GÜNDEME BAKIŞ - Bayraklı Belediyesi Mayıs ayı olağan meclis toplantısının ikinci birleşimi Başkan İrfan Önal idaresinde gerçekleştirildi.

2023 Mali Yılı Kesin Hesabının kabulüne ilişkin  önerge "Plan ve Bütçe" komisyonundan oy çokluğu ile meclise geldi.

"İTİBARDAN TASARRUF OLMAZ ANLAYIŞI"

Mali kesin hesap önergesine ilişkin söz alan AK Partili Soner Akbulut, "2023 yılında özel kalem müdürlüğüne 9 milyon 727 bin 630 TL bir bütçe ayrımış. Bu bütçenin temsil ve tanıtım giderleri olarak 2 milyon 500 tlsi ayrılmış yetmemiş 1 milyon 924 bin daha ek yapılarak totalde 4 milyon 424 bin TL olmuştur. Ekonomik sıkıntı varken özel kaleme ayırdığımız btçe soru işareti uyandırıyor. Ayrılan bütçe ile 'itibardan tasarruf olmaz' niteliğiyle anlayış sergilenmiş. Bu bütçe ile 10 çalışanın 1 yılık maliyetini belediye tanıtıma kullanmış. Acı bir gösterge. Diğer kalmde spor işleri müdürlüğüne 13 milyon 648 bin TL ayrılmış. Bayraklı gibi bir ilçenin sporsal faaliyetlere ayırdığı bütçe gençleri derinden üzmüştür. Yusuf bey geçtiğimiz mecliste, 'Sizin en zayıf olduğunuz husus kültür ve sanat' demişti. Bu sözü için özür dilemesini diliyorum. 2023 yılında Dünya çocuk ve gençlik kenti mottosu olan ilçenin kütüphane müdürlüğüne ayırdığı bütçe sadece 3 milyon 588 bin 299 TL. Buradan soruyorum, Bayraklı'daki genç kardeşlerimizin temsil kadar hakkı yok muydu? Biz kültür ve sanattan uzağız ama yakın olanlar müdahil olsaydı da Bayraklı'da kütüphaneye daha fazla değer verilseydi" dedi.

"KALP SPAZMI GEÇİREN BAYRAKLI"

Mali hesapa ilişkin söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Emre Demir, "CHP grubundan ve bizden Soner arkadaşımız bir takım konuşmalar yaptılar. Biz de bir çıkarımda bulunduk.  2023yılı  mali hesabını konuşuyoruz. Kamuda devamlılık esas. Bizim konun başlığını atamız lazım. Bütçenin etkin ve verimli kullanıldığı söylenmişti. Biz tam tersini düşünceye sahibiyiz. Bayraklı'da mali hesap konuşulurken başlık şu olmalı; Bayraklı Belediyesi’nin borcu yaklaşık 1 milyar TL.. Sizden önceki arkadaş göreve geldiğinde bir takım söylemlerde bulunmuştu. ‘Bayraklı Belediyesi borç batağında, Bayraklı Belediyesi finansal anlamda zorda ve personel sayısı olarak fazla’ diye ithamlarda bulunmuştu. Kurumsal yapı ile ilgili 'İçi çürümüş kurumsal yapı var ben bunu tazeleyip Bayraklı’yı elle gösterilir bir belediye haline getireceğim' demişti. Size ilk mecliste 'taşı taş ütüne koyanın yanındayız' demiştik. 'Bayraklı için personelimiz ve vatandaşlarımız için ne yapabiliriz?' demiştik. Bize 70 küsür lira SGK borcunu ifade etmiştiniz, bizde bu borcu sildirmiştik. Bir arazi karşılığında kamuya olan borcu silindi. Bu işi Bayraklı’ya hizmet olarak döneceğine inanıyorduk  ama birilerinin kişisel prı olarak geri döndü. Kamuya borçlar hala ödenmiyor. İştiraklerle beraber çok ciddi borcu var. Piyasaya ve iş dünyasına borcumuz yok diyoruz. Bayraklı'yı bun anlamda değerlendirmek gerekirse, son 5 yılda EKAP verilerine bakmaya davet ediyorum. Bayraklı'yı yaşanabilir hale getirecek bir proje yok. 1 milyar TL borç var ve bakıyoruz ki, hizmet sıfır. 'Dünya gençli kente Bayraklı' denmişti. Bir motto daha vardı; 'İzmir’in kalbi Bayraklı'. Yerleşim yeri olarak merkezi ama ekonomik kurumsal anlamda kalp spazmı geçiren Bayraklı var" ifadelerine yer verdi.

