Adalet Bakanı Gül,  Öcalan'ın avukatlarıyla görüşmesiyle ilgili bir açıklama yaparak, "Görüşme yasağına ilişkin kararlar kaldırıldı ve görüşme imkanı getirildi" dedi. İmralı F Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan Abdullah Öcalan, 8 yıl aranın ardından 2 Mayıs Perşembe günü avukatlarıyla görüştürülmüştü.

Öcalan avukatları aracılığıyla yaptığı açıklamada açlık grevlerinin sona erdirilmesi, şiddet yerine yumuşak güç kullanımı ve Suriye'de Türkiye'nin hassasiyetlerine duyarlı olunması mesajları vermişti.

Öcalan'la son olarak 12 Ocak 2019'da kardeşi Mehmet Öcalan görüşmüştü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'yeni bir çözüm süreci' iddialarını yalanlayarak, "Çözüm süreci diye bir şey söz konusu değil" demişti.

"8 yıl oldu mu?" diye soran ve "Avukatları öyle açıkladı" yanıtını alan Erdoğan, "Avukatları için öyle olabilir de avukatların dışındaki aile için? Daha geçenlerde kardeşini gönderdik. Biz müsaade ettik ona. Mehmet (Öcalan) gitti. Onu saymıyorsunuz" ifadelerini kullanmıştı.

Abdullah Öcalan'ın Kenya'da yakalanıp Türkiye’ye getirilmesinin üzerinden 20 yıl geçti. Öcalan 15 Şubat 1999'da yakalanmıştı.