Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, göreve gelmesinin ardından yaptığı ve ileriki süreçte yapacakları projelerini anlattı. 31 Mart yerel seçimlerini değerlendiren İduğ, “Bornova tarihi bir oy aldı. Her kesimden oy geldi, sandıklarda bu çok net bir şekilde orta. Bu durum benim çok onurlandırdı. Oy oyların karşılığını yapacağımız hizmetlerle vereceğiz. Bornova’da çok dostumuz var. Partiler içerisinde oy aldığımız kesimler var. Sağ taraftan gelen arkadaşlarımız da var, bunun da bizim oy oranımızın yükselmesinde etkisi oldu” diye konuştu.

BARIŞ VE DOKUNUŞTUR!
İduğ, Bornova Belediyesi’nde yüz tarama sisteminin kaldırılmasıyla ilgili, “ Bunu iki kelimeyle anlatabilirim, Birincisi güven, diğeri ise bu hizmeti veren benim çalışanımın işi iyi yapmasıdır. Bu bir barış ve dokunuştur. Halka hizmet veriyoruz, biz onları önemsiyoruz. Bu önemseme işleri daha iyi yapacağımıza önemsiyoruz. Güven ve denetleme çalışma sistemimde esastır. Özel sektörde biz böyle yaptık, böyle davranmaya devam edeceğiz. Ben çalışanıma güveniyorum. Yüz okuma uygulaması kesinlikle yanlış bir uygulamadır. Bazı yerlerde yapılabilir ama benim bulunduğum ortamda buna ihtiyaç olmadığını düşünüyorum. Tabi ki işe giriş ve çıkışlarda sizi denetleyen bir mekanizma varsa rahat edemezsiniz. Önce rahat olmalı verim almalıyız. İş ortalığına gelince evet, biz beraber çalışıyoruz. Biz Bornova’ya ve Türkiye’ye hizmet ediyoruz. Onlar benim ortaklarım. Çalışma saatleri sınırım yok. Cumartesi pazar dahil olmak üzere çalışıyoruz ve bana uyum sağlayan arkadaşlarımız var. Açıkçası bu mesai saatlerini kendileri teklif ettiler” dedi.

İŞ DÜNYASI İLE ÜNİVERSİTELER ARASINDA KÖPRÜ OLUŞTURACAĞIZ
Üniversiteler  ile yapılacak işbirliğine değinen İduğ, “Öncelikle gençlerle hareket ediyoruz. Bornova bir üniversite kendidir. Yaşar Üniversitesi ve Ege Üniversitesi ile ortak çalışacağız. Bornova’da 78 bin öğrencisi bulunuyor. Onların ihtiyaçlarını kendilerinden dinlemek ve gidermek bizim görevimiz. Onlarla ne kadar sık araya gelirsek bizim yararımıza olacaktır. Yaşar Üniversite’deki kurumların aynı dili konuşmalarını sağlayacak ve kurumları birbirine yaklaştıracağız. İş dünyası ile üniversiteler arasında bir köprü oluşturacağız. İşte bu yerel yönetim demektir” dedi.

SAĞLIK KONSEYİ OLUŞTURDUK
İduğ, “Sağlık konusunda Ege Üniversitesi’nde çok değerli öğretim görevlisi arkadaşlarım bulunuyor. Bana gelip ‘Bornova için ne yapabiliriz?’ diye sordular. Gönüllük esaslı yardım etmek isteyenler var ve bir konsey oluşturduk. Konseyin başında Ege Üniversitesi Ana Bilim Dalı Başkanı Kemal Aktuğlu oldu. Konsey, obezite, tansiyon, diyabet, önleyici hekimlik üzerine…  İnsanlar en ufak rahatsızlıklarından dolayı hastanelere gitmeyip ve hastanelerdeki yoğunluğu azaltmak adına bir takım teşhisleri öncelikli yapmak için böyle bir projeyi hayata geçireceğiz. İnsanların rahatsızlıklarının yüzde 75’ni bu saydığım rahatsızlıktan kaynaklanıyor. Diğer yüzde 25’i ise kanser, prostat ve buna benzer rahatsızlıklardan oluyor. Biz daha önce Ege Otomotiv Derneği’nde 7 bin kişiye sağlık taraması yapmıştık ve bu uygulama bizi bu projeye götürdü.”