AK PARTİ'DEN MALİ HESABA RET!

AK Parti grubu adına neden ret oyu verdiklerini açıklayan AK Partili Demir, " Biz sizin olduğunuz meclislerde bazen sert ama yerinde eleştirilerde bulunduk. Bugün geldiğimiz noktada ne kadar haklı olduğumuzun farkındasınız. Dün 'hayır' dediğiniz konuların bugün sorun olduğunu görüyorsunuz. Bugün aynılarını yaşıyoruz. Umarım bu söylemlerinizi içi dolu iş ve işlemlerle doldurursunuz. Bugün 1 milyar olan borç yarın 2 milyar olur. Eleştiriyoruz ama parantez açayım; CHP örgütünü biliyoruz. Bayraklı Belediyesi’nin 60-70 tane belediye başkan aday adayı çıktı. Eğer inansaydı Bayraklılı hemşehrilerimiz, kendisiyle sahada gezerlerdi. Demek ki eleştirlerin altı dolu. Bayraklı’nın sorunlarına dokunur iş ve icraat yapmamıştır. Bence sizde bu mazeretleri bir kenara bırakarak gelir arttırıcı bir takım şeyler yapmalısınız. İçinde bulunduğumuz durumu görmezden gelmiyoruz. Deprem sel gibi afetler sonucu oluşan ekonomik sorunlar var. Ancak gelir arttırıcı bir takım hareketlerde bulunmak lazım. Bayraklı'da ruhsata tabi olup ruhsatı olmayan kaç işletme var? Belediyede 2019-2024 yılları arasında inşaat ruhsatı kaç tane kesildi? Ne yapı denetim firmaları ne inşaat firmaları Bayraklı'da iş yapmaktan imtina ediyorlar. Bayraklı 2019-2024 yılları arasında birilerinin kişisel mış, miş yapmasıyla 5 sene kaybetti. Muhalefet grubu olarak bu samimi eleştirilerimizi dikkate alıp Bayraklı’yı bu yönde yönetmeniz bizim temennimizdir. Mali hesaba grubumuz adına ret oyu veriyoruz” dedi.

TEK ADAMCILIK YAPMIYORUZ!

Eleştiriler hakkında konuşan CHP Grup Başkanvekili Özlem Avcı, “Eğitime önem verdiğimiz için kafelerimizi kitap kafeye çevirdik. Eğitime önem verdiğimiz iÇİN üniversiteye hazırlık dersleri veriyoruz.  Eğitime önem veriyoruz ki öğretmenlerimizi sınavla alıp daha iyi bir eğitim hizmeti kurmaya çalışıyoruz.  60-70 tane adayımız olmadı. 27 aday adayımız oldu. Bu da ne kadar demokratik bir parti olduğumuzu göstergesidir. Tek adamcılık yapmıyoruz” ifadelerini kullandı.

CHP'NİN OYLARIYLA KABUL EDİLDİ

Bayraklı Belediyesi 2023 Mali Yılı Kesin Hesabı, Cumhur İttifakı’nın ‘ret’ oylarına karşılık CHP’nin ‘evet’ oylarıyla oyçokluğuyla kabul edildi.

KENTSEL DÖNÜŞÜME AYRILAN MİKTAR YOK HÜKMÜNDE!

AK Partili Meclis Üyesi Muhammet Şahin, kentsel dönüşüme ilişkin yaptığı konuşmasında,  "Bayraklı’nın en temel sorunlarından bir tanesi kentsel dönüşüm ve deprem. Rakamlarda kentsel dönüşüme ayrılan miktar yok hükmündedir. Bayraklı’nın meselelerinin üzerine gidecek iradeyi ortaya koymamız gerekir. Başkan olarak insiyatifi sizde. Başkan, Kısa vadede Bayraklı için yapacaklarınız neler? Bayraklı’ya kent meydanı konusunda önceki dönem çokça kez söz aldım. Sandal bize çokça görsel sunum yaptı ama bir çivi bile çakılmadı. Kamuda devamlılık esastır, bu kent meydanını ne zaman kazandıracaksınız? Deprem etüt merkezi daha önceki dönemde kapatıldı. Bu merkez yeniden açılmalı. Bir logo meselesi vardı. Değişti mi? Kaldırdınız mı? Kalp gitti mi? Kalp nerede? Siz farklı bir logo mu kullanacaksınız?” dedi.

