Türkiye'de buğday hasadı için geri sayım başladı. Tahminen 15 Mayıs'ta başlayacak buğday hasadı öncesi maliyetleri sürekli artan üretici emeğinin karşılığını almak istiyor. Gübre fiyatları, akaryakıt ve diğer maliyetler hesaba katıldığında üretici için zor bir hasat dönemi geride kaldı. tarımdanhaber yazarı Mine Atama kaleme aldığı yazısında, buğday alım fiyatlarında yapılan spekülasyonlara dikkat çekerek tahminini, "12’yi görmez 10,30 TL’nin altına da düşmez. Çiftçiye ortalama yüzde 25 ile 33 arasında kazandırır." şeklinde açıkladı.

'BUĞDAYDA BU SENE BOLLUK VAR'
İşte tarımdanhaber yazarı Mine Ataman'ın o sözleri: 

Buğday fiyatını açıklıyorum

'Anadolu’nun bereketli ovalarında hasadın başlamasına çok az kala “buğday maliyet hesapları, fiyat tahminleri, zamlar, üretici/tüketici memnuniyeti/memnuniyetsizliği” konularında tartışmalar başladı. Her kafadan bir ses. Kimi lobicilerin silahşörü, kimi kendi hesabına çalışıyor amacı gündeme gelmek/gündemde kalmak.

Sıkı para politikası/Şikago Borsası’nda buğdayın 238 dolardan işlem görmesi/ Rusya, Fransa, ABD buğdayında kısmi düşüşler/tarımsal üretici girdi fiyatları/sahadan gelen maliyetler/fiyatın gıda enflasyonuna etkileri/Rusya buğdayının 205 dolara alıcı bulması/seçimlerin geçmesi” gibi pek çok unsuru göz önünde bulundurarak “çiftçiyi üzmeyecek, tüketiciyi de yormayacak buğday fiyat tahmini mi açıklıyorum.

-12’yi görmez 10,30 TL’nin altına da düşmez. Çiftçiye ortalama yüzde 25 ile 33 arasında kazandırır.

Buğday hasadı geldi fiyatlar üreticiyi üzüyor! İşte güncel buğday alım fiyatı tahmini

TMO Kapıları Buğday İçin Hazır

TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal; tahmini 15 Mayıs’ta başlayacak buğday hasadı için tüm depolar hazır, fiyat açıklanmasa bile biz alım yapacağız” diyor.

Bu Yıl da Bolluk Var

Saha ziyaretlerim/ üretici ve sektör paydaşlarıyla yaptığım görüşmeler neticesinde “bu yılın da kısmen bolluk yılı olacağı” fakat gerek un fabrikaları gerekse küçük üretici için finansmana erişimde çeşitli zorluklar yaşanabileceği noktasında izlenimlerim oluştu.

TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal’a göre; “ülke genelinde nisan ve mayıs aylarında yağışlar bitki gelişiminde önemli rol oynamakta. Nisan’da normaline ve geçen yıla göre daha az yağış gerçekleşti. Mayıs ayındaki yağışlar rekoltenin gidişatını ve ürün kalitesini belirlemiş olacak.

Geçtiğimiz yıl çok verimli ve bereketli bir sezon yaşandı 2024 yılında da önümüzdeki aylarda iklimsel olarak bir sıkıntı yaşanmazsa yine bereketli bir sezon yaşanacak.”

Güldal’a göre; 2024 yılı hububat üretimi geçen yılın üretim miktarının biraz altında kalabilir. Kurumumuzca yayımlanan Nisan ayı fenolojik raporuna göre Türkiye geneli mart ayı yağışlarında normaline göre %14 artma, geçen yıl mart ayı yağışlarına göre %27 azalma var.

Güneydoğu Anadolu bölgemizde 2024 yılı kırmızı mercimek hasadının Mayıs ayının ikinci yarısından sonra başlamasını bekliyoruz. Üretimin yaklaşık %95’i bu bölgemizde yapılmakta. Hâlihazırda bitki gelişimi yönüyle herhangi bir olumsuz durum bulunmamakta üretimin geçen yıl seviyelerinde gerçekleşeceğini öngörmekteyiz.

2023 yılı buğday üretimimiz son 8 yılın, arpa üretimimiz son 17 yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşti. Mısır üretimimiz tarihi rekor kırdı. Kırmızı mercimekte 424 bin ton ile son 6 yılın rekor üretimi gerçekleştirildi. Yeşil mercimekte 50 bin ton ile son 18 yılın en yüksek üretimi yapıldı. Nohut üretimi 2018 yılından itibaren gerek Bakanlığımızın destekleri gerekse TMO’nun alım fiyatı vermesi ile artmış olup, ülkemiz nohutta arz fazlası veren bir ülke konumuna geldik.”

TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal; “2023 yılı, ülke olarak bolluğu yönettiğimiz bir sezon oldu. TMO 85 yıllık tarihinde alım rekoru kırarak 13 milyon tonun üzerinde bir alıma imza attı. Yüksek rekolte ve üretimin sürdürülebilirliğini temin etmek üzere açıklanan alım fiyatları, üreticilerimizin TMO’ya ürün satış talebinin yüksek olmasını sağladı. Hasat son bulup, son ürün alınana kadar TMO alımları yurt genelinde devam etti.”

Makarnalık Buğday Ekim alanı Arttı

Mardin Bulgur Sanayicileri Derneği Başkanı Ziraat Mühendisi, çiftçi Faysal Sun’a göre; şimdiye kadar Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu’da yağışlar gayet iyi, verim güzel. Geçtiğimiz yılı yakalayacağız. Geçtiğimiz yıllarda Güney Doğu Anadolu’da üretimin yüzde 30’u makarnalık buğdayken bu yıl oran yüzde 70’e kadar çıktı. Çiftçinin üretim iradesi giderek güçleniyor.”

Buğdayda Maliyet Enflasyonu

Rekolte tahminleri çoğu zaman fiyat açıklanma sürecini yakından etkiliyor. Üretici yüksek fiyat alabilmek için ürününün az olmasını, tüccar da malın fiyatının düşük olması için rekoltenin yüksek açıklanmasını istiyor."