Posta'dan Erdal Kaplansever'in haberine göre, ev ekonomisinin daha da önem kazandığı günümüzde, markalar dikkat çekici kampanyalarla tüketicilerin ilgisini çekmeye çalışıyor. Yıl boyu farklı biçimlerde süren kampanyalar arasında en dikkat çekici olanı, şüphesiz her yıl kasım ayının son cuma günü yapılan Black Friday oluyor.

SÜPER CUMA

Perşembeyi cumaya bağlayan gecenin ilk saatlerinde başlaması sebebiyle ‘Black Friday’ olarak adlandırılan bu gün, ülkemizde Efsane Cuma, Beklenen Cuma ve Süper Cuma gibi isimlerle anılıyor. Mağazaların yanı sıra özellikle e-ticaret platformlarında alışveriş büyük ölçüde artıyor, satışlarda çok ciddi bir hareketlenme yaşanıyor. Son yıllarda ülkemizde de popülaritesi yükselen bu özel günle ilgili detayları konuşmak için GittiGidiyor Türkiye Genel Müdürü, Ebay Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktörü ve TOBB E-Ticaret Meclisi Başkanı gibi görevleri bulunan Öget Kantarcı ile bir araya geldik.

1 MİLYAR BEKLENTİSİ

Bankalararası Kart Merkezi verilerine göre, geçen yılki Süper Cuma’da 565 milyon TL online alışveriş yapıldı. Öget Kantarcı’nın tahminine göre, bu yıl alışveriş siteleri sadece Süper Cuma günü, 1 milyar TL’lik satış gerçekleştirecek. Kantarcı, “Geçen yılki satış miktarı, önceki yıldan iki kat fazlaydı. Bu yıl da iki kat artış sürpriz olmaz. Fiyat artışları sebebiyle çok sayıda tüketici ihtiyaçlarını erteledi. Beklemede olan bu insanlar için Süper Cuma önemli bir fırsat. İddia ediyorum ki son aylarda yaşanan fiyat artışlarından çok daha fazla bir indirim olacak.”

15 KAT FAZLA SATIŞ

Türkiye’de de e-ticareti ciddi şekilde canlandıran bu kampanyalarla tüketicilerin taleplerine ve ihtiyaçlarına karşılık verdiklerini söyleyen Öget Kantarcı, “Bu yıl çok daha özel bir yıl. Geçen yıl Süper Cuma günü, diğer günlerden 10 kat fazla satış gerçekleşti. Bu yıl 15 kat fazla satış olacağına inanıyorum” dedi. GittiGidiyor platformundaki yüzlerce farklı satıcıyla uzun süredir bugün için görüşmeler yaptıklarını belirten Kantarcı, “Normal günlerde 60 civarında üründe yıldız fırsat uygulamamız var. Süper Cuma’da 1500 farklı üründe yüzde 80’e varan indirimler yapılacak. Vatandaşlarımıza tavsiyem, bu gece 00’dan itibaren bilgisayar başına geçmeleri ve ihtiyaçlarına göre en avantajlı ürünleri satın almaları” diye konuştu.

BUNLARI YAPIN

Öncelikle ihtiyaçlarınıza göre bir alışveriş listesi hazırlayın. Bütçenizi de önceden belirleyin.

Alışveriş yapacağınız siteleri önceden seçin ve satıcıların duyurularını takip edin.

Güvenli alışveriş için bilinen satış platformlarını tercih edin. Adı sanı duyulmamış sitelere itibar etmeyin.

Ürünlerin fiyatlarını satıcılara göre karşılaştırın, mutlaka biraz daha ucuzu vardır.

Kargo ücreti var mı dikkat edin. çoğu satıcı kargo bedava kampanyası uygulayacaktır.

Kredi kartı limitlerinizi kontrol edin. yeterli değilse para transferiyle limit takviyesi yapın.

En iyi fırsat ürünleri sınırlı sayıda olur. Gecenin ilk saatlerinde alışverişe başlayın, sonraki güne bırakmayın.

ALIŞVERİŞ LİSTESİ

Elektronik ürünler, ev eşyası ve giysi-ayakkabı-aksesuar gibi ürünler haricinde evde kullanacağınız tüketim ürünlerine odaklanabilirsiniz. Liste yaparken uzun dönemli ihtiyaçlarınızı düşünün. Örneğin bebek bekleyen bir aile, bir yıllık bebek bezi stoğu yapabilir. Bozulmayan ve depolanması kolay ürünler de listenizde olsun. Temizlik maddeleri, kişisel bakım ürünleri, baklagiller, dayanıklı gıda ürünleri bu grupta değerlendirilebilir.