DEDİKODULARI ORTADAN KALDIRACAK PROJE!
Başkanlık kurulu kurulmasındaki amaç nedir? Sorusuna yanıt veren İduğ, “Başkanlık Kurulu bir takım dedikoduları ortadan kaldırmak için hayata geçirilecek olan bir projedir.  Sanayi siteleri kaldırılacak mı ne zaman kaldırılacak gibi sorular soruluyor. Bunların muhatabı sanayi siteleri başkanları olacaktır. Bornova’da 7 sanayi sitesi bulunuyor, çok soru geldiği için böyle bir kurul oluşturduk. Kurulun başına sayın Suat Özdağ’ı getirdik. Bunun yanı sıra yeni yer tespit etme, ruhsat, kaçak bina gibi esnafın sorunlarının yerel yönetimlerine ulaştırılabilecek” dedi.

İstihdam Birimi kurduklarını belirten İduğ, "İşsizlik sorunu Türkiye’nin olduğu gibi Bornova’nın da sorunları arasında yer alıyor. Altın Bilezik projesini şu şekilde anlatmak isterim, bir arkadaşı tavsiye edildiğinde ne iş yapar diye soruluyor ve aldığımız cevap nereye yerleştirirseniz oluyor. Ben buna çok karşıyım. Belediyeye bu şekilde alım yapmayacağım. Önce mesleğiniz olacak sonra işiniz olacak. Meslek liselerini mezunlarının tamamını işe alabilecek kapasitedeyiz Biz şimdi hak hukuk ve adalet adlı bir istihdam birimi kurduk. Burada Bornova’daki gelen şikayetleri alıp iş başvurularını kabul edecek. Bunu da kendi dalları arasında süzerek uygun pozisyonlara yönlendirecek. Bayram’dan sonra Bornova’daki insan kaynakları müdürleriyle birim olarak toplantıya ilk defa yapacağız. İnsan kaynaklarının talepleri nedir ve bize gelen CV’leri örtüşecekler” dedi.

100 GÜN SONUNDA O ŞİKAYET KALMAYACAK!
Başkan İduğ, sözlerine şöyle devam etti:
100 gün içerisinde kurduğumuz Hızır ekiple birlikte yok şikayetleri kalmayacak. 45 mahalleye hizmet vereceğiz. En acil olarak başlayarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Planladığımız gibi giderse 100 gün içerisinde yol sorunu bitecek. Temizlik ve peyzaj gibi projeleri hızla yerine getireceğiz. Bunlar bizim yapmamız gereken işler, asli görevledir. Bornova sürekli göç alan bir yer. Bizden beklenen taziye çadırları düğünü salonları, par alanları, insanların spor yapacakları alanlar yapılacak ve bütçeyle orantılı şekilde olacak. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde faaliyet raporlarının tamamını gerçekleştiren ve bütçeye sadık bir belediye başkanı ve yönetime sahip olduğumuzu düşünüyorum. Bununla ilgili profesyonel ekipleri transfer ettik. Bornova Belediyesi’nin kadın ve gençler için dayanışma kooperatifleri eksikliğidir. Kadın dayanışması ve erkek kooperatifinin, sanat ve kültür eksiklerini görüyorum. Sanatta yönelik etkinlikler yapılması gerekiyor. Biz de bunu önümüzdeki süreçte yapacağız, göreceksiniz”

MALİ DURUMUMUZ DİĞER BELEDİYELERE GÖRE DAHA İYİ
“Bornova Belediyesi’nin İzmir’deki diğer belediyelere göre mali durumu çok daha iyi durumda” diyen Başkan İduğ, “Vergi tahsilatı durumu yüzde 94’lerde…Çünkü Bornova bir sanayi kenti üniversite kentidir. İnsanlar vergilerini zamanında yatırıyorlar. Borçlanma konusunda 3 yıllık bir orta vadeli bir kredi kullanılmış. Bütçe denkliği de iyi durumda. Bu konuda en şanslı belediye başkanlarından biriyim. Bu konuda Sayın Kamil Okyay Sındır ve Olgun Atila çok teşekkür ederim. Sayın Sındır ile 5 yıl belediye meclis üyeliği yaptım. Borçsuz bir belediye teslim ettik yine az derece bir borçla devraldık” diye konuştu.