Hürriyetten Ömer Bilge’nin haberine göre Kıbrıslı Türklerin de hakkı olmasına rağmen hellim peynirinin (Rumca halloumi) üretim ve isim hakkını kendi üzerlerine kaydettirmeye çalışan Kıbrıs Rum yönetimi, en büyük ithalatçı İngiltere’deki tescil davasını, davet yapılmasına rağmen zamanında savunma yapmamaları nedeniyle kaybetti. Kıbrıs’ın geleneksel üretim ve en önemli ihraç ürünü hellimin isim hakkı mücadelesi uzun yıllardır devam ediyor. Rumların AB çerçevesindeki tescil mücadelesi Kıbrıslı Türklerin ve çoğu İngiltere merkezli peynir şirketlerinin itirazlarına rağmen sürüyor.

MEKTUBU KAYBETTİLER

Rum yönetimi, hellim ihracatının yüzde 40’ını gerçekleştirdiği İngiltere’de geçen yıl ayrı bir dava açtı ve isim hakkının Rumlar adına tescil edilmesini istedi. İngiliz John & Pascalis Ltd. adlı peynir üreticisi şirket itiraz etti. İngiliz mahkemesi, geçen şubat Rum Ticaret ve Enerji Bakanlığı’na yazı yazarak, savunma dosyalarını göndermelerini istedi. İngiliz mahkemesinin çağrı mektubu Rum bakanlık koridorlarında kayboldu. İngiliz mahkemesi Rum yönetiminden herhangi bir dosya ya da cevap gelmemesi nedeniyle 28 Kasım’da Rumların isim tescil talebini reddetti.

MEMURLARA SORUŞTURMA

İngiltere’deki mahkeme sonucu Rum yönetiminde büyük tepkiye yol açtı. Rum muhalefet partileri, AKEL, DİKO ve EDEK, rahatlıkla kazanılacak davanın bürokratik ihmal nedeniyle kaybedildiğini belirterek, ticaret ve enerji bakanı Yorgos Lakkotripis’in istifasını istedi. Rum lider Nikos Anastasiadis ise ihmali kabul etti ancak bakan Lakkotripis’in sorumlu olmadığını savundu. Hükümet sözcüsü Prodromus Prodromu “Sorumlu memurlar kim olursa olsun hesabı sorulacak, soruşturma başlattık” açıklaması yaptı.