Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Müdürlüğü tarafından, Türkiye'de çok sayıda konutun boş olması, birden çok konutu olanlara yönelik vergi ödemesinde değişikliklere gidilmesi ve kiralık evler için e-devlet üzerinden kayıt yapılmasına ilişkin düzenlemeleri gündeme getirdi. Konut sektörü üzerine yapılması düşünülen değişikliklerle ilgili değerlendirmede bulunan İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün, "Son 2 iki yıldır Türkiye'de konut satışları düşük. TÜİK verilerine göre 2023 yılı ocak ayında İzmir'de 4 bin 894 olan konut satışı, bu yılın aynı döneminde yüzde 15,6 azalarak 4 bin 131 oldu. Bu durum konut alan olmadığı müddetçe kiralık evlerin fiyatların artırması anlamını taşıyor. Barınmak için mevcut kiralık dairelere talep artıyor ve yüksek bedellerle karşı karşıya kalınıyor. Böyle olunca da kira fiyatlarındaki artış, satış fiyatlarında artıştan daha fazla oluyor. Bir yıl içerisinde satılık konutlarda fiyat yüzde 60-70 oranında artarken, kiralık konutlarda ise bu oran yüzde 100'e ulaşmış hatta geçmiş durumda. Geçen sene 7-8 bin lira kirası olan bir daire bu sene 15 bin lira olmuş" dedi.

Konut Satislarindaki Dusus Kira Fiyatla 14847 (2)

'KONUT ALIMI İÇİN TEŞVİK EDİLMESİ GEREKİR'

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın iki ve daha fazla konutu olanlarla ilgili vergi tahakkuku bu sektörde insanları tasarruf hakkına müdahale etme konusunu gündeme getirdiğine dikkati çeken Akgün, "Yatırımlık ya da başka bir amaç için birden fazla ev alımı zorlaştığında, ev almayan insanların kiralık konut bulması da zorlaşıyor. 'Birden çok fazla konut alınsın' diye teşvik edilmesi gerekirken tam tersine birden çok konutu olana vergi çıkarılıyor. Türk ekonomisinin lokomotifi inşaat sektörünün teşvik edilip, daha fazla üretim yapılmasının sağlanması halinde kira fiyatları da düşecektir. Vergi çıkartılmasından korkan kişiler, ikinci konutlarını satışa çıkaracaktır. Bu nedenle piyasa bir arz oluşacaktır ama zannedilmesin ki konut fazlalaştı. Çünkü zaten satılan konutların bazılarında oturan kiracılar var" diye konuştu.

Konut Satislarindaki Dusus Kira Fiyatla 14847 (1)

'BİR YIL İÇİNDE 2 MİLYON MÜKELLEF VERGİ BEYANNAMESİNDE BULUNMADI'

Bir yıl içerisinde 2 milyon mükellefin emlakla ilgili vergi beyannamesinde bulunmadığını belirten Akgün, şöyle devam etti:

"Gelir İdaresi, bununla ilgili düğmeye bastı. 2 milyona yakın mükellef devletle karşı karşıya gelmek zorunda kaldı. Çünkü kiraya verilemeyen boş konutlar bulunuyor ya da insanlar kira kontratını elden yapıp 3-5 ay elden kira alıyor. Böylece vergi beyannamesi verilmiyor, emlak vergisi ödemiyor. Kira kontratlarının bundan böyle e-devlet üzerinde yapılması ve devletin görebileceği hususlarda yansıtılması iyi olacak. Kontrat e-devlet üzerinde olursa anında gelir idaresine yansıyacağı için kimin kaç paraya kira kontratı yaptığı görülecek. Hemen vergi kontratı yapılacak. Bu kuralın önümüzdeki ay başlayacağı söyleniyor."(DHA)