Yeni Asır Gazetesi'nde yer alan habere göre Türkiye'nin tekstil ve gıda sektörlerinin önde gelen sanayicilerinden Akça Holding'in patronu Rıza Akça'dan alkışlanacak bir karar geldi. Bugüne kadar 500'e yakın çalışanını ev sahibi yapan Akça Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Akça, toplamda 2 bin çalışanını ev sahibi yapmak için harekete geçti.
Üç yıl önceki lüks havuzlu, açık ve kapalı sosyal tesisleri olan Rıza Akça Sitesi'ndeki konutların ailelere teslim töreninde verdiği sözü unutmayan ve personeli tarafından "Melek Patron" diye tanınan Rıza Akça, Sarayköy'de yeni konutlar yapacağını söyledi. Hayırsever sanayici Akça, şimdi 250 konutluk Dilek- Ahmet Göksan sitesine başladı.

TEK VASİYETİM BUDUR

Kız kardeşi ve eşinin adının bulunduğu sitenin çok kısa sürede bitirileceğini belirten Rıza Akça, bundan sonra yapılacak olan 250 ile 300'er dairelik sitelerin temellerinin de çok kısa sürede atılacağını belirtti. Akça ailesi olarak bu hayattaki en büyük sosyal sorumluluk projelerinin çalışanlarının tamamını ev sahibi yapmak olduğunu vurgulayan ünlü işadamı Rıza Akça "Denizli Sarayköyde 2 bin yakın çalışanımızı ev sahibi yapacağız. Bu benim hayat felsefem, ömrüm yettiği süre içinde tamamlayıp hepsini tek tek kendi ellerimle ailelere teslim edeceğim. Ömrüm yetmezse de aileme çocuklarıma tek vasiyetim budur. Akça Holding'de çalışan her bir işçimizin mutlaka bir evi olacak" dedi.

TEKSTİLİN KRALI

Akça Holding patronu Rıza Akça, babası Osman Akça ve annesi Nermin Akça'nın çalışanları ev sahibi yapma vasiyetini yerine getiriyor.
Çalışanların "Patron değil, o bizim babamız" dediği Rıza Akça, rahmetli babası Osman Akça ve annesi Nermin Akça adlarına yapılan sitelerden ve kendi adını taşıyan 240 daireden sonra şimdi kızkardeşi Dilek ve eşi Ahmet Göksan adına 250 dairelik lüks konutlardan oluşan havuzlu ve sosyal tesisli site için start verdi. Denizli Sarayköy'deki arazinin alımlarının tamamlandığı ve kısa sürede tamamlanıp çalışanlara dağıtılacağı öğrenildi. Akça, en çok fabrikadaki işçilerin söylediği "Baba Patron ve "Sen tekstil kralı değil, gönüllerin kralısın" sözlerinin kendisini motive ettiğini ve bununla gurur duyduğunu anlattı.

ÇOCUKLARIM YAPACAK

Evlerin son derece modern ve lüks olmasına dikkat ettiklerini belirten Rıza Akça "Benim ve ailemin tek sosyal sorumluluk projesi budur. Bizim tek amacımız her çalışanın başını sokacak bir evi olmasıdır. Menderes Tekstil ayakta durduğu müddetçe, ben de sağ olduğum sürece hiç bir çalışanım evsiz kalmayacak. Son nefesime kadar bu sözümü tutacağım. İşçilerimi ev sahibi yapacağım. Zaten vasiyetimdir, ailem ve çocuklarım da bu işi devam ettirip 2 bin konutu yapıp tapularını ailelerine teslim edecekler" dedi.

ALLAH GÜÇ KUVVET VERSİN

Holding kuruluşu Menderes Tekstil olarak büyük bir aile olduklarını vurgulayan başarılı işadamı Rıza Akça şunları söyledi: "Allah bizlerin beraberliğini bozmasın. Menderes olarak biz bugün İtalyanların yapamadığı makineleri yapıyoruz. Bu gurur kaynağımızdır. Dünya Menderes Tekstil'i tanıyorsa, bu işçilerimizin özverili çalışması ve emeği sayesindedir. O yüzden biz onların hakkını ödeyemeyiz. Allah güç kuvvet verdiği sürece biz çalışanlarımızla aile olarak birer evlat baba gibi çalışmaya devam edeceğiz." Baba patron Rıza Akça, 130 ve 135 metrekare büyüklüğünde yapılan ve yapılacak evlerin aynı konfora sahip olduğunu belirterek, "Bütün çalışanlarımızın ev sahibi yapılması babamızın arzusuydu. İşçiler de işlerine dört elle sarıldı" diye konuştu.

RIZA AKÇA KİMDİR?

Hayırsever sanayici Rıza Akça da babası gibi küçük yaşlarda iş hayatına adım attı. 7 yaşında Manisa Alaşehir çarşısında sakız, 10 yaşında gazete, açık hava sinemasının önünde de gazoz sattı. Hatta 14 yaşında araç ticareti yapıyordu. Ufku geniş ve girişimci bir babanın oğlu olan Rıza Akça da şirketin hızlı büyümesinde önemli rol oynadı. Üzüm ticaretiyle başlayan ve çırçır fabrikasıyla devam eden hızlı büyüme 1985'te Menderes Tekstil'le hız kazandı.

31 YILDIR İHRACAT LİDERİ

Baba Osman Akça'nın ani ölümüyle aile şirketinin dümenine geçen Rıza Akça, bugün 8 bin 700 kişinin çalıştığı Akça Holding'i daha da büyütmek için yoğun mesai harcıyor. Kuru gıdadan seracılığa, tekstilden enerjiye farklı sektörlerde yoluna devam eden Akça Holding'in gündeminde, üçüncü kuşağın da iş başı yapmasıyla yeni ve katma değeri yüksek sektörler var.
İlk sırada inşaat yer alıyor. Bir dönem Büyük Efes'in ihalesine de giren Rıza Akça, turizm alanında da fırsatları yakından takip ediyor.
Akça Holding'in amiral gemisi olan Menderes Tekstil, Avrupa'nın en büyük entegre ev tekstili üretim tesisi.. Türkiye'nin ihracatı henüz yeni yeni öğrendiği yıllarda üzümü yurt dışına göndermeye başladıklarını anlatan Rıza Akça, "31 yıldır bu sektörde ihracatta birinciydik. Sadece bu sezon ikinci olduk" diyor.