Buca ilçesinde betonlaşma oranının giderek arttığını belirten Kaynaklar Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği Başkanı Oğuz Erol, 2007 yılında kurdukları dernek çatısı altında kırsal alanları koruduklarını ve talanla mücadele başlattıklarını söyledi. Buca'nın metropol yapısına bakıldığında sadece Kaynaklar ve çevre köylerin kırsal alan olarak kaldığını aktaran Erol, betonlaşan yerlerin imara açılmasıyla birlikte Kaynaklar'ın giderek değer kazandığını ve rantın arttığını ifade etti. Son olarak 14 Mart Perşembe günü öğle saatlerinde kimliği belirsiz kişilerin Okcanlar Mevkii'ne girdiğini anlatan Erol, "Kepçelerle girerek araziyi açmış ve konteyner koymuşlar. Korumamız bize bilgi verdi ve Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait bu alana orman bölge şefiyle birlikte gittik. Jandarma komutanımız da geldi. Engel olduğumuz şahıslar hakkında cezai işlemler başlatıldı" dedi.

MOTORİZE EKİPLER TEK AĞACIN KESİLDİĞİNİ FARK EDİYOR
Kanundaki bazı boşluklardan yararlanmak isteyen fırsatçılar bulunduğuna dikkat çeken Erol, talanla savaştıklarını belirterek şunları anlattı:

"Ormanlık arazinin içine bir gecede kepçeleri sokuyorlar, yaklaşık 40 yıllık ağaçları köklüyorlar. Konteyner kurup orayı sahiplenmeye kalkıyorlar. İmar barışından faydalanmak için 5-10 yıldır bölgede bulunduğunu ve yerin kendisine ait olduğunu iddia ediyorlar. Kanundaki boşluktan yararlanmak istiyorlar. Bu tehdit devam ediyor. Biz bir takımız. Merkez Mahalle Muhtarı Erhan Şen ve 2014 yılında göreve seçildiğimiz İzmir Valiliği Çiftçi Mallarını Koruma Meclis Başkanlığı olarak yoğun emek harcıyoruz. Motorize ekiplerin rotalarını belirliyoruz. Alanı çok iyi bildikleri için bir ağaç kesilse hemen yakalıyorlar. Bazen de köylüler tarlalarına giderken görüp ihbar ediyor. Bu şahıslar, ecrimisil kanunu kapsamında kiraladıkları orman arazisi için 3 yıl ödeme yaptıktan sonra yerin hakkını elde etmek istiyorlar. Halbuki devlete ödenen ecrimisil tutarı, oranın kirası değildir, cezai bedelidir. Bu insanlar ecrimisile kira gözüyle bakıyorlar ve hak talep ediyorlar."

"ORMANLARIMIZ BİR AVUÇ KALMIŞ"
Kaynaklar'da 2009 yılında kurulmak istenen taş ocakları için de büyük mücadeleler verdiklerini anlatan Dernek Başkanı Oğuz Erol, şahsi çabaların yeterli olmadığını, dernek ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte hareket edildiğinde desteklerin arttığını ifade etti. Taş ocağına karşı mitingler ve gövde gösterileri düzenlediklerini söyleyen Erol, bu süreçte başarılı olduklarını dile getirdi. Erol şöyle konuştu:

"Taş ocağı yapılsaydı çocuklarımız beyaz kireç tozu yutacaktı. Ağaçlar fotosentez yaptığı için üzerleri tozla kaplanacağından, ağaçların yok olmasına neden olabilirdi. Taş üretimiyle birlikte doğal tahribat yaşanabilirdi. Biz bu mücadelede başarılı olduk. Süreci ÇED raporlarının iptaline kadar götürdük. 2014 yılında Gökdere Mevkii'nde İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin moloz döküm sahasına yakın bir yerde kil ocağı kurmak istediler. Kil ocağı taş ocağından daha tehlikeli. Tozlar rüzgarlar ve yağmurlarla çamura dönüşebilir ve ciğerlerimize yapışabilirdi. Ormanlarımız bir avuç kalmış. Bu bir vicdan meselesidir. Biz bu işe gönlümüzü koyduk, yüreğimizi verdik. Tamamen gönüllülük esasıyla yapıyoruz bu işi. Tahtalı Barajı'nın çıkış noktası Gürlek Mevkii'nde 'su boşa akıyor' diyerek suyu şişelemek için fabrika kurmak istediler. Su boşa akmıyor baraja gidiyor. Eylemler yaptık ve engel olduk. Bu süreçte yerel yönetimlerden destek gördük. Kaymakam da bizi yalnız bırakmadı."

FİDAN DİKİM ETKİNLİKLERİ DÜZENLİYORLAR
Kaynaklar Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği Başkanı Oğuz Erol, büyük mücadeleler verirken tehditler de aldıklarına dikkat çekerek "Biz kimseye göz açtırmıyoruz, tel bile çekseler biz yıkıyoruz. Bu bir akıl tutulması, nasıl bir cesarettir! Tapusuz mal alınır mı, insanlar buralara para veriyor. Talan edilmek istenen alanları kurtarmakla kalmıyoruz. Orman Bölge Şefliğiyle birlikte ormanın yapısına uygun fidanları seçiyoruz. Buca'daki okullarla birlikte fidan dikim etkinliği düzenliyoruz. Geçen hafta 250 fıstık çamı diktik. 30 Ağustos İlkokulu ile birlikte 300 fıstık çamı dikeceğiz. Birinci sınıf öğrencileri ağacına bakacak. Hatıra ormanı kurulacak" dedi.