SILA TEKİN/GÜNDEME BAKIŞ - ‘Kız Çocuğu’ adlı tiyatro oyunları festival kapsamında seçilen topluluk adına konuşan Nihal Açıkel, ‘Oyunumuz daha önce ODTÜ Tiyatro Festivali’nde oynandı ve Almanya’da seçilerek turne kapsamında seyirci ile buluştu. Bizim bu noktada tek amacımız ‘Kız Çocuğu’ oyunumuzun adını duyurarak; bir kadının doğumundan ölümüne kadar olan süreçleri tiyatro sahnelerinden köy kahvelerine kadar taşıyarak her kesmin bu sorunlardan haberdar olmasını sağlamak’ dedi.



TUNÇ SOYER’DEN BÜYÜK DESTEK
7-17 Aralık tarihleri arasında on gün kadar sürecek Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali’nde bu yıl “Yaşamak” teması işlenecek. Kıbrıs Şehitleri Caddesi Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde festival için kortej ve sokak oyunları ile başlayan festivalin katılımcıları arasında yer alan Ürkmez Kadın Tiyatrosu ‘Kız Çocuğu’ adlı oyunlarını sergileyecek. Seferihisar Belediyesi’ne bağlı olduklarını ve Tunç Soyer’in süreçte kendilerine çok yardımcı olduğu söyleyen Açıkel,  ‘Biz bir şeyler yapabildiysek başta Tunç Soyer’in bize sağladığı destekler sayesinde bunu başardık. İlk başladığımızda Ürkmez Düğün Salonu’nda oynadık. Zaten Tunç Bey’in sayesinde tiyatromuz gelişkin bir haldeydi. Sonra Tunç Bey bize cep sahnesi yaptırdı ve bu sayede Ürkmez Belediye Gençlik Merkezi’nde oyunlarımız sergilenmeye başladı. İlerleyen süreçte sığamamaya başlayınca yer kavgaları bile oldu, bu durumdan mutlu olduk’ dedi.

‘SADECE 7 KİŞİ BAŞLADIK’
2014 yılının aralık ayında kuruldukları zaman önce sadece yedi kişi olduklarını ve Kadın Tiyatrosu olmasına rağmen içlerinde erkeklerin de olduğunu söyleyen Açıkel, tiyatronun kuruluş sürecinden bahsetti. Tiyatro eğitmeni Vedat Murat Güzel’in 4,5 yıl önce bir tiyatro grubu kuracağını söylemesiyle başladıklarını ifade ederek, ‘Adına Ürkmez Kadın Tiyatrosu’ vererek, kadınların toplumda yaşadığı sıkıntılara değinmeyi amaçladık. Süreç içerisinde de sayımız  arttı ve 2015’te ‘Kadın Masalları’ adlı ilk oyunumuz Sığacık’ta Kaleiçi’nde festivalde oynandı. Deneyimli hocamız; çocuk, genç ve yetişkinler olmak üzere 13 ayrı tiyatro çalıştırmakta. Ulamış’ta da yetişkin ve çocuk olmak üzere 13 ayrı oyunumuz var. Seferihisar’da ise çocuklar gençler ve doğaçlama tiyatromuz mevcut. Çocuklarla play-back tiyatro çalışmamız ise oluşum aşamasında, yakında başlayacak’dedi.

Tiyatro anlayışına farklılık getiren topluluk, ‘forum tiyatrosu’ adı altında sahnede oynadıkları bir oyunun ardından 15-20 dakika diyalog halinde oyundaki ters giden şeyler üzerine konuşuyor. Ardından seyircilerden birini sahneye alarak bu terslik neredeyse uygulamalı olarak düzeltiliyor.

‘BİZ OYNARKEN, SEYİRCİ İZLERKEN AĞLIYOR’
‘Kız Çocuğu’ oyununun yazılış süreci hakkında bilgiler veren Açıkel, “Hocamızın annesinin anısına yazdığı oyunumuz ODTÜ Tiyatro Festivali’ne seçildi. Orada sergiledikten sonra Denizli Bozkurt Belediyesi’nin daveti üzerine orada da oynadık. Daha sonra Münih’te bir kasabada 13 gün kalarak ‘Kız Çocuğu’ oyunumuzu sunduk ve turneye çıktık.

Turneden geldikten sonrasında belediyeler ile irtibat halinde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bizlerin tek amacı sesimizi duyurmak. Bir kadın toplumda ne yaşıyor neye maruz kalıyor onu göstermek istiyoruz. Oynarken ağlayarak oynuyoruz ve bizler ağlarken seyirci de ağlayarak izliyor. Tek perdelik 55 dakikalık oyunumuzda siyahlarımızla sahneye çıkıyor ve bir kadının doğumundan ölümüne kadar olan süreçte ne yaşadığını anlatıyoruz” şeklinde konuştu.

KAÇIRDIM DEMEYİN NAZIM HİKMET’E GELİN
26 Kasım’da Karşıyaka Çarşı Kültür Merkezi’nde İzmir Kadınlar Meclisi Kent Konseyi’nde  toplanıp ‘Kız Çocuğu’nu oynadıklarından bahseden Açıkel, “Atatürkçü Düşünce Derneği ile Buca Konseyi gibi konseyler de bunun üzerine bize de gelip oynar mısınız dediler. Bize salon verin yeter biz her yerde oynarız ve konumuzu duyururuz. Yeter ki imkanlar sağlansın”dedi.

Tiyatro Festivali kapsamında 11 Aralık Salı akşamı Güzelyalı Nazım Hikmet Sahnesi’nde saat 20.00’da  gösterilecek oyunlarına herkesi beklediklerini de sözlerine ekleyen Açıkel, oyunun ücretsiz gösterileceğini, sadece kapıdan davetiye alınmasının  yeterli olduğunu söyledi.