İzmir Ticaret Odası'nda (İZTO) Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım'ın katılımıyla 'İhracat Finansmanında Türk Eximbank Bilgilendirme Toplantısı' düzenlendi. Toplantıda İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener'in yanı sıra Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ve oda üyeleri hazır bulundu.



Toplantının açılışında konuşan İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, küresel düzeyde ihracatta yaşanan gelişmeler hakkında bilgi verdi. ABD ve Çin gibi dünya devlerinin karşılıklı gümrük duvarlarını yükselterek, bir dönem kutsal sayılan serbest piyasa ekonomisinin tüm kurallarını gözardı ettiklerini savunan Özgener, kendini yenilemeyen, yeni rekabet enstrümanları geliştirmeyen hiçbir firmanın küresel pazarda başarılı olamayacağını dile getirdi. Daha fazla firmayı dış pazara açmak, onları ihracatçı hale getirmek; böylece ihracatı tabana yaymak istediklerini anlatan Özgener, ihracatı 200 milyar doların üzerine taşımak ve İzmir'de 10 bin ihracatçıya ulaşmanın kendileri için büyük önem taşıdığını kaydetti. İhracatçıların rekabet şartlarına uygun koşullar altında faaliyetlerini sürdürmeleri açısından desteklenmelerinin şart olduğunu belirten Başkan Özgener, "Yükselen sektörlerin yanı sıra yüksek katma değerli; teknolojiye, tasarıma ve markalaşmaya dayalı ihracat teşvik edilmeli. İhracatçıya mali gücünün sınırlı kaldığı alanlarda kredi sağlanması gerekiyor. Eximbank, ihracatçılarımızın desteklenmesine yönelik politikalarda özel bir öneme sahip. Türk Eximbank'ın tarım ürünleri ihracatçılarına yönelik yeni başlattığı Mevsimsel Kredi Destek Programı, Türkiye'nin ihracat hamleleri açısından önemli bir adım. TL kredi bulabiliyoruz ama döviz cinsinden uzun vadeli kredi bulmakta çok zorlanıyoruz. Bu nedenle ihracatını TL ile yapan firmalarımıza da Eximbank'ın fon yaratması gerektiğini düşünüyorum. Eximbank TL ile ihracatı yapan firmaların kurtarıcısı olabilir" diye konuştu.


Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Türk Eximbank'ın ihracatçıların göz bebeği konumunda olduğunu söyledi. Birlik bünyesinde kurulan irtibat bürosu ile ihracatçılara destek olduklarını söyleyen Eskinazi, Ticaret Bakanlığı'nın desteğiyle ihracatçılara verilen hizmet çeşitliliğinin arttığını ifade etti. İhracatçıların yüzde 30'a yakının Eximbank tarafından desteklendiğini anlatan Eskinazi, Türk Eximbank'ın günümüzde yaşanan ekonomik dar boğaz nedeniyle ihracatçının tek finans kaynağı haline geldiğini dile getirdi.




2019'DA 19 YENİ İRTİBAT BÜROSU
Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım da konuşmasında, 30 farklı program ile ihracata tam destek sunduklarını belirterek kısa, orta ve uzun vadede yurt içi krediler, sigorta garanti ve uluslararası krediler verdiklerini söyledi.  31 yıldır ihracatçılar ve müteahhitlere hizmet verdiklerini anlatan Yıldırım, 2017 yılında ihracatçılarla doğrudan çalışma hedefleri doğrultusunda yeniden yapılandıklarını ifade etti. Eximbank'ın kredi büyüklüğü açısından Türkiye'nin 8'nci büyük bankası olduğunu söyleyen Yıldırım şöyle konuştu:


"2017 yılında geçirdiğimiz yapısal dönüşüm sonucunda pazarlama, tahsis ve operasyon birimleri kurulmuş olup daha müşteri odaklı bir yapıya kavuştuk. Geçirdiğimiz dönüşüm neticesinde 2017 yılında desteğimizi yüzde 19 oranında artırmayı başardık. Yeni açılan şube ve irtibat büroları ile toplamda 12 şubeye ve son olarak 23 Kasım 2018'de açılışını yaptığımız Mersin irtibat ofisi ile birlikte toplam 15 irtibat bürosuna ulaştık. Genel müdürlük, şube ve irtibat bürolarında çalışan toplam 709 personelimiz ile sizlere hizmet vermekteyiz. Yerinde hizmet anlayışımızı bir adım ileri taşıyarak 2019 yılında 8 yeni şube daha açarak toplam 20 şubeye ve 4 yeni irtibat bürosu daha açarak toplam 19 irtibat bürosuna ulaşmayı hedefliyoruz."


İHRACATÇIYA YÜZDE 26 FİNANSMAN DESTEĞİ
Finansman desteği sağladıkları son bir yıllık firma sayısının 30 Kasım 2018 sonu itibarıyla 10 bin 900'e yükseldiğini ifade eden Adnan Yıldırım, 2018 sonunda 11 bin firmaya ulaşmayı hedeflediklerini vurguladı. Türkiye'de toplam 15 bine yakın müşteri potansiyelleri bulunduğunu söyleyen Yıldırım, "2018 yılında ihracatın yüzde 26'sına finansman imkanı sunacağımızı öngörüyoruz. Başka bir ifade ile her 100 dolarlık ihracatın 26 dolarında Türk Eximbank imzası olacaktır. Kasım ayından itibaren döviz kredilerinde ihracatçılarımıza 1 puanlık bir faiz indirimi sağlıyoruz. Bu destek yüksek teknolojili ve Bakanlık tarafından öncelikli olarak belirlenen sektörlerde 1.5 puana kadar yükselmektedir" dedi.

İzmir'de 2018 yılı Kasım ayı itibarıyla yaklaşık 9 milyar dolar ihracat gerçekleştiğini anlatan Adnan Yıldırım, Türk Eximbank'ın İzmir ihracatının yüzde 30'una destek sağladığını belirtti. İzmir'de hizmet sunulan firma sayısının son 1 yılda yüzde 9 oranında arttığını söyleyen Yıldırım, şunları ifade etti: "İzmir ihracatı kasım sonu itibariyle bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13 artarken Türk Eximbank toplam desteği de buna paralel şekilde yüzde 12 oranında artmıştır. Böylece Türk Eximbank İzmir ihracatının yüzde 30'una destek sağlamıştır. 2019 yılı ihracatçılarımızın farklı finansman ihtiyaçlarına yeni çözümler üreteceğimiz bir yıl olacaktır. Yurt dışından sağladığımız fonların yanında kayıtlı sermaye sistemine geçerek sermaye tavanını 10 milyar TL'ye çıkardık. Özsermayemizi kendimiz güçlendirerek sizlere daha fazla destek sunabileceğiz. Çalışma prensiplerimizde yenilik yaptık. Yeni teminat çeşitleriyle ihracatçılarımızın finansmana ulaşımını kolaylaştırdık. İhracatçımıza doğrudan kredi veren banka olduk. Banka ile belirli bir ilişki geçmişi olan, güvenilir, önceden tahsilat sorunu yaşanmayan firmaların derecelendirilmesinin önünü açacak altyapı çalışmaları tamamlanma aşamasındadır."