir. Ancak sütlerin yağının alınmamış olması yani tam yağlı sütlerin tercih edilmesine özen gösterilmelidir. Evde yoğurt yaparken light ya da benzeri süt türlerinin tercih edilmemesi gerekir.

Marketlerde satılan uzun ömürlü sütler ise yoğurt yapımı için uygun değildir. Bu sütler ile yoğurt yapılırsa, yoğurdun tutma ihtimali yoktur. Taze günlük sütler ise evde yoğurt yapımı için tercih edilebilir.