Küba seyahati öncesi Küba’da internete erişimin biraz zor olduğunu duymuştuk. Ancak gitmeden bazı şeyleri anlamak zor oluyor gerçekten. Bu nedenle Küba’ya gidecek herkesin merak ettiği internet sürecine değinmek isteriz.

Öncelikle Küba’da internet var arkadaşlar. Küba dış dünyayla bağları kopuk bir ülke gibi görünse de aslında bu tamamen Amerika’nın ambargosu ile alakalı. Devlet internete girmeye, dünyayla iletişim kurulmasına karışmıyor. Buradaki sorun internetin altyapısı ve yaygın olmamasıyla alakalı.

Obama döneminde Amerika ile olan siyasi ilişkiler iyileşince fiber optik kabloların tedariği ile internetin yaygınlaşması hız kazanmış. Trump döneminde ise tekrar yavaşlamış. Bu nedenle internet ağı önceki senelere göre daha yaygın.

Küba’da bir kafeye gideyim, restoranda oturayım da wifi şifresini alıp internete gireyim olayı yok. Bazı restoranlarda “wifi vardır” ibaresi var ancak o da düşündüğünüz gibi bir durum değil.

Peki Küba’da internet nasıl işliyor? Öncelikle internet herşeyde olduğu gibi devletin kontrolünde. Etecsaadında devletin bir telekominikasyon şirketi var. Buradan pasaportlarınızla saatlik veya 5 saatlik internet kartı almanız gerekiyor. Yani bakkaldan kontörlü kart alabilir gibi her yerden alamıyorsunuz.

1 saatlik kart 1 CUC (1$) , 5 saatlik kart 5 CUC (5$). (Mart 2018) Fiyatlar yüksek gelebilir ancak önceki yıllara göre oldukça düşükmüş. Muhtemelen önümüzdeki yıllarda daha da düşecektir.

Kartınızı aldıktan sonra wifi noktalarını bulmanız gerekiyor. Genellikle şehirdeki parklarda internete bağlanabiliyorsunuz. Zaten elinde telefonu olan ve ayakta hareket etmeden zombi gibi bekleyen insanlar görürseniz bilin ki internet noktasındasınız.

Restoran ve cafelerde gördüğünüz wifi vardır işareti de parkların görevini görüyor. Kartınız varsa internete bağlanabiliyorsunuz. Bir nevi wifi vardır işareti orada modemin olduğunu anlatmak istiyor.

İnternet kartlarını 1 kerede toplu almanızı öneririz. Keza sıra bekleyip sıranın size geldiğinde kartın kalmama ihtimali veya daha sonradan açık Etecsa ofisi bulamama ihtimalleri mevcut. Bu nedenle kart alırken kaç gün kalacaksanız, günde kaç saat internete girecekseniz ona göre toplu alın deriz.


Ayrıca bu kartın satıldığı noktalarda karaborsa satıcıları da var. 1 CUC yerine 2 CUC istiyorlar. Oteller de karaborsa gibi daha yüksek fiyattan kartları satıyor. Eğer otelde kalıyorsanız otel yerine Etecsa ofislerinden kart almanızda fayda var.

Etecsa ofislerinde aynı zamanda internet cafe gibi masaüstü bilgisayarların olduğu bölümler var. Kübalılar bu hizmeti de kullanmak için sıra bekliyor olabilir. O nedenle sıra beklerken sormanızı öneririz.

İnternet hızı ise oldukça yavaş. Görüntülü konuşmak zaman zaman problem oluyor. Bizim önerimiz WhatsApp üzerinden sesli görüşme yerine eğer telefonunuz ve servisiniz destekliyorsa “wifi calling” hizmeti. İnternet üzerinden yurtiçindeymiş gibi istediğiniz yeri arayabilmek. Bunu mutlaka araştırın.

İnternet ile ilgili son birkaç önerimiz ise;

  • Kamusal alanlardaki internet noktalarını çevrimdışı harita programınıza kaydedin veya Maps.Me uygulamasını kullanın. Bu program gayet kullanışlı, wifi noktalarını dahi bulabiliyorsunuz.
  • İnternete girerken süre tutun yoksa zamanın nasıl geçtiğini anlayamayıp, internetin yavaşlığından doğru düzgün bir şeye bakamadığınızı fark edebilirsiniz.
  • Önceliklendirmelerinizi yapın. Ailenizi mi arayacaksınız, mail mi atacaksınız, sosyal medyaya mı gireceksiniz? 1 saatte hiçbirini yapamayabilirsiniz.
  • Fotoğraf paylaşacaksanız çevrimdışı düzenlemelerinizi yapın internete bağlandığınızda fotoğraflarınızı direk gönderin. Düzenleyerek vakit kaybetmeyin.
  • Email eklerini indirmek, görmek için uğraşmayın çok zor.
  • Bağlandığınız ağların halka açık ağlar olduğunu unutmayın. Her türlü güvenlik sorunu olabileceğinden bankacılık gibi işleriniz için kullanmayın.