ISTAKOZ GÖNDERMESİ

CHP'li meclis üyesi Mehmet Cengiz Sarıoğlu, "Ben böyle kelimeleri bu mecliste kullanmadım. Rakamlara takla attırsak 86 milyar denilen bir şey söylendi. 3 sene önce dolar 5 liraydı. Eğer para yerinde kalsaydı, hiçbir yere aktraılmasaydı. Faiz gelirleriyle birlikte 100 milyar hesapta olacaktı. Biz burada deprem vergilerinden gelen yalnızca Bayraklı'nın verdiği parayla tabi bütün binalar gerçekleşmeyecek. Vatandaşa düşük faizlerle hibe yoluyla finansman kullanılsaydı bunlarla karşı karşıya kalmazdık. Deprem olana kadar deprem vergilerinden bir harcama yapılmadı. 2011 senesine kadar yapılan bina yok. Bütün deprem bilimciler Maraş depremini bağıra bğıra söylediler. Hassas olmak lazım. İtibardan tasarruf edilmez tavrınızı sarayda ıstakoz yendiğinde söyleseydiniz. Size geçen toplantıdan da uslüp ile ilgili bir şey söylemek istiyorum. Belediye başkanımıza 'sen' diye hitap ettiniz. Ben verilere dayanarak konuşuyorum. Buraya İstanbul'dan geldim. Geçmiş belediye başkanımız hiçbir şey yapmadıysa da burayı Fikirtepe'ye çevirmedi. Değerli yerleri kimseye peşkeş çekmedi. Benim de adım Mehmet Cengiz ama biz halka küfür etmedik. Bu tepkilerinizi halka küfür edildiğinde de gösterin" dedi.

DEPREMZEDELER ADINA TEESSÜF

Peşkeş iddialarına yanıt veren CHP'li Meclis Üyesi Haydar Özkan, "Peşkeş konusunu siyasi nezaketsizlik olarak adlandırmışlardı. Depremle ilgili konuşurken benim elimde devletin verdiği esaslar var. İzmir'de arızalı bölümler var. 2020 tarihinde yıkılan konutların yapımıyla ilgili 300 bin liraya ihtiyacımız  vardı. Geldiğimiz noktada biz 2 bin 500 civarında bağımsız bölüm gerçekleştrebiliyoruz. Krediyi bankalarımız vermiyor. Bunun sorumlusu depremzedeler ya da biz değiliz. Deprem vergileri yerinde kullanılsaydı biz evlerimizde otururduk. Depremzedeler için teessüf bildiriyorum. Yukarıda yapılan konutlar ve iş yerleri bitti ancak dağıtılmıyor. Kime verilecek bilmiyoruz. 140 tane hak sahibi olan iş yeri depremzedelerimize yer gösterilmedi. AFAD herhangi bir açıklama da yapmadı. Vekillerimizden de bilgi alamadık. Biz vekillerimziden ve TOKİ'den bilgi alamadığımız için dile gegtirdik yankı bulmuş buna da sevindik. Reverz alanındaki sağlık ocağı 2 yıldır açılmıyor. Cami'de hoca yok. Oyak'la ilgili takas söz konusu olmuştu. Şunu sormak istiyorum, akaryakıt alanı olarak belirlenmiş alan bizim bilgimiz dışında satılmış. Bu inşaat hala yapılmakta. Bununla ilgili suç biz miyiz? Araştırılıp cevap verilmesini istiyorum" ifadelerine yer verdi.

"MİLLİYETÇİLİĞE DE IRKÇILIĞA DA KARŞIYIM"

Mecliste yükselen tansiyonun ardından söze giren Başkan Önal, "Grup başkan vekilinizle konuşursunuz süreyi ayarlarsınız. Meclisi ben yönetiyorum. Genel siaysete girdiğimizde herkes girer. Emre Bey şahsınızla ilgili bir durum yok. Deprem vergilerinden başlayarak durumlarla ilgili kısa bilgilendirme yapacağım. Biz milliyetçiliğe, ırkçılığa da karşıyız. Kişinin nerede doğduğunun kıymeti yok. TC vatandaşlarının her biri gözümüzde ay nı değerde. Sen burada doğdun diye üstün mü oldun? Siz konuşurken herkes sizi dinliyor. Burada birbirinizi sevmek zorunda değilsiniz ancak saygı göstermek zorundasınız. Grubunuza yaklaşım veya saldırı olduğunda Grup başkan vekili cevap verir. Ben senin grup başkan vekilini tanırım. Sana bir saldırı yok. Muhammet bey geçen mecliste erken bittiği için cevap vermedim" dedi.

"KENT MEYDANI TARTIŞMASI"

Öncelikli olarak yolların, yeşil alanları ve kaldırımların düzeltileceğini vurgulayan Önal, "Ondan sonra vaat ettiğim projeler yapılacak. Kent meydanı projemi kurulun onaylaması gerekiyor. Kültür Bakanlığına bağlı olduğu için biz istediğimiz projeyi oradan geçiremiyoruz. Kazma vurulmadı en son projenin ayaklarının bastığı yerle ilgili kurul elle kazı yapılmasını istiyor. Bu projeler görüş aşamasında. Yapılan son kazılardan sonra yeniden değerlendirilecek. İki ayrı bölge var. Sapla samanı birbirine karıştırmamalıyız. Meydan olacak yerle ilgili kazı sonuçları geldi tescil yapılacak. Hem kurul hem de imar çalışmalarına dahil olacağım. İşleyen süreçte öncelikşi hizmetlerimizden biri kent meydanı... Mayıs ayı kuruluna girersek ve onaylanırsa hemen işe girişeceğiz. 2 yıl da sürebilir ancak bu bize bağlı değil. Bunun üzerinden siyaset yapılmaz. Defalarca kuruldan giderek geri geldi. Kurul işini sağlıklı yapıyor" dedi.

"KENTSEL DÖNÜŞÜMLERLE BAYRAKLI'YI İZMİR'İN KALBİ YAPACAĞIZ"

 Logo ve kentsel dönüşüm eleştirilerine yanıt veren İrfan Önal, "Bizim resmi logomuz hep buydu. Ben de İzmir'in kalbi olduğunda hemfikirim. Bayraklı yapacağımız kentsel dönüşümlerle İzmir'in kalbi yapacağız. Geçmiş dönemlerde yararlı olabilir ancak kendi imkanlarımızın ötesinde çok daha iyisini yapan firmalar var. Büyükşehir'in Ege Şehir Planlamada yapılabiliyor. Bu laboratuarı açsak kaç bina yapacağız? Bütün İzmir'in planları var. Adalet mahallesi mahkeme kararıyla iptal edildi. Yeni bir planlama sürecine gireceğiz. Her yerin planı var ancak uygulanamıyor. Bu planlar 80 yılından itibaren yapılırken yıllar içerisinde imar affıyla vatandaş 2 katlı yerini 5 kata çıkardığı için gidip 3 kat verdiğinde vatandaş istemez. Yıllar içerisinde vatandaş imkan bulamadığında kaçak kat çıkıyor ve bu kaçak katlar da imar affıyla meşrulaşıyor. Vatandaşa imar artışı verseniz bile vatandaşın yaptığı kaçağın üzerine çıkmıyor. Dönüşümün olabilmesi için vatandaşın rızasını alacağız. Vaatandaşa rağmen iş yapmayacağız. Keyfi davranamayız. Yüzde 5 Adalet mahallesinde inşaat artışı verdik ancak mahkeme iptal etti. Yüzde 5 artışı bile vatandaş kabul etmezken mahkeme kabul etmiyor" diye konuştu.

"ENDİŞEMİZ YOK MALİ DÜZENİ SAĞLAYACAĞIZ"

Borçlara ilişkin açıklama yapan Önal, "Borç batağındayız demedik. Borcumuzu kabul ediyoruz ancak ednişemiz yok. Mali düzeni sağlayacağız ve hizmet edeceğiz. İtibarla iglili bir endişemiz yok" ifadelerine yer verdi.